Flynn ögonspeglad igen och fått OK för avel!

Som kanske några av er minns så skulle Flynn parat en tik för snart ett år sedan, men vid den ögonspegling som vi då gjorde så hittade veterinären en liten prick i Flynns ena öga och jag valde att avstå från att låta honom gå i avel tills de kunde säga mer vad detta kunde innebära. Vad de då kunde säga var ju bara att det INTE var CEA (vilket är genetiskt omöjligt för Flynn att utveckla), PRA eller retinopati och att det inte såg ut som någon av border colliens ögonsjukdomar, men att man behövde se tiden ann och spegla igen om 6-12 månader för att kunna säga mer än så. (Hela resonemanget då går att läsa i detta blogginlägg: http://3vallare.bloggplatsen.se/2011/12/…d-som-man-tankt-sig/ )

Nu när det gått nästan ett år sedan förra speglingen åkte jag för att kolla upp Flynns ögon igen och förhoppningsvis få bättre besked. Jag valde att åka till Arboga Djurklinik för att få Flynn undersökt av Erik Kjellgren, en av landets första auktoriserade ögonspecialister, som speglade Race tidigare i år och som jag då fick mkt bra förtroende för. Jag hade även med resultatet från Flynns tidigare ögonundersökning för att kunna diskutera och jämföra.

Först undersöks ögonbottnarna och de var, citat, ”Helt perfekta”. Sedan undersöks linserna och där är vänster öga åter igen helt perfekt, medan höger öga så hittade Erik samma pyttelilla prick som syntes för ett år sedan. Redan vid speglingen i december 2011 sa dåvarande specialister (det var två veterinärer som tittade på Flynns ögon den gången så han verkligen nogrannt undersökt!) att den pyttelilla pricken INTE påverkade Flynns syn (”han vet inte om att han har den”). Det glädjande nu var att nu kunde vi konstatera att pricken hade INTE förändrats efter ett års tid,

och Erik Kjellgren fastslog med kraft att ”Detta är INTE någon av border colliens sjukdomar”. Han menade att Flynns ögon borde stå som, citat: ”Ögon UA”, men att SKKs blankett (vars utformning lämnar mycket att önska…) är så utformad att det på Flynn i och med pricken tyvärr måste stå ”visar symtom på katarakt” MEN den bedöms helt klart av Erik som INTE ärftlig och det fanns ingen som helst anledning att INTE låta Flynn gå i avel på grund av pricken i ögat! ”Det vore dumt att slå ut en bra vallhund ur avel bara för att SKK tvingar mig att kryssa i en viss ruta på blanketten” 🙂

Så på Flynns officiella resultat kommer det stå ”katarakt, partiell, cortex, främre, punktformig” och den klassas som ”lindrig” dvs absolut lägsta graden. Men den bedöms alltså nu efter två ögonspeglingar med nästan ett års mellanrum som ”Ej ärftig”.

För mig är det fortfarande självklart prio ett att veta att Flynns syn är perfekt. Om han kommer att användas i avel eller ej vet jag inte, det är ju som bekant inte hanhundsägaren som väljer   men om rätt tik (med bra härstamning, som själv en bra vallhund och meriterad, är frisk, friröntgad och gentestad normal för CEA) dyker upp så kan jag absolut tänka mig att låta Flynn gå i avel. De som känner mig vet att jag har hårda krav på mina egna hundar och har lättare för att fälla än fria när frågan om avel dyker upp, men Flynn tycker jag har så många goda egenskaper att där tvekar jag inte om rätt tik hos en seriös uppfödare dyker upp. Vi får se. Kanske hittar jag till och med en vacker dag en tik som faller mig själv i smaken och som jag kan tänka mig att ta en egen kull på även om jag sagt att jag aldrig ska bli uppfödare. Viktigast nu är hur som helst att jag & Flynn kan fortsätta med allt roligt vi gör ihop. I vått och torrt, jobb och tävling, är han verkligen min SuperFlynn!  

Anna Larsson

Att utbilda nyblivna hundägare eller finslipa tävlingsekipage tycker jag är mycket roligt och givande. Jag håller både kortare kurser och längre utbildningar inom många olika ämnen som rör hundar och hundträning. Träningen ska vara rolig och effektiv och ge hund och hundägare ett roligare liv tillsammans!

Reader Interactions

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *