Lydnadsträning med Zin & Flynn

Älskar den här vintern! Att kunna gå ut och träna lydnad i januari utan att förfrysa är ju helt suveränt. Att det är grått & lerigt kan man leva med bara man slipper is, snö och en massa minusgrader.

Zin har jag fortsatt att träna utifrån en halv ostrukturerad plan. Det inbegriper att jag vill att hon ska få testa på många olika saker på flera olika nivåer: köra dels (enkla) hela moment blandat med pass med frivilliga beteenden, lära henne olika grundfärdigheter etc. Hittills har jag mest tränat på utifrån vad jag tyckt känts kul att testa, men jag försöker blanda fart och stilla och lugn och galenskap i varje träningspass på samma sätt som jag vill växla mellan delar och hela moment för att få mkt variation i träningen. Idag blev det bland annat detta:

Apporteringen i klass I: för att få öva ett helt moment och att vara stilla och att vänta på belöningen. Såg ut så här:

Hon fick testa att börja med skiftet ligg – stå med hjälp av omvänt lockande & fri-signal (ställer sig upp på fri). Jag har inte beslutat mig för om jag ska ha låsta baktassar eller låsta framtassar till fjärren men detta skifte är ju alla still i så vi kör det under tiden jag klurar helt enkelt. Jag gillar att hon känns som hon har lätt att gunga & skjuta sin kropp åt olika håll utan att vilja flytta tassarna. Hon hade lättare för det här än Flynn haft som start kan jag säga.

Repeterade att springa ut till target och den här filmen är mest för att hennes återlämnande av bollen är så himla roligt: jag sitter snällt med handen ute för att hon ska lämna i min hand -MESIGT tycker Zin som skuttar upp och morrandes trycker den i mitt ansikte istället! Underbara galna lilla hund! Jag antar att vi uppfann face-target i och med detta. Rekommenderas inte till större föremål än max en tennisboll 😉

När jag garvat klart testade jag att sätta upp en ruta och lära henne springa igenom den till sin target (bara en övning för att tänka mellan konerna men de tusan i dem), det löste hon så bra! Extra coolt att hon kunde starta på ”ja!” ifrån utgångsposition, det har vi inte övat på. Bra test att växla mellan lugn & fart.

Flynn fick träna lite han också: vittringsapportering med ett stort sökområde med ca 25 pinnar att söka av. Körde det tre gånger på tre olika platser och jag var väldigt nöjd med att han sökte noggrannt och länge alla gångerna. Sen fick han köra lite fritt följ och så fick han göra lite teknikövningar i fjärret i två av skiftena. Med hans ryggproblem känns fjärren faktiskt som lydnadens svåraste övning att inte överanstränga honom i, och nu efter ett halvårs vila tänker jag att vi får öva teknik och gå framåt väldigt sakta så att han hinner sätta muskler och att jag hinner se att han klarar rörelserna. Svårt idag att få honom lugn nog, jag skulle tagit längre pauser och belönat väntan mer, inte bara hunden som är ringrostig. Har smugit igång träningen på balansbollen hemma också men allt i väldigt små doser.

Flynn fick avsluta med en fartövning: metallapportering. Den såg ut så här:

Nu hoppas jag han håller sig fräsch så vi så småningom kan komma upp i den träningsmängd vi kommer behöva om vi ska tillbaka till där han var innan ryggen pajade förra våren. Håll tummarna!

Anna Larsson

Att utbilda nyblivna hundägare eller finslipa tävlingsekipage tycker jag är mycket roligt och givande. Jag håller både kortare kurser och längre utbildningar inom många olika ämnen som rör hundar och hundträning. Träningen ska vara rolig och effektiv och ge hund och hundägare ett roligare liv tillsammans!

Reader Interactions

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *