Lek med lydnadsmoment!

Jag har varit lite dålig på att mixa och leka med lydnadsmomenten med Flynn om jag jämför med hur jag mixat moment i rallyn för Fonzie. Så idag beslöt jag mig för att det skulle bli en ändring på det! Min träningsplan är lite för blöt för att jag ska våga köra där så det fick bli inne på tomten vilken begränsade utrymmet men jag insåg sen att det gjorde det hela svårare snarare än lättare för Flynn. Han var tex mycket konfunderad över att rutan var så nära konen! Där ser man vad man lär dem = avstånd, inte bara hitta rutan!

Förutsättningarna jag valde innan jag satte igång var: vi skulle så långt det gick genomföra ”momenten” även om det skulle innebära dubbelkommandon eller slarviga detaljer. Här var fokuset lyssna och försök förstå, inte att prestera tävlingsmässiga toppar. Jag kunde se att vissa saker gasade upp Flynn mer, medan andra (som att se rutan jättenära konen!) sänkte tempot väldigt mycket när han försökte tänka sig igenom övningen. Jag såg också skillnad i förståelsen för ruta och apport. En del saker överraskade han mig stort med, tex att från att ha lagts i rutan kunna skickas tillbaka till konen (har aldrig testat det) och i jättefint tempo. Annat var uppenbarligen mycket svårare än jag fattat (att först skickas för att apportera en apport och sen nästa gång skickas inte på en ny apport utan på rutan från samma kon). KUL hade vi och BRA info fick jag om mycket i min träning både i momenten och i annat som vi ska bli bättre på!

Filmade mina tester och även om konerna inte syns så bra så tyckte jag de var roliga att ha. Så här kommer första testen: en mix av fjärr, konskick, rutan, inkallning, hopp…

Och här en film på först en mix av ställande under gång & dirigeringsapportering och sen: den skitsvåra övningen med tight ruta & apporter! Jag kunde hjälpt honom istället för att avbryta en av gångerna men det var en test det också: hur skulle han gå nästa skick? Jag är riktigt nöjd med hur han slet sig igenom övningen!

Väldigt rolig träning och det gav mig många idéer och tankar. Lydnad ÄR lek helt enkelt!

Anna Larsson

Att utbilda nyblivna hundägare eller finslipa tävlingsekipage tycker jag är mycket roligt och givande. Jag håller både kortare kurser och längre utbildningar inom många olika ämnen som rör hundar och hundträning. Träningen ska vara rolig och effektiv och ge hund och hundägare ett roligare liv tillsammans!

Reader Interactions

Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *