5 thoughts on “En film på lite trix

 1. februari 17, 2014 at 11:07 e m

  vad duktig! 😀

 2. februari 18, 2014 at 6:26 f m

  Tackar! Arvid gillar verkligen sån här träning:-)

 3. Birgitta Nyberg
  februari 18, 2014 at 7:10 e m

  Jag bugar mig djupt för både Arvids trix och Flynns ”lydnadslek”. Roligt att du visar upp det du och dina hundar gör så man får lite grepp om vad som är möjligt. Jag börjar så smått fatta vad riktig lydnad handlar om. Hur får du dina hundar så härligt motiverade? Ibland får man en känsla av att just bc är speciellt lyhörda och lämpade rent generellt. Är det så?

  1. februari 19, 2014 at 8:28 f m

   Tackar! BC som ras är ju till skillnad från många andra raser avlad bara på arbetsegenskaper och de egenskaperna som man vill ha i en bra vallhund ger också många fina egenskaper till olika hundsporter, bland annat uthållighet, arbetsvilja, samarbetsvilja och en smidig kropp. Men samma egenskaper kan också ge stora problem i träningen: många BC har lätt för att ta fram sitt eye och låsa sig vid tex belöningar, vid föremål på lydnadsplanen eller så hamnar de bara i en för hög koncentration som gör att de utför rörelserna i slow motion 🙂 Till det kan man lägga att rasen som helhet har stor benägenhet för att ha väldigt snabba reaktioner, att försöka tolka & förstå omgivningen (vilket kan vara bra när det är på rätt sätt men det gör också att det galet fort går fel när de gör saker i förväg tex), många kan ha olika grader av ljudrädslor. Jag har nog i lydnaden (på kurser, tävlingar & träningar) sett minst lika många väldigt svårtränade BC som jag sett svåra individer i andra raser. Det är på gott och ont en ras med väldigt stor spännvidd och de mer extrema hundarna inom rasen kräver en förare som förstår och kan hantera den typen av hund. Långt ifrån alla BC har automatiskt stort lekintresse eller uppskattar godisbelöningar: min Arvid var sådan att när jag började träna med honom så fick jag starta med att lära in både godis och lek väldigt gradvis. Hans utgångsläge var att gå och gömma sig när jag skar upp korv! 🙂 Idag jobbar han jättefint för godis och han leker intensivt och gillar det verkligen, men vägen dit var lång & krokig 🙂 Själv älskar jag rasen och har svårt att tänka mig någon annan, men de ger mig onekligen många gråa hår också 🙂

   1. Birgitta Nyberg
    februari 21, 2014 at 6:46 e m

    Det är förmodligen en motiveringskurs jag skulle behöva till Elvis, dvs att han blir så motiverad vid träning och tävling så att han inte låter sig störas av något annat. Och en motiveringskurs kanske handlar mycket om lek och glädje. Har du någon sådan onlinekurs på gång eller har du någon film som skulle kunna ge mig lite vägledning? Elvis tycker dom följsamhetsövningar vi gör nu i samband med lektion 1 rallylydnad är roliga.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *