Fajts debut i NW1 (filmer)

Den första maj tog Fajt godkänt doftprov och den 26 juni var det dags att debutera i NW klass 1.

Tävlingen var en TSM -tävling i samtliga moment- i Vingåker. Vi hade hamnat långt ner på reservlistan så jag trodde ärligt inte att vi skulle komma med så tävlingen föll lite i glömska hos mig. Men så när jag satt hos kompisar och åt lunch efter att ha tränat ihop på midsommardagen (dvs dagen innan tävlingen) så fick jag vips besked på telefonen om att vi kommit med!

På tävlingsdagen var det galet varmt. Men bilarna kunde stå i skugga, vi hade silverdukar och mycket vatten och tack och lov blåste det. Värre var det nog för domare och arrangörer som inte kom undan och kunde vila som vi tävlade kunde. Bra kämpat av alla inblandade!

Fajt fick söka en gång på uppvärmningsområdet -ett litet sökområde iordningsställt där man får veta var gömman sitter- och sen fick han vila fram till sin start.

Upplägget var att man gjorde två sök i taget. Första söket var behållare och efter det gick man direkt vidare till inomhussöket som bägge låg i samma lokal. När hela gruppen hade gjort de två söken startade man sedan om med att göra fordonssöket och utomhussöket direkt efter varandra (de låg också tätt intill varandra). Jag bestämde mig för att om vi klarade bara ett av söken så skulle jag vara supernöjd ändå eftersom det inte är länge sedan Fajt varit värsta hormon-killen och nosat efter ALLT ANNAT än doften om man så säger 😉

Fajt skötte sig finfint på behållarsöket! Kände doften snabbt och markerade tydligt. Superskön start att få! Sedan var det direkt över till inomhussöket och där behövde han kolla av vilka som varit i soffan innan han jobbade sig vidare. Man när han väl kände doften lokaliserade han snabbt gömman. Supernöjd! Jag var sjukt glad efter de här två söken. Fick fin feedback på mitt sätt att låta Fajt jobba utan att störa honom av domaren. Jag var sjukt glad efter de här två söken, verkligen jätteroligt att få ett så bra kvitto på att vi är på rätt väg!

Så här såg de två första söken ut.

Sedan blev det att vänta tills det var vår tur att köra igen när det byttes till fordons- och utomhussöken. Det märktes att Fajt var tröttare nu och värmen var mkt jobbigare här också. På fordonssöket kände han doften och jag var på vippen att säga markerat men han var inte lika distinkt och då blev jag osäker. Tiden gick ut och japp, gömman satt precis där jag trodde. Hm. Men bra på ett sätt, en lärdom det med.

Vårt missade sök.

Utomhussöket tänkte jag skulle bli det svåraste. Det sista och att han nog kroknat efter fordonssöket. Men Fajt visade att han kände doft men stördes ut. Letade vidare, tiden började rinna ut och så YES gick han tillbaka, redde ut gömman och markerade! Skönt! ”Vindar in, följer upp, störs ut av annan doft. Matte har läst sin hund väl!” skrev domaren och ritade en stjärna. Jag fick veta att det som stört ut Fajt var att en annan hund kissat precis vid gömman. SÅÅÅÅ STOLT över att min unge hormon-kille redde ut den störningen!! Grym seger verkligen. Så här såg det söket ut:

Så, 3 av 4 hittade ger ju ingen merit men vi fick många nya erfarenheter och vi hade väldigt roligt och det gav absolut mersmak för mer tävlande framöver. Nu får vi bara hoppas att vi har tur i lottningarna helt enkelt.

Anna Larsson

Att utbilda nyblivna hundägare eller finslipa tävlingsekipage tycker jag är mycket roligt och givande. Jag håller både kortare kurser och längre utbildningar inom många olika ämnen som rör hundar och hundträning. Träningen ska vara rolig och effektiv och ge hund och hundägare ett roligare liv tillsammans!

Reader Interactions

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *