Hanteringsträning -viktigt och roligt!

Tyckte det var dags att lyfta fram ett av de viktigare områdena inom hundträningen -hanteringsträning. Mycket av det vi lär våra hundar gör vi för vårt ega höga nöjes skull, men hanteringsträning handlar däremot om att se till att hunden kommer att må bra när vi utför den friskvård, de kontroller, behandlingar och undersökningar som hunden genom sitt liv kommer att behöva genomgå. Jag önskar att fler vanliga hundägare, men också fler av de inbitna träningsentusiasterna, som kan slarva minst lika mkt med detta tyvärr, såg till att lägga en del av sin träningstid på att lära hunden uppskatta hantering. Det finns så mkt att vinna med en hund som är avslappnad och trivs när vi måste hantera den på olika sätt!

Hantering kan vara roligt! Lägger vi upp träningen i små steg och ökar svårigheterna gradvis går det så småningom att få en hund att uppskatta även tuffare hantering. Fundera igenom vad du tror att din hund kan komma att utsättas för vid olika undersökningar eller behandlingar och lägg sedan upp en träningsplan utifrån detta. Ett bra slutmål är att hunden ska kunna bli hanterad över hela kroppen, både av ägaren & av främmande personer. Utifrån detta kan vi sedan sätta upp delmål för träningen i stil med:

-Ta på huvudet, ta på öronen, titta i öronen, rengöra öronen, ta kring ögonen, ge ögondroppar.
-Titta i munnen, känna på tänderna, skrapa/borsta tänderna, titta i svalget, ge tabletter.
-Ta i pälsen, borsta, kamma, klippa. Vänja sig vid klippmaskin.
-Ta i tassarna, känna på och mellan tårna, ta i trampdynorna, känna på klorna, klippa klor.
-Bada, schamponera, torka med handduk, torka med hårfön.

Ungefär så långt brukar tipsen sträcka sig i de flesta hundböcker. Jag skulle vilja lägga till några fler punkter som om ni övat på dem definitivt kommer att underlätta framtida besök hos veterinär och liknande:

-Träning på bord: kunna stå, sitta & ligga still på bord. Kunna vändas manuellt från en sida till en annan liggande.
-Tåla påträngande kroppsspråk: kunna sitta still mellan ägarens ben, stå still när ägaren står grensle över hunden, tåla att främmande böjer sig ner/lutar sig över hunden i stående, sittande och liggande.
-Mer djupgående hantering: kunna stryka över och känna igenom hela kroppen med fingrarna, massera, kunna böja och sträcka benen, öva stretchrörelser.
-Hållas fast: kunna ta tag i halsbandet, hålla fast kring nosen, hålla stilla huvudet, hålla stilla ett visst ben, hållas fast i olika ställningar i stående, sittande & liggande. Vänjas vid munkorg.
-Kunna lyftas & bäras. (Inte minst viktigt för större hundar!)

Hur hanteringsträning kan se ut i praktiken kan du se på filmen nedan. Jag filmade olika steg för att lära Flynn att få tänderna borstade (hade jag inte gjort tidigare, fy skäms!), att hålla munnen & tungan stilla när jag öppnar hans mun, att tåla att jag undersöker ögonen & öronen.

Mer tips och fler tankar kring hantering hittar du i min artikel ”Hantering -ett nödvändigt ont eller något ganska trevligt?” som publicerats i tidningen Canis.

Anna Larsson

Att utbilda nyblivna hundägare eller finslipa tävlingsekipage tycker jag är mycket roligt och givande. Jag håller både kortare kurser och längre utbildningar inom många olika ämnen som rör hundar och hundträning. Träningen ska vara rolig och effektiv och ge hund och hundägare ett roligare liv tillsammans!

Reader Interactions

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *