Hundappar! Till nytta & nöje.

Vad gjorde man innan det fanns smarta telefoner!? (Pratade mer i dem kanske?) Här kommer tips på några appar som jag gillar, med hundanknytning så klart! De jag tipsar om är för iPhone men de flesta finns säkerligen även för android.

Först ut en klassiker som inte är en hundapp men som jag använt mycket i hundträningen: Runkeeper. En strålande app om man vill hålla koll på hur lång promenad eller cykeltur man tar (och tid, hastighet, höjdskillnader etc), eller som jag mest använder den: när man lägger spår! Vips vet man hur långt spåret verkligen blev, man får en bra spårskiss, slipper själv memorera när man gick ut (jag är kass på att komma ihåg liggtiderna) etc. Det går till och med att markera var man lägger apporter (eller hittar på specifika utmaningar i spåret) genom att trycka på paus, då ser du sedan på spårskissen precis var du la apporten. Lätt att lägga till anteckningar också. Grymt smidig och har dessutom hjälpt mig hem en gång när jag gick totalt vilse under ett lite överambitiöst spårläggande 🙂

Nästa app-tips är en riktig hundapp: Rally Dog. En app på svenska om rallylydnad där du kan bläddra igenom alla skyltarna som finns i rallylydnadens fyra klasser, läsa momentbeskrivningar för varje skylt, välja att slumpvis få fram olika skyltar antingen för att testa om du kommer ihåg hur de ska genomföras eller för att få nya tips på att kombinera dem. Du kan också föra en logg över din hunds resultat på träning och tävling. Så här kan en skyltbeskrivning se ut i appen:

En enkel och smidig app som jag använt för att kolla utförandet av skyltarna om jag blivit osäker på att jag minns rätt. Nackdelen är att man måste välja vilken klass man vill utgå ifrån när man ska söka skyltar, det hade varit bra om man kunnat få upp samtliga skyltar oavsett klass (för i mästarklass kan ju alla ingå dessutom) och att det bara stod vid skyltbeskrivningen vilken klass skylten tillkommer i. Nu måste man ändra inställningen om man vill hoppa mellan klassernas skyltar. Men appen kostar bara 7 kr och det är den helt klart värd.

Två appar som är himla smidiga för alla som är otåliga på tävlingsdagen och inte kan vänta på resultaten (eller som enkelt vill kontrollräkna dem hehehe), är Brukspoäng respektive Lydnadspoäng. Bägge apparna gör det busenkelt att räkna ut poängen i samtliga klasser, du tar fram vilken klass du tävlar i, lägger in betyget ni fick moment för moment och ser direkt vad ni fick för summa både i enskilda moment och totalt. En bra app att ha till hands på tävlingsdagen både för att räkna på poäng men också för att det titt som tätt är någon som frågar vilken koefficient som ett visst moment har, eller kanske vilka moment som ingår i en annan klass än den som ni står och tittar på och voila du kan svara på allt! 🙂 Apparna ser likadana ut i layout, här en bild från bruksappen:

Sen tänkte jag tipsa om en app som jag själv inte använt men som jag hört andra prata gott om, Agility iMap HD. Det trista är att den är riktigt dyr (229:-), men är man förtjust i tanken på att enkelt kunna fixa banskisser direkt i sin smartphone så är det säkert värt pengarna. Enkel och smidig säger de som jag hört använder appen. Så här kan det se ut:

Sen finns det ju en uppsjö av appar med olika ljud (visslor, klickers, ljud för att träna hundar som reagerar på tex skott, fyrverkerier, andra hundars skall etc) och mängder av appar med olika frågelekar om hundraser, kända hundar etc men de jag kollat på har genomgående lämnat mycket att önska så där kommer inga tips just nu.

Anna Larsson

Att utbilda nyblivna hundägare eller finslipa tävlingsekipage tycker jag är mycket roligt och givande. Jag håller både kortare kurser och längre utbildningar inom många olika ämnen som rör hundar och hundträning. Träningen ska vara rolig och effektiv och ge hund och hundägare ett roligare liv tillsammans!

Reader Interactions

Comments

  1. Rally Dog som du rekommenderar hittade jag inte, kanske bara finns för iphone 🙁 vet någon om något liknande finns för android?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *