Proofing på sitt & ligg (störningsträning) -med filmer.

Jag har legat mer eller mindre däckad av en skum förkylning senaste veckan. Hundarna är tack och lov duktiga på att koppla av så det har också i princip bara sovit, ätit och rastat sig på tomten när deras matte varit sjuk. Men en liten grej som man ju kan träna på även om man inte är på topp själv, är proofing av sitt och ligg, lite gammal hederlig störningsträning helt enkelt!

Jag utnyttjade gamle Arvid som störning och lät honom arbeta sig till sin mat under tiden som Flynn fick öva på sitt & ligg. Han fick leta upp kastade godisar, utföra olika små tricks, gå fot, kallas in etc medan Flynn fick hålla positionen i antingen sittande eller liggande. Tyvärr har jag inte första dagen med den träningen filmad för där var de roligaste händelserna: Arvid backade upp på Flynn, hoppade över hans huvud (med inte allt för nogrannt uppdragna tassar…), rivstartade på inkallningen och sprang PÅ Flynns framben etc. Lite liknande sekvenser finns dock på filmerna!

När jag försvinner ur bild på filmen, har jag gått in i ett annat rum och kallar därifrån in Arvid (notera att han tjuvstartar hehe medan Flynn däremot är duktig!). Tränar man själv är det lite så som man får lägga upp störningarna om man ska få öva på att hunden är lämnad i sittande i grupp eller platsliggning och det när föraren är utom synhåll far upp en hund. Är man flera som tränar ihop kan man ju låta en annan person kalla in sin hund, men nu var jag ju själv hemma och då får man utnyttja pensionärshunden istället. Kan ju vara både lättare och svårare att det är den egna matten som ropar för den hunden som ska stanna kvar.

Här är filmen på sitt med störning:

och den på ligg med störning:

På filmerna och under den här träningen öht använder jag bara Arvids namn istället för olika kommandon, eftersom han & Flynn har samma kommandoord för tex gå fot, sitta, ligga, hoppa, fri-signal etc. Hade man tränat ihop med en annan förare hade denne självklart kunnat ge olika kommandoord (Flynn ska ju bara gå på mina signaler, inte på en annan förares) men när jag tränade ensam så löste jag det med att bara använda Arvids namn + handtarget. Det är ju egentligen inte Arvid som tränar utan Flynn så att Arvid ibland chansar eller hittar på egna saker spelade inte så stor roll. Han var aktiverad och glad efter varje sånt här störningspass och Flynn fick många nya erfarenheter!

Lägger även in ett par äldre filmklipp som kanske kan ge idéer till störningsträning, först ett på Flynn när han var 11 månader och övade sig på att stå och ligga stilla trots mattes störningar:

Och sen ett klipp på proofing av ”pressa tassarna mot marken” (inför frysta bakben i fjärren): om Flynn trycker ner tassarna när jag försöker dra i benet eller lyfta benet så blir det belöning!

Men när det gäller proofing så är det viktigt att komma ihåg att det svåraste i slutänden är att hunden ska prestera lika bra när det inte händer något alls. Det är nämligen lätt hänt att våra störningar efter en tid övergår till att bli hjälper, dvs så länge vi far runt och lockar och frestar så har hunden lätt att fokusera på sin uppgift men blir vi stilla långa stunder så visar det sig vara värre med stadgan! Målet är att en totalt händelselös platsliggning ska vara lika lätt för hunden att utföra som den där föraren försöker ”störa ut” hunden. Så här kan en totalt händelselös platsliggning se ut (jag är dold i rummet intill):

I mål är man kanske när 2,5 minut sett ut som ovan och sen PLÖTSLIGT far en annan hund förbi/över ens egen hund som i första filmen -och hunden ändå ligger lika coolt den resterande tiden! Träna på!

Anna Larsson

Att utbilda nyblivna hundägare eller finslipa tävlingsekipage tycker jag är mycket roligt och givande. Jag håller både kortare kurser och längre utbildningar inom många olika ämnen som rör hundar och hundträning. Träningen ska vara rolig och effektiv och ge hund och hundägare ett roligare liv tillsammans!

Reader Interactions

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *