Önskelista 2014

Nej, det kommer inte bli ett inlägg med mål, varken uppgiftsmål eller resultatmål, för 2014. Istället tänkte jag skriva en liten önskelista. Det här är, helt ostrukturerat, en del av det jag önskar ska hända under 2014:

FRISKA HUNDAR. Jag hoppas både mina och mina vänners hundar får hålla sig friska och hela och att de mår så bra att de kan vara så aktiva som hundarna & ägarna vill. Det finns inget som är så knäckande som att se sina hundar må dåligt. Och snälla ni som (idag) har friska, hela hundar. Var glada åt dem, njut av dem. Men tänk också lite på vad ni säger till dem som haft mindre tur än er. Det är inte roligt att höra att det är konstigt att en hund skadat sig eller blivit sjuk. Alla har friska eller hela hundar tills, tja, tills den tråkiga dagen då man inte längre har det, och då kanske man inser att det där med ”bara man tar hand om dem, bara  man värmer upp ordentligt, bara man ger dem rätt mat, bara man…” kanske faktiskt inte var hela sanningen. Ibland bara händer saker, ibland dyker sjukdomar upp out of the blue och ibland sker skador som är helt osannolika. Utan att hundägaren gjort något ”konstigt”. Strö inte salt i såren i onödan.

STÖRRE ÖPPENHET. Jag hoppas att det inom alla raser och inom all avel blir en större öppenhet kring problem som dyker upp, större intresse för att ta till sig de senaste vetenskapliga rönen vad gäller nedärvningen av olika sjukdomar, större öppenhet och förståelse för att tystnad ger inte friskare eller bättre hundar. Ge valpköpare en större chans att ta ställning till vad de är villiga att satsa på. Och ibland går saker helt enkelt åt skogen, det som på pappret såg jättebra ut blev tyvärr galet. Det är ingens fel, så snälla, leta inte en syndabock när det handlar om ren otur. Jag har träffat för många valpköpare i alla slags raser som mått dåligt för att de fått höra att allt som hänt med deras hund varit deras eget fel. Så enkelt är det sällan, varken när det gäller sjukdomar eller mentalitet eller talang för något. Naturligtvis finns det omvända också, att man ställer orimliga krav på vilka ”garantier” en uppfödare ska kunna ge för en levande varelse. Livet kommer inte med 100%-iga garantier.

STÖRRE TOLERANS. När jag körde agility fanns det en hel blogg bara om hur jäkla dumt det handlingsystemet jag valt var. När jag började klickerträna beskrevs den träningen som antingen djurplågeri eller som helt verkningslöst. När jag började köra lydnad igen fanns det blogginlägg som bara handlade om att andra hade fel målbilder för hur lydnadshundar skulle vara. Det finns mängder av andra trista exempel, tex de blogginlägg som jag (tyvärr) råkat se som bara handlat om att beskriva hur dåliga andra instruktörer är. Det vore därför väldigt skönt om 2014 är det året då folk skriver mer om hur de själva gillar att träna, än skriver om hur idiotiskt de tycker att andra tränar. Alla de ovanstående exemplen har fått mig att, i en kort eller tyvärr ibland väldigt lång stund, tycka att hundträningen inte är rolig och det hoppas jag inte att någon där ute medvetet vill bidra till att hundägare ska tycka? Det är dessutom sällan en enda väg som bär till Rom.

ROLIGARE TÄVLINGAR. Jag har bloggat om detta redan och jag kan säga att jag 2013 upplevde mycket som var positivt vad gäller attityd och sportsmanship på tävling. Jag hoppas att det ska bli ännu mera så under 2014 i de grenar jag förhoppningsvis kan tävla i. 2012 upplevde jag tyvärr så mycket av det motsatta att jag fortfarande tror att det här är något som vi alla, då och då, måste påminna oss om: ”Tänk på att du är en del av någon annans upplevelse.”

Det finns självklart en massa fler saker som man kan önska sig, men jag inbillar mig att får jag ovanstående, och framför allt första punkten, ja då är jag helt nöjd oavsett om jag når mina uppgifts och resultatmål!

GOTT NYTT HUNDÅR på er där ute!

arvid_life

 

 

 

Anna Larsson

Att utbilda nyblivna hundägare eller finslipa tävlingsekipage tycker jag är mycket roligt och givande. Jag håller både kortare kurser och längre utbildningar inom många olika ämnen som rör hundar och hundträning. Träningen ska vara rolig och effektiv och ge hund och hundägare ett roligare liv tillsammans!

Reader Interactions

Comments

  1. For en fin ønskeliste Anna 🙂 Holder med deg i mange av de ting du skriver….synd at det skal være så mange negative meninger om metoder ( klikkertrening for min del ) og hvem som trener sånn eller sånn…Men viktigst av alt er at man har en frisk hund <3 Man blir så utrolig sårbar når hundene er syke eller ikke har det helt bra. Og som du sier…det kan komme helt ut av det blå!
    God klem til deg, og håper du får det øverste ønsket på lista de innfridd i det nye året <3 Klem 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *