Debut i freestyle!

I lördags hade vi nöjet att debutera i en ny tävlingsgren: freestyle! Jag har länge gått och tänkt på att tävla i den grenen någon gång, faktum är att Fonzie hade ett nästan helt klart program men vi kom oss aldrig riktigt för och så tog ju intresset för heelwork över och det är svårt att hinna med allt. Men så kände jag nu med Flynn att jag hade en träningsidé som jag verkligen ville se om jag kunde få till och som sedan fick bli starten på ett program: de sidosteg på avstånd som jag tränat in för skojs skull. Det vore ballt att se om vi fick det att funka på riktigt på tävling, så sagt och gjort -vips var vi anmälda till två starter i freestyle klass 1 i Rättvik!

Även om det är (nästan) samma folk och samma tävlingsmiljö i freestylen som i heelworken så kändes det ändå väldigt roligt att få testa något nytt och att vara nybörjare igen. I heelworken kan vi vårt program så bra och jag har en plan A-B-C för att snygga till och rädda allt om något trots allt går på tok, vi har rutiner att falla tillbaka på och ffa har vi många, många, många träningstimmar och tävlingserfarenheter bakom oss i ryggen. Nu vips var det däremot att gå ut på okänd mark: vad skulle sitta och vad skulle visa sig kunna krångla på tävling?

Själva upplägget på tävlingen var att klasserna var saxade och att man värmde upp utomhus, sedan gick man in genom ett ”uppvärmningsrum” och sen ut på banan. Eftersom det nu vips var mkt kortare program så insåg jag att jag själv hade svårare att beräkna hur många hundar innan som jag borde gå och rasta, värma och förbereda Flynn plus att tiden inne i uppvärmningsrummet blev ju också därför väldigt kort, typ jag han knyta av mig ytterskorna och byta till mina tävlingsskor (mina fötter fixar inte att tävla i bara strumpor), ta av Flynn täcket som han hade fått ha på sig och så var det typ in och köra. Och det är så jäkla BRA!!! Älskar att känna ”aha, idag blir det lite andra förutsättningar än vi brukar ha, BRA då får vi en ny utmaning och nya erfarenheter att lära av!”.

Och nog fick jag kvitto på både vad som funkade och vad som jag helt hade missat! Flynn skötte många, många bitar av programmet riktigt bra, men hans matte… Vips bara för att jag bytte gren så hade jag gjort en riktigt rookie-tabbe: jag hade ingen plan B för vad jag skulle göra om (när!) något gick på tok! Så när Flynn hamnade fel och var i fel vinkel för att förstå signalen till att backa till mig på avstånd så hade jag liksom ingen smart plan för att antingen hjälpa honom rätt eller snabbt och snyggt mörka felet. Ha! Så jäkla nyttigt att påminnas om detta! Plus självklart superbra att se vad som är svagaste delen i programmet dvs det som är svårast och lättast kan falla ur om något händer. Fel är bara information, både på träning och tävling! Nu blev det inte så tokigt ändå men jäkla bra påminnelse till mig själv att när vi gör något nytt så måste jag faktiskt ha en plan för hur olika scenario ska fixas och räddas.

I start två kände jag att jag själv av någon anledning hetsade och körde för fort men att det var så fort (ligger före i musiken, illa!) som jag såg på filmen sedan insåg jag inte riktigt 🙂 Också ett tecken på att vi inte kommit in i programmet än och att jag själv inte har mina rutiner lika bra satta. Men det är sånt man lär sig på!

Flynns prestation är jag SUPERNÖJD med, han tyckte det var galet roligt och han gjorde som alltid det bästa han kunde och att få gå ut och köra ihop med den pojken oavsett vilken gren det är, är en så häftig känsla av samarbete. Resultatmässigt gick det också finfint: 27,00 i första starten och 26,45 i andra och två vinster! Jätteroligt att så många gillade programidén av de som satt i publiken dessutom + att många blev lika förvånade som jag trodde de skulle bli av att vi körde något totalt annorlunda mot vårt Bond-program. Kul!

Nu har vi en start till vi är anmälda till, jag är i valet och kvalet om jag ska flytta upp honom till klass 2 eller om han ska få starta en gång till i klass 1. Får ta en liten funderare till. Hinner inte ändra eller förlänga så i sånna fall får det bli en test på vad det räcker till i nästa klass om vi går upp. Tänkte först att det kunde vara roligt att låta honom ta en titel i freestyle men så tänkte jag att det kan han ju få göra i klass 2 istället om det är så. Vi får se!

Anna Larsson

Att utbilda nyblivna hundägare eller finslipa tävlingsekipage tycker jag är mycket roligt och givande. Jag håller både kortare kurser och längre utbildningar inom många olika ämnen som rör hundar och hundträning. Träningen ska vara rolig och effektiv och ge hund och hundägare ett roligare liv tillsammans!

Reader Interactions

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *