”Vad gör dina hundar när du är sjuk?”

I morse vaknade jag med migrän, frossa och värk i lederna. Ovanpå det hade jag haft en mardröm om en nära anhörigs begravning. Kort sagt, det var inte en bra start på dagen. Tyvärr höll migränen och ledvärken i sig så det fick bli en oplanerad och ofrivillig vilodag för mig och hundarna. Det fick mig att tänka på alla de gånger jag, antingen på olika hundforum eller IRL, fått frågan ”Vad gör dina hundar om du är sjuk?” eller ibland formulerat som ”Hur klarar sig dina hundar sig om du är sjuk?”.

Med risk för att förstöra någons illusioner om border collien som den ständigt aktiva arbetsnarkomanen, måste jag svara ”De gör ingenting.” respektive ”Jo, tack, de klarar sig finfint.” Är jag sjuk, ligger mina hundar och sover. Visst, de äter, släpps ut för att kissa och strosa runt lite på tomten, och unghundarna kanske leker lite med varandra, men annars ligger de still och sover. Hela dagen. Ibland bredvid mig i sängen eller soffan, men oftast på sina egna liggplatser. Frivilligt och utan att komma och tjata om aktivitet. Utan att riva ner huset eller plocka fram felriktade vallbeteenden.

Inte ens Full Fart Fonzie tror på full aktivitet 24-7…

Jag tror att många har en överdriven syn på hur en hund måste aktiveras, ffa när man tror att hunden måste ha samma mängd motion och arbete varje dag (och i värsta fall på exakt samma tider). Det leder i bästa fall till att hunden får bra kondition, bra muskler och får arbeta mkt med sin hjärna (dock med risken att den kan komma att kräva allt mer med tiden), men i sämsta fall leder det till att hunden inte klarar av att koppla av de dagar som något oförutsett inträffar och du vips måste frångå dina rutiner och din aktivitetsmängd.

Jag lägger ner mkt tid på hundarna och vet att jag trots detta själv har lätt att förfalla till ”Åh, idag fick ni inte göra så mkt, stackars er!”, men en sak jag varit noga med är att aldrig skapa så fasta rutiner att hundarna skulle bli stökiga om jag måste frångå dem. Mina hundar har därför inga fasta tider för mat, promenader, träning eller något annat. Det gör, är jag övertygad om, det mycket lättare för dem att koppla av de dagar jag råkar bli sjuk eller något annat inträffar som gör att de får en vilodag. Eller flera -om matte skulle ha oturen att bli långvarigt sjuk. De är som sagt tämligen aktiva hundar, men de går inte i spinn om jag fått influensa och ligger i sängen en vecka.

Flynn & Race -nu är de större men kan fortfarande gärna vila ”rumpa mot rumpa” när inget roligt erbjuds.

Förmågan att koppla av är mkt viktig hos en arbets- eller tävlingshund. Utan den kommer hunden snabbt att köra slut på sig. Det är i vilan som både kroppen och hjärnan får en chans att återhämta sig för att på bästa sätt kunna tillgodogöra sig träningen. Det är dock lätt hänt som hundägare (många av oss slåss ju ständigt med det dåliga samvetet att hinna med allt vi vill göra eller allt vi känner att vi borde) att i bästa välmening råka vänja hunden vid ett allt mer uppskruvat tempo och en överdriven aktivitetsförväntan. Svarar vi alltid på hundens inviter, förstärks snabbt tjatiga beteenden som då kommer att öka och det i sin tur kanske får oss att automatiskt tänka att hunden är uttråkad/understimulerad och så ger vi den än mer aktivitet -och vips är ekorrhjulet igång… Hundar ska självklart få sina behov tillgodosedda, men vi ska akta oss så vi inte gör dem en björntjänst och i bästa välmening gör dem till uppskruvade, ständigt aktivitetssökande varelser där hunden till slut mår dåligt trots alla våra goda intentioner.

Arvid & Husse, filosoferar gärna ihop på sofflocket.

Faktum är att jag själv blir mycket mer stressad, rastlös och tjatig av inaktivitet än någon av mina arbetsavlade border collies blir! När jag beklagade mig om att vintern kommit så tidigt och satt effektiva käppar i hjulet för vallträningen, påminde några av mina vallhundsvänner lite fint att träning var nog bra, men vintervila var nog minst lika behövligt för hundarna -och för mig. Så, även om jag tycker det är jättetrist att jag bara orkat ligga på soffan idag, så kanske jag ska försöka se dessa ofivilliga vilodagar som en nyttig påminnelse om att alla behöver vila ibland -även hundägare.

Fog tycker att det är mycket trevligt om Husse sträcker ut sig i kökssoffan.

Anna Larsson

Att utbilda nyblivna hundägare eller finslipa tävlingsekipage tycker jag är mycket roligt och givande. Jag håller både kortare kurser och längre utbildningar inom många olika ämnen som rör hundar och hundträning. Träningen ska vara rolig och effektiv och ge hund och hundägare ett roligare liv tillsammans!

Reader Interactions

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *