Nytt år igen! Dags för en liten tillbakablick på vad som hände under 2010:

JANUARI:

Världens Bästa Valp, Strandängens Flynn, flyttar hem till mig! Vi åkte ner till Susanne i Skåne och hämtade hem honom och coolare valp att klara av en så lång resa har jag aldrig stött på. Jag hade ju bara sett Flynn på film & foton innan leveransdagen så det var mkt spänd förväntan. Och vet ni vad! Flynn gillade mig INTE!   (Men han gillade alla de andra valpköparna som var där, inklusive Krille!) Det höll dock bara i sig tills vi skulle åka, så snart jag lyfte upp honom i mitt knä o satte mig i bilen så bestämde han sig för att OK, detta är nog min matte ändå, och från det ögonblicket har jag varit rent larvigt förälskad i honom.  

Övrigt: jag höll kurs på Norrköping Hundcenter & Flynn var med och skötte sig strålande så liten han var!

FEBRUARI:

Nästa valp flyttar in! Krilles lille huligan, Kronvallaren Race, kommer till Södertorpet! Han och Flynn blev snabbt goda vänner och hade mkt roligt även om de skillde (och gör så än) mkt i storlek.

I februari får Flynn, 10 veckor gammal, träffa får för första gången och han visar direkt att han vet att han ska bli vallhund när han blir stor:

MARS:

I mars tar jag det tunga beslutet att min älskade Birka ska få somna in 12,5 år gammal. Drottningen av Södertorpet lämnar ett stort tomrum efter sig som känts till och från under hela 2010. Här är lite av allt vi gjorde under Loppans långa liv:

I mars drog efter den seega vintern en massa kurser igång; valpkurser, fortsättningskurser, agility, tävlingslydnad och ny tränarutbildning. Valparna växer och tränar.

APRIL:

Kommer äntligen iväg till andra träffen på agilitytränarutbildningen hos Fanny & Thomas. Jobbar bla med running på Fonzie och det såg då ut så här:

Övrigt: startar upp en tränarutbildning på Köpings BK och avslutar en annan tränarutbildning (som löpt över vinterhalvåret). Kurserna rullar på och träningen likaså.

MAJ:

Tävlar agility två dagar på raken med Fonzie i Västerås och första dagen vinner han i agilityklass I (första pinnen) och nästa dag vinner han i hoppklass I och tar sin tredje & sista pinne i den klassen! Känns som vi verkligen är på G! MEN bara tre dagar efter tävlingen så trillar Fonzie från balansbommen under ett träningspass (jag tror iallafall att det är då skadan uppkommer) och han skadar sig så pass att det blir vila hela maj & nästan hela juni.   Får ställa in flera tävlingar både i agility & i vallning. Tur att man har valparna att trösta sig med! I maj lärde sig Race bla detta söta trick:

JUNI:

I juni deltar jag & Arvid på Silverstaven, en lagtävling i vallning. Mycket roligt även om Sörmlandslaget tyvärr inte lyckades vinna detta år. Tränar en del vallning med Arvid men får pga hans ben hålla nere passen rätt mkt.  Fonzie är tack och lov bra nog att kunna vara med på agilitytränarträffen där även Flynn får träna en del. På jobbfronten är jag inhyrd som instruktör hos Klickerklok på deras valpläger och även här hemma blir det bla valpläger, agilityläger och olika temadagar i lydnad. Månaden juni får illustreras av Arvid som här utför ett litet trick:

JULI:

Äntligen lite tävlande igen! I den mest extrema hettan tävlar jag vallning först 4 dagar på raken på Eknäs, sedan i Sparreholm i nästan samma hetta. Fonzie fick prova att köra en IK I:a från stolpen och det gick fint, 84p och kom 6:a. Provar en IK II men den blev för svår när han inte hörde mig. Arvid sköter sig bra även om det märks att vi inte kan träna nog för att kunna konkurera. Så här såg ett av träningspassen ut under juli:

I juli åker Fonzie med Fanny & tävlar i Fagersta, kommer 3:a och tar sin 1:a pinne i hoppklass II! Jag & Fanny åker till Gotland i slutet av månaden men där hade jag stolpe ut hela tiden, som bäst 5:a i hoppklass II blev jag men tyvärr ej nollat lopp. Av någon anledning börjar jag nu bli jättenervös när jag ska tävla och det strular till det för mig hela hösten.

AUGUSTI:

Startar Arvid 2 ggr i IK II men får bryta. Hans dåliga ben visar sig bli allt sämre och jag tvingas inse att jag måste pensionera honom. Ett mycket hårt beslut för mig som gör att jag hamnar mkt under isen. Fonzie & jag tävlar agility i Dalarna, fortsatt stolpe ut med som bäst en 4:e placering i agility 1 men åter igen med 5 fel… Man får gå ut och leka med hundarna för att pigga upp sig:

SEPTEMBER:

Bestämmer mig för att träna om Fonzies running till 2 på 2 av efter att ha sett hur hans svårigheter med avståndsbedömningen fått honom att ibland krascha in i hindret efter bommen och ibland missa nedfarten pga att han redan då började förbereda sig för nästa hinder. Jag har brottats med Fonzies ”klumpighet” hela hans agilityträning, i perioder blir det bättre men trots mitt arbete med hoppteknik så är han den hund av de jag haft som har svårast att läsa avstånd rätt. För att se om ett stopp skulle hjälpa honom med detta tränade jag i september om kontaktfälten. Så här såg hans andra pass ut:

De nya KF testades efter bara 2 veckor på Kumlas tävling. Tyvärr åter igen stolpe ut i alla klasser, Fonzies tider hade gett oss pinnar med råge men det förargliga 5:an fortsatte att förfölja oss! Så här såg agilityloppen ut:

OKTOBER:

Äntligen har både jag & Krille gemensam semester!!! Vi åker först till Gotland där Fog & Fonzie tävlar vallning på kvicka får på en svår tävlingsplats. Fog fick inte riktigt till det i IK II men Fonzie går i IK I riktigt bra trots svårigheterna och vinner andra dagens tävling på 88p och blir också den enda hund som tar 1:a pris i IK I under tävlingehelgen! Duktiga Fonzie!

Vi semestrar några dagar hos min bror i Guldrupe och åker runt lite, bla till Fårö som jag inte besökt tidigare. Otroligt vackert och mäktigt!

Sedan drar vi vidare till Skåne för en valpträff hos Susanne (kennel Strandängens). Med på träffen är alla syskonen utom en hane, jättekul att se de andra! Dessutom får jag se en morbror och en halvbror till Flynn och jag inser att vissa släktdrag är väldigt framträdande både i utseende och i sättet. Vänliga, coola hundar med mycket arbetslust. Alla hundarna utvecklas mkt under de dagarna i är i Skåne och alla finns filmade på min youtubekanal: http://www.youtube.com/user/arvidfonzie Här kommer ett smakprov på det jobb som Fog fick göra:

Och så här såg Flynn ut när han tränade, 10 månader gammal:

Och Race!

NOVEMBER:

Jag jobbade på Mälarmårdens tävling (VP & IK I) med att hjälpa till i djurhanteringen och att ställa ut. Hade sån tur att jag kom med på en reservplats med Fonzie i IK I (fick veta det vid lunchtid halvvägs in i tävlingen!) och vi gick in och knep en 2:a placering med 89p! Mycket nöjd med honom!

Direkt efter tävlingen åkte vi till Lekeberga för att gå kurs för Jo-Agnar Hansen i tre dagar. Jag gick bara med Flynn & Krille växlade mellan Race & Fog. Mycket bra tips & tankar fick vi med oss och Flynn fick mkt fina omdömen.

Helgen därpå var jag skrivare två dagar när Sörmlands VK hade tävlingar (VP, IK I IK II), jag han starta Fonzie i IK I men denna gång tog tiden slut innan vi hunnit dela (jag var otaktiskt & insåg inte hur tight tiden var satt), trots att vi missade både delningen & fållan räckte våra poäng till en 5:a placering. Det blev årets sista start för oss.

Flynn fyllde 1 år i november och jag bjöd in alla som ville komma på kalas! Tyvärr sammanföll det med en mindre snöstorm så några tvingades tacka nej men Flynn blev mkt firad & bortskämd!

Flynn med några av sina presenter!

Det blev mest träning inomhus eftersom kylan & snön kom så tidigt i år. Men man kan ju göra mkt inne också, tex träna stadga:

DECEMBER:

En månad som mest gått åt till att skotta undan snö känns det som! Jag åkte upp och tittade på NM i lydnad (lördagen) och jag åkte på flera ridhusträningar i lydnad & agility med Fonzie & Flynn. Men mest har jag längtat efter att det ska bli ljusare på kvällarna igen och så småningom vår! Jag är ingen vintermänniska och denna höst/vinter har jag varit mer sliten, trött, sjuk och deppad än på väldigt läng. Bitvis så illa att jag varken velat träna hundarna eller orkat träffa folk. Jag hoppas det vänder men tar en dag i taget och förväntar mig just nu inga stordåd i den egna träningen (hålla kurser & instruera har fungerat då instruktörsrollen på något sätt är något helt annat än att träna själv). När det var som värst började jag gråta av blotta tanken på allt jag inte orkade/klarade av att göra, eller när jag läste på folks hemsidor/bloggar hur ambitiösa och aktiva alla tycktes vara. Räddningen har som alltid varit hundarna -och bra filmer, bra böcker & bästa Krille.

En som bidragit stort till att vända dåliga dagar till bra dagar är Flynn, man blir glad av att träna en hund som honom! Nu när han är 13 månader har han fått starta upp slalomträningen och gjorde idag sitt tredje pass. Om jag hinner kommer det ut en film på det så småningom.

Ikväll kommer några goda vänner över och vi ska äta gott och ha roligt! Ser fram emot det och att det snart är ett nytt år!

Anna Larsson

Att utbilda nyblivna hundägare eller finslipa tävlingsekipage tycker jag är mycket roligt och givande. Jag håller både kortare kurser och längre utbildningar inom många olika ämnen som rör hundar och hundträning. Träningen ska vara rolig och effektiv och ge hund och hundägare ett roligare liv tillsammans!

Reader Interactions

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *