Apportering med dirigering, första tre träningspassen filmade!

Jag kände att det var dags att börja med ett nytt moment för att ha något nytt roligt att pyssla med i novemberrusket! Det fick bli apportering med dirigering, ett moment som kommer i elitklassen i lydnad. I det färdiga momentet skickas hunden 10 meter rakt fram till en kon, där komenderas den att bli stående (mitt ideal = stående rakt bakom konen vänd mot föraren). Ytterligare 10 meter bakom konen har tre apporter lagts ut, en på samma linje som konen och de andra på 5 meters avstånd till höger respektive vänster från mittenapporten sett. Efter att hunden ställts vid konen skickas den sedan att hämta höger eller vänster apport (lottas vilken), aldrig mittenapporten.

Jag har valt att helt separera inlärningen av dirigeringen från själva apporteringen och kommer att lägga ihop dem först när dirrigeringen sitter bra nog. Många använder matskålar när de tränar in dirigeringen men jag ville använda targets då jag tycker det har många fördelar (hunden tänker uppgift snarare än bara OK till belöning, lätt att bibehålla en typ av targets när jag fasar in apporterna senare, etc) men det är säkert en smaksak. Jag valde att använda fyrkantiga kapade brädbitar som targets, mest för att de skulle vara tunga nog om det blev dåligt höstväder (blir galen på musmattor som flyger bort under träningspassen!).

Flynns förkunskaper är att han kan springa till olika varianter av targets, han kan också bli stående med omvänt lockande (stadga utan kommando) och de två sakerna räcker egentligen för att sätta igång träningen.

Första passet hade jag bara lagt ut två brädbitar på planen med några meters mellanrum (japp, jag ville starta direkt med två targets), sedan hämtade jag Flynn och tänkte bara vänta ut att han fick syn på dem och sen klicka för att han spontant erbjöd landningar på dem. Jag hoppades att han skulle upptäcka bägge och testa om bägge gav utdelning eftersom jag i starten av allra första passet inte ville ha någon påverkan (signaler) med ifrån mig i träningen. Så här såg den testen ut:

I samma pass (jag valde att klippa det som två filmer för att visa delarna bättre) gick jag sedan över till att ställa Flynn mellan (och lite framför) plattorna med hjälp av omvänt lockande (inget kommando alltså) och sedan gav jag ett handtecken och testade om han startade på det till den target som jag gav tecknet för, efter ett tag smög jag in orden också (höger och vänster, dvs mitt höger och mitt vänster, inte Flynns). En cool sak ni kan notera är att trots Flynn i det här passet får massor av belöningar för att gå till vänster target (mitt vänster) så lockar höger target myyyycket mer! Jag upplever att hundar ibland har favorithåll som de går åt i sånna här övningar och jag tyckte att han hade mer engagemang i höger-landningarna redan när han växlade frivilligt mellan plattorna så då bestämde jag mig för att direkt köra mest vänster för att jämna ut det hela. Det såg ut så här:

Andra träningspasset genomfördes dagen efter, också hemma på träningsplanen men nu på en ny plats på densamma. Jag hade lagt ut mina två targets och jag lät Flynn springa upp och testa dem innan jag startade träningen bara för att göra det hela lite enklare nu i början. Nu ligger plattorna lite längre ifrån varandra och jag börjar ställa Flynn längre framför dem också + backar själv längre bort ifrån Flynn. Den mörka klumpen ni ser i mitten på filmen är min ena handske som jag hade som ett litet riktmärke, jag lyckas dock själv backa ur bild i slutet 🙂 Så kan det gå när man har en fast kamera och tränar ensam. Så här såg det andra träningspasset ut:

Tredje träningspasset genomförde jag efter att Flynn fått några minuters vila (och jag själv kollat igenom det som filmats), jag var kvar på samma del av planen men testade nu att mäta upp korrekta avstånd, dvs det är 10 meter mellan mina två targets och Flynn ställs 10 meter framför dem (där konen skulle varit i momentet). Snabb ökning men jag gillar att utmana och testa saker i träningen! Flynn gör ett fel (satsar på höger istället för vänster) då valde jag att stoppa honom direkt, lät honom ställa sig på nytt vid utgångspunkten och när han var så att säga ”nollställd” igen så skickade jag om på vänster igen. Jag älskar hans attityd när något blir fel i träningen, precis så vill jag att han ska vara som han är på filmen -lyssnar, rättar själv till sig, samlar sig och försöker lika glatt igen. DET är värt massor! Så här såg det tredje passet ut:

Mer om momentet kommer längre fram, jag kommer bla att lägga till en tredje target i mitten (symboliserar mittenapporten) som han aldrig ska gå till och hitta på olika proofingövningar innan apporterna kommer att blandas in. Sändandet till konen är det lättaste att lära in och det kan man ta i ett senare skede.

Är du sugen på att gå lydnadskurs? Jag har både temadagar och elitsatsning i lydnad inbokat nästa år, kolla in kursutbudet här: http://www.canis.se/hundeskolen/avdside….d=23&mid=274&s=1

Anna Larsson

Att utbilda nyblivna hundägare eller finslipa tävlingsekipage tycker jag är mycket roligt och givande. Jag håller både kortare kurser och längre utbildningar inom många olika ämnen som rör hundar och hundträning. Träningen ska vara rolig och effektiv och ge hund och hundägare ett roligare liv tillsammans!

Reader Interactions

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *