Pauser och positioner

Jag och Fonzie kände att när det inte blev någon rallytävling efter operationen så kunde vi lika gärna ta ett litet break från den sporten ett tag och istället återuppta en annan kul gren: heelwork! Jag tänkte redan förra året att vi borde köra vidare där men det fanns liksom aldrig tid och de tävlingar som jag fick syn på krockade med annat. Men nu har jag hittat ett par tävlingar som jag tror att jag faktiskt kan komma iväg på så vips ökade suget att ta tag i den träningen igen!

Hastigt och lustigt håller jag nu precis på med att försöka få ihop ett program till debuten i klass II (Heelwork har tre klasser så detta är på mellannivå kan man säga) som -hepp!- ska äga rum redan nu i februari! Jag har dammat av hans olika positioner -fot (1), fot på vänster sida (5), omvänd fot (7) och mellan mina ben (9), samt börjat träna in en av de positionerna där hunden går med sidan mot föraren, i det här fallet höger sida mot min mage så att säga (2).

heelworkpositioner-för-wp

Det jag jobbar med nu (utöver att försöka tänka ut programmet) är dels att hålla positionerna i olika tempon och rörelser, dels olika övergångar mellan dem. Idag gick jag ut med bandspelare och filmkamera och körde utan hund för att testa av olika idéer till när var och hur bytena skulle ske. Det är frustrerande att snön frös om och nu är jättevass och hal, men det är roligt att ha en ny utmaning och en helt ny sport att fokusera på ett tag! Lite svårt med en sport där så mycket är tycke och smak hos domarna bara, känns som man behöver tävla en hel del om man ska få pejl på vilken svårighetsnivå man ska satsa på och vad som lönar sig eller inte. Nu finns ju inte ens angivet hur många positioner man ska ha med men jag tänker att fem olika med byten och tempoväxling och olika riktningar i några av dem borde vara lagom. Resten får vi ta när vi är i klass III 🙂

Zin & Flynn har fått lite lydnadsträning inomhus men fy, jag har verkligen svårt att vara igång bra i träningen när man inte kan träna ute. Borde bli bättre på det men nu går det så sakteliga mot VÅR och DÅ ska vi ta igen allt vi inte kan göra nu.

Mest nöjd med denna vinter är jag över att jag själv börjat springa! Jag som aldrig fixat att springa har nu avverkat 14 träningspass och som längst sprungit lite drygt 4 km. Superstolt! Har även börjat smyga in lite styrketräning. Hoppas kombinationen löpning & styrketräning ska hjälpa mig genom vintern och att jag ska känna mig piggare och i bättre form i vår.

Anna Larsson

Att utbilda nyblivna hundägare eller finslipa tävlingsekipage tycker jag är mycket roligt och givande. Jag håller både kortare kurser och längre utbildningar inom många olika ämnen som rör hundar och hundträning. Träningen ska vara rolig och effektiv och ge hund och hundägare ett roligare liv tillsammans!

Reader Interactions

Comments

  1. Fem positioner borde absolut räcka. Vet ett som fått höga poäng på två eller tre positioner i klass II. De prickade in tajming i musiken och använde olika tempon och riktningar. I klass tre är det önskvärt med sju positioner har jag hört från några domare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *