Vallträning -ridhus & närarbete.

Efter att skaren & isen kom, går det inte att valla utomhus någonstans i våra trakter. Så, vad gör man när det kliar i fingrarna att få sätta igång unghundarna, jo man kontaktar sina snälla vänner! Meril, som har Race finfina brorsa Rookie, visade sig bo nära ett ridhus som man kunde få hyra ett par timmar så i söndags fraktade vi dit några av Merils tackor och tränade! Åtta tackor fick följa med, vi tränade på fyra åt gången och de övriga stod i en fålla i ena hörnet av ridhuset vilket skapade ett rätt kraftigt drag så unghundarna fick lite att jobba med för att hålla träningsfåren på plats. Förutom Meril & Rookie kom Monika förbi med några av sina hundar och hennes Rolle (på mammans sida släkt med min Arvid) är så fin att se.

Flynn var rätt övertänd första passet men andra vändan kändes han superfin. Ser så mycket hos honom som jag gillar och det ska bli ett sannt nöje att utvecklas ihop med denna hund under våren och sommaren!

Flynns långa ben kommer ta honom långt här i livet 🙂

Race gick grymt fint inne i ridhuset, draget och de snabba tackorna tog fram hans allra bästa sidor. Det är en hund som har löjligt lätt för att läsa får och placera sig rätt. Han såg grymt fräck ut och Krille var jättenöjd.

Stilfull och mkt fokuserad Race.

Igår var jag uppe på Nöckna hos Annelis fårbesättning och tittade till djuren och tränade hundarna innei hennes fårhus. Jag hoppas kunna köra mycket inomhusträning i trånga utrymmen nu då jag tror det kommer ge en finfin grund hos unghundarna (och för Fog: att man måste röra sig lugnt om man inte ska ha får klättrandes uppe på väggarna! Fog är en extremt snäll hund men också mycket orädd och med mycket vilja vilket gör att allt kan gå mycket fort om han inte dämpar sig och visar upp en behagligare attityd). Inne i fårhuset blir allt mycket mer avslöjande än utomhus med stora ytor, hunden påverkar djuren snabbare och dålig attityd och dåliga rörelser avslöjas brutalt tydligt. Skillnaden på bra och dåligt blir tydligt för tränaren vill jag lova!

Med Flynn & Race jobbade jag mest på deras attityd, fina flanker, att trycka upp fåren mot hörn och hålla dem där och sedan kunna släppa och ta ut dem lugnt & trevligt från hörnet. Fog fick nästan bara träna mjuka flanker men han fick också göra en del praktiskt jobb när jag skulle flytta och skilja av träningsfåren från de övriga, samt hålla borta hela flocken med lamm ifrån mig när jag utfodrade. Hungriga får trycker på bra!

Så här kan det se ut hos en del av fåren inne på Nöckna (fotat tidigare i höstas):

Och en tidigare bild på Fonzie uppe i fodergången mellan två av avdelningarna:

Ska bli så kul i vår när man kan göra mera. Ser också fram emot när lammningen drar igång hos Anneli då tänker jag försöka vara med och lära mig mera. Lite skillnad på när så många får ska lamma mot när vi själva hade våra 8-10 tackor!

Anna Larsson

Att utbilda nyblivna hundägare eller finslipa tävlingsekipage tycker jag är mycket roligt och givande. Jag håller både kortare kurser och längre utbildningar inom många olika ämnen som rör hundar och hundträning. Träningen ska vara rolig och effektiv och ge hund och hundägare ett roligare liv tillsammans!

Reader Interactions

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *