Vad har din hund apporterat idag?

Tänkte idag ge ett kort tips på en enkel övning för att vidareutveckla hundens apportering och samtidigt få lite enkel hjärngympa när man har ont om tid; välj ut udda föremål och låt din hund apportera dem! Du får både en massa övning på att gripa, hålla och avlämna föremål, du får finfin träning inför eventuella ”konstiga” föremål i uppletanderutan, och om du ger hunden lite mer utmaningar i valet av föremål så kan det bli en bra aktivering också, att klura ut hur man får grepp om svårfångade föremål tröttade iallafall Flynn på ett sätt som jag inte sett i annan träning tidigare.

Enkelt beskrivet kör du enligt ”Kajsa Warg-metoden”, dvs ”man tager vad man haver”! Jag brukar roa mig med att dra ut kökslådorna, leta i skåpen och se vilka nya föremål jag kan hitta som kan vara en utmaning antingen i sin form, storlek eller material. Varje nytt föremål ökar på hundens erfarenhet och du kommer att märka att hunden blir allt snabbare att chansa på att ett nytt föremål som presenteras, även om det skulle vara lite avvikande från vad hunden tidigare apporterat, säkert också går att gripa på något sätt. När jag jobbar med vanliga apporten vill jag att hunden håller den precis bakom huggtänderna, men jobbar man med olika föremål får hunden dessutom mycket träning i att även (på de föremål som kräver det) hålla med ett pincettgrepp, dvs nypa åt med de främsta tänderna bara.

För att ge lite idéer om vad man kan testa på följer här ur minnet en liten lista på vad Flynn idag, under ”intjänandet” av sitt morgonmål mat, apporterade till mig i köket:

 • Tjock spritpenna
 • Liten påsklämma i plast
 • En tung, stor silversked
 • En liten, platt stålsax (mycket hal & svår för honom att få upp från golvet)
 • En stor plastrulle med julklappssnöre, han kunde inte gripa om mitten av rullen utan var tvungen att nypa hårt om ena kanten.
 • En pepparkaksform
 • En liten kakform i plåt
 • Tre olika bakformar i papper, från stora muffins ner till liten knäckform samt en ischokladform
 • En klicker
 • Ett stearinljus
 • Ett leksakssvärd, smalt men långt
 • Ett fodermått
 • En stor plastmatskål
 • En hundmatskål i plåt
 • En foderprovspåse (med foder i)
 • En liten tejprulle
 • En tändsticka (gick mkt lättare än jag trodde)
 • En liten klämma som man sätter ihop kompostgaller med
 • En plastslev
 • En gammal mobiltelefon
 • En 5-krona (gick mycket lättare att lyfta än saxen trots att den var så platt!?)
 • Ett tungt hålslag i plåt (absolut svåraste föremålet idag)
 • En petflaska
 • En stor kaffemugg (från en mack) svår att greppa runt
 • Ett par gamla hörlurar till en walkman
 • Ett DVD-omslag

Tänk bara på att riktigt små föremål kan ofrivilligt glida bakåt i munnen på hunden, så det kan vara en idé att fästa en liten tråd i dem innan så du har en säkerhetslina och kan stoppa innan föremålet glider ner i svalget. I övrigt är det bara fantasin som sätter gränser -ena gången kanske du fokuserar på små föremål, nästa på så udda former och material som du kan hitta, och en annan gång på stora, otympliga föremål. Har man gott om plats kan man ju testa på att apportera riktigt stora föremål som kanske en hink, en stövel, en ryggsäck eller som jag såg en gång på en uppvisning -en åra! (Kanske inte föremål som man hittar i sitt kök dock!)

Så, vad har din hund apporterat idag?

Anna Larsson

Att utbilda nyblivna hundägare eller finslipa tävlingsekipage tycker jag är mycket roligt och givande. Jag håller både kortare kurser och längre utbildningar inom många olika ämnen som rör hundar och hundträning. Träningen ska vara rolig och effektiv och ge hund och hundägare ett roligare liv tillsammans!

Reader Interactions

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *