Fler tricks för gammelhunden.

Nu har vi sammanställt en ny film med tricks, Fonzie och jag. Denna gång är det för titeln Intermediate Trick Dog. Tolv trick varav två av dem är en vidareutveckling ifrån hans novice-title: jag kombinerade ”Carry my purse” med ”leg weave” och så kombinerade jag ”barrel racing (go around)” med ”hold an object”. Det är för övrigt ett av de enklaste sätten att få in variation (och se hur bra hunden verkligen kan varje enskild del), detta att ta tidigare kunskaper men sätta samman dem på ett nytt sätt. Kan din hund hålla ett föremål? Bra. Då kan du testa om den kan hålla ett föremål samtidigt som den hoppar, sitter fint, utför ett tasstricks eller liknande. Eller om din hund kan vinka, kan den då vinka även på avstånd ifrån dig eller sittandes uppe på en balansboll eller liknande? Börjar du kombinera enkla beteenden med varandra får du vips både mer variation i träningen och nya utmaningar för hunden på ett lättsamt sätt!

Fonzie tycker att träningen är jätterolig och jag hoppas han kan inspirera till att fler gamla hundar får lite mer träning även när de pensionerats från tävlandet. Gamla hundar brukar bli otroligt glada för minsta lilla man gör och just tricks som man kan anpassa helt efter deras egen förmåga är ju extra lätt att få till rolig träning med.

För Fonzies del har jag fått välja bort tricks som belastar hans bakdel för mycket. Jag insåg när jag bad honom att sitta vackert att han är inte längre stark nog och stabil nog att hålla sånna positioner på ett bra sätt. Så då skippar vi den typen av trick (och tränar styrka i övningar som är mer kontrollerade och lagom för honom) På samma sätt kan du tänka kring din egen hund: anpassa efter dess fysik men utmana gärna hunden med nyinlärning och klurigheter så den får tänka! Jag varierar gärna gamla favoriter (där han får känna sig duktig och kunnig och -inbillar jag mig- som den hund han var när han en gång lärde sig tricket för länge sedan) med nyinlärning eller som sagt att sätta gamla kunskaper i ett nytt sammanhang.

Så här ser Fonzies ITD-tricks ut:

Nu tränar vi vidare mot nästa steg!

Anna Larsson

Att utbilda nyblivna hundägare eller finslipa tävlingsekipage tycker jag är mycket roligt och givande. Jag håller både kortare kurser och längre utbildningar inom många olika ämnen som rör hundar och hundträning. Träningen ska vara rolig och effektiv och ge hund och hundägare ett roligare liv tillsammans!

Reader Interactions

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *