Att träna två hundar på samma gång.

Att träna två (eller flera) hundar samtidigt, det är vad dagens blogg ska handla om. Passar väl bra i juletider när alla ska vara så stressade och försöker pressa in så mkt (onödigt) som möjligt på kortast möjliga tid!  Skämt å sido, tränar man två hundar samtidigt kan man på egen hand arrangera en massa bra störning, något som är toppen för mig som så ofta tränar ensam, särskilt nu när vintervädret gör att många träningspass får förläggas inomhus.

Idag testade jag att träna Flynn & Race samtidigt. Målet var att Flynn skulle kunna sitta still eller ligga still under tiden jag tränade med Race, oavsett om jag belönade Race, kastade godisar till honom på backen precis bredvid Flynn etc. Mitt mål för Flynn var att det skulle vara ett aktivt väntande med bibehållen position och muskeltonus. Dvs han skulle sitta som ett framtida ”sitt i grupp” respektive ligga utan att skifta position (inte slappna av och lägga sig på skinkan). Att koppla av medan jag tränar en annan hund, är självklart jättefint om Flynn också kan, men till det tänker jag jobba vidare med burlekarna (vänta avslappnad i valfri position i en öppen bur). Här ville jag mer åt träning inför gruppmomenten i tävlingslydnaden.

För att göra det lättare för Flynn och inte börja för svårt, valde jag att inte använda en klicker utan Race fick direktbelöningar (däremot använde jag min rösten en hel del). Jag valde också nu i början bort att lekbelöna för jag ansåg det lite för svårt som start på träningen. Flynn fick i början erbjuda frivilliga sitt kvar respektive ligg kvar men senare under passet fick han sitta & ligga på kommando för att göra det mer likt de framtida tävlingsmomenten. Oavsett om han erbjöd stadgepositionen frivilligt eller om jag gett honom kommando för att sitta eller ligga, avbröt jag alla sittanden & ligganden med min fri-signal. På så sätt kunde jag antingen slumpmässigt (eller när jag utmanat med något extra svårt) gå tillbaka och belöna i position men sedan direkt fortsätta träningen utan att börja på ny kula så att säga. Jag varierade också hur långa pass han satt eller låg innan jag avslutade dem med fri-signalen.

Så här stegrade jag träningen: först fick Flynn sitta frivilligt och så kastade jag bara godisar till Race (bort från Flynn) och stod så nära att jag kunde bara ta ett steg för att nå att belöna Flynn i position. När det fungerade bra gick jag vidare till att verkligen träna Race (mer upphetsande för Flynn än att se Race ta sina godisar!), först lugna saker som frivilligt sitt, ligg, senare mer aktiva beteenden som nosduttar, trä huvudet genom halsbandet etc. Jag utmanade också mer med vart jag kastade belöningarna. När det gick fint i både sitt & ligg jobbade jag med att låta Race kallas in förbi Flynn, hämta godisar kastade precis bredvid honom, eller så satte jag upp Flynn & Race precis bredvid varandra och kallade in Race. Korta avstånd blir det ju eftersom vi var inomhus men bra att utgå ifrån!

Jag gick vidare till att öva klossen med Race (klossen är mkt frestande) med ingångar & vändningar och snurrar. Bröt Flynn positionen någon gång, avbröt jag bara, gick tillbaka dit han varit och antingen väntade ut honom (om han brutit en frivillig stadgeposition) tills han intog samma position igen, eller om jag lämnat honom med ett kommando: återvände till samma plats, gav nytt kommando, och återtog träningen. Han behärskade sig mycket fint så jag låg på en tämligen låg felprocent vilket som första pass känns bra.

Som svåraste övning idag gav jag Flynn kommando att sitta kvar och så tränade jag cirkelarbete (i lugnt tempo dock!) med Race runt Flynn. Samma sak i liggande också. MYCKET nöjd med hur bra det fungerade!

Jag tänker mig att ”examen” på detta inomhus kan vara att Flynn sitter & ligger still dels under längre stunder än de respektive momenten utförs, dels klarar av att behärska sig under tiden jag tränar hans favoritmoment med Race (tror ffa apportering kommer vara en svår utmaning!) och lekbelönar Race riktigt ordentligt. Det blir en utmaning att sikta mot under vinterns inomhusträning!

Anna Larsson

Att utbilda nyblivna hundägare eller finslipa tävlingsekipage tycker jag är mycket roligt och givande. Jag håller både kortare kurser och längre utbildningar inom många olika ämnen som rör hundar och hundträning. Träningen ska vara rolig och effektiv och ge hund och hundägare ett roligare liv tillsammans!

Reader Interactions

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *