Slalomträning 2:a passet filmat.

Idag körde jag vidare med slalominlärningen. Nu hade vi mindre snö på planen men marken var stenhård, så det första jag fick göra var att ta en hammare och en skruvmejsel och med de eminenta verktygen skapa hål för slalompinnarna! Fick ändå bara ner dem en liten bit men de satt fast nog för dagens övning iallafall.

För att försöka göra beskrivningen av övningarna begriplig: tänk dig att ett rakt skick (som det första som syns på filmen längre ner här på sidan) går från ”klockan 6” (på filmen skickas Flynn mellan ”klockan 5 och 6” på första skicket), dvs om det hade varit en vanlig slalom som stod där hade 1:a pinnen markerat klockan 6 och sista pinnen markerat klockan 12. En helt öppen port står då klockan 3 och 9 och belöningslinjen = den tänkta fortsättningen på slalomen går mitt emellan pinnarna. När jag börjar ”stänga” porten, flyttas pinnarna från 3-9 till klockan 2-8 istället = hamnar närmare mittlinjen. Senare i träningen kommer de att placeras klockan 1-7 och till sist ”stängs” porten och då står pinnarna 6-12 precis som en normal slalom.

Idag började jag stänga porten, dvs vinkla pinnarna mer, så att de hamnade närmare klockan 2 & 8 i förhållande till mittlinjen. Jag började med några enkla, rätt raka skick för att se vad han mindes från första passet. De gick finfint! Sedan varierade jag med att skicka ur svårare positioner och han satte alla försök när han kom från klockan 3-4-5 (så där måste jag nästa gång utmana mer -springa fortare kanske?). Men från andra sidan, dvs 9-8-7 , inser jag nu, när jag tittat på filmen i efterhand, att jag gav honom nästan bara svåra vinklar o många skick i den vinkeln han hade svårt för första passet.  Jag tror också att jag gav honom för lite utrymme i sidled för att han skulle ha en fair chans att sätta ingången bra med tanke på var vi är i träningen & med tanke på underlaget. Men det blev allt bättre! (Eftersom jag måste förborra hål i marken orkade jag inte avbryta o flytta porten mitt i träningspasset…)

Så här såg det ut idag:

Nu kommer han att få minst 2 dagars vila från slalomträningen. Nästa gång vi övar ska jag testa att ge honom mer utrymme på den svåra sidan samt att på de enklare ingångarna springa mer och även komma allt längre ifrån porten. Jag vill att han ska bli säkrare på de svåra ingångarna från 9-8 innan jag stänger porten mer och innan vi går vidare med andra övningar. Som helhet är jag grymt nöjd med Flynns framsteg, i träningspass räknat tror jag vi snabbt kan vara uppe i en riktigt 4-pinnars slalom men eftersom han är ung tänker jag som sagt inte låta honom öva mer än max varannan – var tredje dag.

Anna Larsson

Att utbilda nyblivna hundägare eller finslipa tävlingsekipage tycker jag är mycket roligt och givande. Jag håller både kortare kurser och längre utbildningar inom många olika ämnen som rör hundar och hundträning. Träningen ska vara rolig och effektiv och ge hund och hundägare ett roligare liv tillsammans!

Reader Interactions

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *