Fonzie är CHAMPION!

Igår var det dags för tävling i heelwork i Kungsör. Det var vår femte start i HTM3 och eftersom vi inlett klass 3 med två bra starter (två starter med glad hund som bägge gav cert) och sedan fick en dipp på tävlingen i Storfors där jag tyckte att Fonzie dag två blev låg, osäker och stördes av musiken, så var mitt fokus denna dag att han skulle tycka det var LÄTT och ROLIGT igen. Hellre galen & glad än något annat. Jag oroar mig sällan över tekniska detaljer eller momentsmissar, sånt händer och man tränar bara vidare, men ett tapp i attityden det är något mycket värre tycker jag. Att se Fonzie bli osäker på en tävlingsplan är något jag i princip varit förskonad ifrån oavsett gren vi kört, så starten i Storfors där han inte kändes glad det tog hårt på mig. Så jag kan lova att vad jag var nervös för inför starten nu i Kungsörshallen, det var inte om det skulle se fint ut eller ej, utan om Fonzie skulle uppskatta att tävla igen eller ej. Faktum är att det har stressat mig mycket så jag var till och med frestad att fega ur och inte starta!

Men, att skjuta undan problem löser dem ju sällan. Så istället satte jag en plan för tävlingen: jag anmälde mig till både vår klass och till freestyle klass 1 som jag medvetet tänkte använda för att belöna honom och peppa honom max för att om han kändes OK sedan gå in och tävla vår klass. Skulle han inte tyckt att det var buskul under FS-klassen då hade jag utifrån hur han såg ut antingen inte startat alls i HTM3:an eller startat men gått in och belönat snabbt. Det var planen. Tänkte även ta med honom in på banvandringen och lekbelöna även om jag vet att risk fanns för att han skulle bli för het av att ha andra tränande hundar så nära och själv bara kunna få lekbelöning (man får inte belöna med godis eftersom det kan tappas bitar på planen).

FS1 var första klassen för dagen och jag hade sent startnummer (24) vilket kändes bra. Vi gick in, körde banvandringen där Fonz fick vara med ett tag och där jag belönade upp några byten och han kändes glad och bra! Redan när han kom ut ur bilen när vi kom till Kungsör så var han pigg, glad och såg ut att veta till 100% att det skulle bli tävling. Inne i hallen kopplade han av bra uppe på läktaren (satte mig högst upp och såg till att han fick mycket eget utrymme). Kändes som han landade fint innan vår start. Vi värmde upp, gick in och han kändes jättefin. Startade och körde ca 2/3-delar av programmet och det coola var att Fonzies attityd var JÄTTEFIN och jag själv var så nervös att jag tappade bort ett par saker men kunde improvisera vidare. Perfekt övning för oss bägge! Belöningen kom efter en av de övergångar som känts lite svajig och jag var supernöjd både med hur Fonzie varit och att jag höll mig till min plan! Känslan efter den starten var så bra att jag kände att det spelar mindre roll hur den riktiga tävlingen går, nu är vi tillbaka igen som ett tema och har KUL ihop!

cowboy2

HTM3 gick sedan sist på dagen och då gjorde jag likadant: Fonzie fick vara med lite på bandvandringen (svårare denna gång för det var hetare lekbelöningar hos några hundar som han hade svårt att släppa) och sen hade vi nu kortare väntan (startnummer 5) så han var hetare denna gång (med facit i hand kanske han inte borde varit med på banvandringen om man ska se det rent resultatmässigt, alternativt att han blev hetare av att köra två gånger samma dag) men han var MED och han sket fullständigt i den riktigt höga musiken eller något annat. Så galen så han ljudade men viljan att jobba och att showa var verkligen där och det tror jag är allra viktigast framåt att vi hittade den igen. Mera ”lagom” kan vi nog göra det på sikt!

cowboy1

Jag hjälpte honom lite mer denna gång nu när han var het men på det hela taget kändes det BRA (om än lätt galet ;-)) så jag var jättenöjd efteråt. Vi fick ingen riktig miss bara saker som kunde varit lite flytigare typ. Och det visade sig att domarna (Yvonne Öster & Charlie Westrin) tyckte detsamma! Betygen blev som följande:

Precision och samarbete: 8,5 – 8,4
Innehåll: 8,7 – 8,3
Tolkning av musik: 9,2 – 8,3
Sammanlagt gav det 25,70 poäng och på det kom vi 3:a i klassen, tog CERT och CHAMPIONAT!!!

champion

Jag blev så sjukt glad och så rörd över att så många hade fina saker att säga om Fonzie och vårt program, jag är inte den mest utåtriktade på tävlingar (jag kanske ska passa på att skriva att privat utanför min instruktörsroll är jag en rätt inåtvänd person och jag har både svårt att minnas utseende på folk alternativt tror jag inte att de minns/vet vem jag är, så om jag inte hälsar/pratar är det INTE för att jag är dryg eller sur utan jag är bara inte så duktig på sånt! Förstår att det lätt kan misstolkas.) men jag försöker hela tiden att bli bättre på att själv se och BERÄTTA sånna saker till andra. Det värmer massor, jag fick tårar i ögonen flera gånger under dagen över fina saker folk sa. Så är tävlande när det är som bäst: man ser och uppskattar saker hos medtävlande och tänker inspiration istället för konkurrens!

Har du orkat läsa ända hit så undrar du kanske hur programmet med den lätt galne men glade Fonzie såg ut, jo så här:

Fonzie själv gav dagen betyg 10+ och det var precis vad hans matte hoppades på när hon klev upp strax efter fem på morgonen 🙂 Man tänker ibland att man är galen som lägger ner så mycket på något egentligen så ”larvigt” som att tävla med hundar, men när tävlande är som bäst, då är de bara så häftigt!

TACK till Kungsörs BK som arrangerade en riktigt bra tävling med idel trevliga funktionärer, bra flyt, engagerade domare, ett imponerande prisbord och bra stämning! Ni är grymma på att fixa tävlingar!

Anna Larsson

Att utbilda nyblivna hundägare eller finslipa tävlingsekipage tycker jag är mycket roligt och givande. Jag håller både kortare kurser och längre utbildningar inom många olika ämnen som rör hundar och hundträning. Träningen ska vara rolig och effektiv och ge hund och hundägare ett roligare liv tillsammans!

Reader Interactions

Comments

  1. Jag var där och såg programmet igår och jag måste bara säga att jag älskade det 🙂 ni hade så otroligt fin kontakt, underbara positioner och ett program som jag verkligen älskade med härlig musik 😀

  2. Flott innlegg med bra oppsummering. Så takknemlig for at du deler av følelser, tanker og resultater. Dere to er kjempeflinke

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *