Flynn & Fonzie debuterat i rallylydnad: 4:a & 2:a!

Jaha, vad ska man göra vintertid när det inte finns några vallhundstävlingar att åka på -jo, man får helt enkelt tävla i de grenar som finns istället! Idag debuterade Flynn & Fonz i rallylydnad. Eller ja, Flynn debuterade, Fonzie och jag var med på en inofficiell tävling en gång i somras faktiskt, men detta var hans första officiella tävling.

Om jag minns banan rätt så var den så här: Start – 360 vänster – 270 höger – stopp: sitt, ligg, gå runt – steg till höger – ”tysksvängen” (gamla helt om marsch ni vet där man vände ”mot” hunden och den bytte bakom ens rygg) – sväng vänster – läggande under gång – helt om till höger – 270 höger – stopp: sitt, stå – stopp: sitt, spring – 270 vänster – långsam marsch – Mål.

Det var ju en enkel och väldigt kort bana kändes det som, lite trist att allt jobb jag lagt på att vips lära hundarna ”front” (sätta sig framför mig) inte fick testas! Jag är nog typisk lydnadsmänniska: jag lärde in skyltarna som ser ut som ”moment” och övar inte alls på vändningar, och jag hade aldrig tänkt på att tempoväxlingarna hänger med fram till nästa tempo, så detta var första gången vi sprang en 270 sväng 🙂

Jag är jättenöjd med bägge hundarnas attityd och fokus! Fonzie var glad & alldeles lagom och inte en tendens till att sätta sig ens under långsamma marschen, vilket annars är den överarbetande herrens värsta moment. Duktig kille!

Flynn tyckte hela tävlingen var väldigt spännande för det fanns så många ”udda” hundar att titta på (han blev våldsamt glad i en corgie och i en dvärgpischer, jag inser åter igen att stackars Flynn blivit en sann bonnhund som mest sett andra border collies…) och jag är glad att han fixade störningarna från läktaren så bra! Nyttig miljöträning för Flynn! Det var första gången han såg skyltar också, noll störning för Flynn.

Jag känner mig fortfarande rätt förvirrad över hur saker bedöms i rallyn, men tydligen gjorde vi inga direkta tokigheter för Flynn fick 98p (max är 100) och kom 4:a och Fonzie fick 99p och kom delad 2:a av 35 starter. Surt bara med sportens otroligt sega uppklassningssystem -antingen måste du ha prick 100p eller så måste du ha tre tävlingar med minst 70p. Med tanke på att startfälten är så stora att de måste lotta bort deltagare, tror jag sporten hade tjänat på att ha ett lite snabbare uppklassningssystem -säg att alla mellan 90-100p (eller om man vill vara snålare 95-100) får välja om de vill gå upp eller ej, så kan de som vill ta en titel köra tre tävlingar men de andra lämnar plats och klättrar uppåt direkt. Med tanke på att det är 4 klasser i rallyn så kan det bli väldigt mycket tävlande om man bara missar med en enda futtig poäng från 100! Men, det får väl tiden utvisa om det blir en ändring. Själva idén med en bana som varierar är himla trevlig och kul att inte innan tävlingen veta vilka moment som kommer vara med.

Fonzies rosett & Flynns plakett 🙂 Vi vann en t-shirt, hundgodis och en hundfilm också. Tack Appollogruppen!

Har inget filmat från tävlingen, men däremot filmade jag en liten träning med Flynn nu i veckan. Så här såg det ut:

Anna Larsson

Att utbilda nyblivna hundägare eller finslipa tävlingsekipage tycker jag är mycket roligt och givande. Jag håller både kortare kurser och längre utbildningar inom många olika ämnen som rör hundar och hundträning. Träningen ska vara rolig och effektiv och ge hund och hundägare ett roligare liv tillsammans!

Reader Interactions

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *