Med en bra plan är halva jobbet gjort!

Att lägga en tydlig plan innan träningspasset gör inte bara att man kan utnyttja tiden så väldigt mycket mer effektivt, utan på köpet så blir det mer uppenbart hur man fördelar sin träning. Hur mycket av min träningstid lägger jag på detaljer och enskilda moment? Hur mycket tid lägger jag på att öva momentrutiner, tävlingsmässiga belöningar och övergångar mellan momenten? Eller, lite elakare uttryckt; tränar jag mest på att bli bättre på att träna eller ser jag till att öva minst lika mycket på att gå in och prestera direkt tävlingsmässigt på första försöket? Vi blir bra på det vi övar oss på så det gäller att öva på det som vi faktiskt ska tävla i, annars är det risk att vi bara blir bra på att träna men inte på att tävla!

the-winner-is

Jag hade en timmes träningstid tidigt på morgonen bokad i hundhallen igår. Tiden skulle fördelas mellan Zin (tävlingslydnad med sikte att debutera i klass 3 i sommar) och Flynn (heelwork, med sikte på landslaget). För att känna att jag skulle få ut max av träningen så skrev jag kvällen innan ner en plan för hur träningen skulle läggas upp:

Med Zin ligger fokuset på att ca halva träningsmängden ska användas till att prestera tävlingsmässiga sekvenser (jag använder termen ”sekvens” för att beskriva ”prestera flera beteenden/moment tävlingsmässigt efter varandra”. Detta kallas även för kedjor av många tränare, men då  begreppet beteendekedja i fikonspråk står för ”beteenden som sker i fast ordningsföljd och som upprätthålls av en förstärkare på slutet” väljer jag att använda uttrycket sekvens istället.), att öva momentrutiner, tävlingsmässiga belöningar och även att gå in och bara prestera ett enda moment men tävlingsmässigt och sätta det på första försöket. Utöver det lägger jag ca halva träningsmängden på att träna in och vidareutveckla detaljer och moment. Med Zin försöker jag alltså hålla 50-50 av tävlingsmässig träning och momentträning. De moment jag väljer att öva tävlingsmässigt behöver INTE vara klara, men tävlingsmässig träning av dem betyder att vi agerar som om det vore på tävling och utför dem på den nivån de är klara!

Med Flynn så har vi efter att ha tävlat fem starter i februari-mars, nu en tävlingsfri period framför oss där fokus närmaste tiden ligger på att träna in fler övergångar och positioner och finslipa och utveckla de vi redan har. Här ligger jag alltså just nu på 100% ”träning” dvs ingen tävlingsmässig träning alls. Det kommer att återkomma lite längre fram igen.

Planen för Zin igår såg ut så här:

Ställa i ordning planen innan jag tar in henne så hon inte ser mig göra det. Ha ruta, hopphinder och markörer (kinahattar) för olika startpunkter utsatta. De gånger jag skulle använda en apport ska jag ha den undanstoppad i ryggfickan innan.

Uppvärmning: kort uppvärmning som anpassas efter vilket moment vi skulle börja med i den kommande sekvensen. Uppvärmning sker utanför träningsplanen.

Ingång: från att uppvärmning är klar, tävlingsmässig inmarsch till startpunkt (med momentrutin på vägen dit).

Mellan momenten: tävlingsmässig belöning, snabbt skifta till nästa momentrutin/transport.

Avslut: på förhand bestämt mig för var den riktiga belöningen ska komma -och varför! Vad vill jag berätta för hunden med detta?

Mellan varje sekvens gick vi av planen, Zin fick pausa i buren och jag skrev ner korta noteringar om hur det gått. Sedan förberedde jag inför nästa sekvens, hämtade Zin, värmde upp utanför och så ny tävlingsmässig inmarsch och nya moment osv.

Sekvenserna jag gjorde var:

1) Inmarsch – Inkallning (tävlingsmässigt men utan stå) – Metallapportering – Sättande under gång (belöning efter återgång + väntan i UP)

2) Inmarsch – Hoppapport – Sändande till rutan (belöning efter läggandet)

Tredje tävlingsmässiga övningen valde jag att bara köra ett enda moment. Eftersom det var vittringen och jag tränade själv så la jag ut pinnarna medan Zin var i buren då jag inte vill att hon ser mig gå och lägga ut dem. Jag la dem dessutom på ett lite längre avstånd (15 meter) och ville testa om jag bara går in, utför min momentrutin + rutinen för ”föraren vänder sig om” är hon då klar på att hon ska rakt ut och leta upp pinnarna?

3) Inmarsch – Vittringsapportering (belöning efter halva sträckan tillbaka mot mig)

Detta var den ”tävlingsmässiga” delen av träningen. Efter detta var min plan för Zin att öva på detaljer i fria följet och efter det att öva på att sträcka avståndet i fjärren med mål att hon skulle utföra skiftena bra på ca 12-13 meters avstånd (underlättade detta genom att idag bara öva ett skifte och först på target och sedan utan target). Resterande träningstid la jag på Flynns träning där jag innan lagt en plan för vilka positioner och vad i dessa vi skulle öva + vilka övergångar etc.

Hoppas du fått en liten idé om hur du kan fördela träningen mellan att öva moment/detaljer och att öva på de tävlingsmässiga bitarna!

Vill du lära dig mer om detta, rekommenderar jag min tävlingslydnadskurs ”Tävlingslydnad -få en bättre helhet!” som kommer att ta upp en massa av detta! Du hittar kursen här: http://gladjeklick.se/index.php/bokning/kurser/211-tavlingslydnad-fa-en-battre-helhet

Lycka till med träningen!
/Anna Larsson

 

Anna Larsson

Att utbilda nyblivna hundägare eller finslipa tävlingsekipage tycker jag är mycket roligt och givande. Jag håller både kortare kurser och längre utbildningar inom många olika ämnen som rör hundar och hundträning. Träningen ska vara rolig och effektiv och ge hund och hundägare ett roligare liv tillsammans!

Reader Interactions

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *