Att aktivera en gammal hund.

Min äldsta hund Fonzie fyller 12 år om två månader. Han har genom sitt liv varit aktiv inom många olika hundsporter ända tills han av hälsoskäl blev pensionär hösten 2015. Sedan dess har vi hållit igång med promenader, trix och olika slags aktivering men jag har saknat att ha ett mål att sikta mot ihop med honom. När man slutar att tävla så blir det lätt att man bara tränar på det som man kommer på för stunden och ärligt så håller jag igång sämre utan mål.

Så jag bestämde mig för att sikta på att Fonzie nu på gamla dar ska bli Trick Dog Champion. En amerikansk ”titel” som du kan läsa mer om på http://domorewithyourdog.com/ Jag vet att en del blir upprörda över att företag tillhandahåller olika ”titlar” som man kan träna mot och ansöka om, själv tycker jag det är jätteroligt att även med en hund som jag inte tävlar med ha mer konkreta mål att sikta mot. Ingen tvingar en ju att betala för en ansökan utan man kan ju om man vill bara ta listorna över uppgifter som inspiration till sin egen träning! Jag har sett att det finns liknande även för dogparkour och för mer vardagslydnadsmoment också, roligt, det betyder att fler kan få idéer och mål och tips på vad man kan träna med sin hund!

Jag tänker sammanställa alla tricken vi tränar på filmer för respektive nivå så kanske kan det bidra till att någon blir inspirerad att träna lite med sin gamla hund oavsett om man bara tränar för sin egen skull eller om man som jag tycker att en titel låter roligt.

På den första nivån, novice, är det rätt enkla saker hunden ska göra. Jag valde olika trick som passar Fonzie, några nya och några gamla favoriter. Han hade väldigt roligt! Nu siktar vi på att träna vidare och ta de resterande titlarna (intermediate, advanced, expert och champion) för att hålla igång och motivera mig till att filma träningen.

Anna Larsson

Att utbilda nyblivna hundägare eller finslipa tävlingsekipage tycker jag är mycket roligt och givande. Jag håller både kortare kurser och längre utbildningar inom många olika ämnen som rör hundar och hundträning. Träningen ska vara rolig och effektiv och ge hund och hundägare ett roligare liv tillsammans!

Reader Interactions

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *