Den viktiga leken

Lek mer med din valp! Om jag bara fick skicka med nya hundägare ett enda råd så är det: lek MER med din valp.

En valp som är frisk och mår bra leker. Med vem, vad och hur den leker kan variera, men alla små valpar leker. Genom att leka ihop med vår valp kan vi påverka och förbättra vår relation med valpen, få bättre kontakt, påverka vad valpen (och i förlängningen den vuxna hunden) kommer att tycka om olika platser och situationer, förebygga rädsla och förbättra inlärningen när vi tränar.

Lek skapar positiva känslor och det har visat sig att djur som leker är mer benägna att ha en optimistisk syn på saker som sker. Det här är inget konstigt, även vi människor kommer att tolka omgivningen delvis utifrån hur vi mår. Har vi haft en bra dag, mår bra och är på gott humör så kommer vi helt enkelt se på världen och det som sker genom lite mer positivt färgade glasögon! Jämför med den dagen då allt gått på tok, vi redan är upprörda, stressade, rädda eller arga -då kommer vi tolka exakt samma situationer långt mer negativt. Samma sak gäller för våra hundar. Är hunden glad tolkar den sin omgivning mer positivt. ”Den där soptunnan ser spännande ut, den vill jag undersöka!” Men är hunden redan rädd eller upprörd, kommer den istället lättare tolka saker som hotfulla och negativa ”Hjälp! Ett soptunnemonster! Jag flyr!”.

Hundar föredrar platser och situationer där de tidigare har lekt -alltså platser där de tidigare upplevt positiva känslor. Det kan vi utnyttja till vår fördel när det gäller sådant som längre fram kan komma att vara påfrestande för hunden. Vi kan låta valpen besöka till exempel veterinären för att bara leka och ha det trevligt på kliniken innan det blir dags för ett riktigt besök. Den första positiva minnesbilden kommer att hjälpa hunden så att en senare eventuellt obehaglig undersökning faktiskt inte får lika stor påverkan som om det var hundens första erfarenhet av veterinärstationen. Första intrycket av något är viktigt!

Vi kan också använda leken för att skapa en positiv förväntan inför olika vardagliga miljöer som vår valp i vuxen ålder kommer befinna sig i. Har vi tankar på att tävla i något framöver så är lek ihop med valpen på olika platser och i tävlingslika miljöer verkligen en klok investering. Att skapa positiva känslor i många olika miljöer är långt viktigare än att fort lära valpen en massa moment.

Fajt 6 månader. Att leka i och undersöka konstiga miljöer underlättar framtida träning och tävling!

Att använda lek som belöning vid träning är inte ovanligt. Men leken har fler fördelar än att bara fungera som en förstärkare för beteenden vi vill få mer av. Om vi leker innan träningspasset börjar, kan vi sätta valpen i en go känsla och skapa den aktivitetsnivå vi vill ha. Leker vi efter träningspasset har det visat sig att hunden minns träningen bättre och att inlärningstiden förkortas. Lek under träningspasset kan också fungera som små pauser, skapa återhämtning och reglera aktivitetsnivån hos hunden.

När vi leker med vår hund får den dessutom möjlighet att öva upp sin kroppskontroll och den får öva sig på att samarbeta med oss. Vi kommer samtidigt att kunna lära oss massor om just vår valp när vi leker med den. Det gör att vi bättre kan vi anpassa både oss själva och träningen så den passar just vår valp.

Gamle Fonzie lekte lika glatt ända fram till sin död 14 år gammal. Men om vi inte aktivt leker med våra hundar kommer leken hos en del individer att försvinna när de blivit vuxna.

Anna Larsson

Att utbilda nyblivna hundägare eller finslipa tävlingsekipage tycker jag är mycket roligt och givande. Jag håller både kortare kurser och längre utbildningar inom många olika ämnen som rör hundar och hundträning. Träningen ska vara rolig och effektiv och ge hund och hundägare ett roligare liv tillsammans!

Reader Interactions

Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *