Var hittar man tävlingarna? Tips!

Något som kanske känns busenkelt för oss som varit med ett tag i leken, men som inte alls är så självklart om man är nybörjare är -var hittar man vilka tävlingar som finns och hur anmäler man sig till dem? Så idag tänkte jag tipsa lite om det eftersom jag alltid hoppas att fler ska bli intresserade av att tävla med sina hundar.

SBK Tävling hittar du tävlingar inom Agility, Rallylydnad, Tävlingslydnad (lydnadsklasserna), Bruks (spår, sök, rapport, skydds, Patrullhund, BH, BSL, FH, IPO, IPO-FH etc) och olika Jaktprov (Working Test, Fältprov, Vattenprov, Nybörjarprov etc). Du skapar en egen inloggning, lägger in den/de hundar du tävlar med och sen går det busenkelt att anmäla till olika tävlingar -och du får upp alla era tidigare resultat mm. Du kan också gå in och se precis vilka andra ekipage som anmält sig till samma tävlingar som du om du är nyfiken på vilka andra som kommer vara där! Grymt smidig och bra sida!

Om du vill tävla i Freestyle eller Heelwork to Music så är det däremot sidan Hundaktiv du ska gå in på och skapa en inlogg där! Du kan se vilka tävlingar som finns samt hur du ska anmäla dig till dem -och du kan ta upp resultatlistor från tidigare tävlingar.

Om man vill tävla i viltspår då? Ja, då är det lite knixigare. Du hittar inte någon samlande sida för alla sånna prov eftersom de flesta viltspåren är så kallade rörliga prov -dvs du anmäler att du är intresserad och domaren tar sedan kontakt med dig och bestämmer plats och datum då du och din hund får komma. Dvs det behöver inte vara fler än din hund som blir bedömda den dagen. Mitt tips är att du går in på Svenska Taxklubben och via dem kollar var närmsta viltspårdomare finns och hur du kontaktar dem!  På deras sida och deras lokalklubbars sidor ser du också de (få) fasta prov som annordnas.

Sen finns det ju mer specifika prov & tävlingar som oftast bara berör vissa raser eller hundtyper. Tex vinthundarnas Lure Coursing som är öppna för de raser som Vinthundklubben ansvarar för + Basenji, Vattenprov som är Newfoundlandhundarnas speciella prov, och det som jag själv sysslar allra mest med –Vallhundstävlingar!

Utöver de exemplen finns det många fler specialinriktade provformer, tipset där är oftast att kontakta rasklubben så lotsar de dig vidare!

Lycka till på tävlingarna oavsett vilken gren du väljer att starta i!

Anna Larsson

Att utbilda nyblivna hundägare eller finslipa tävlingsekipage tycker jag är mycket roligt och givande. Jag håller både kortare kurser och längre utbildningar inom många olika ämnen som rör hundar och hundträning. Träningen ska vara rolig och effektiv och ge hund och hundägare ett roligare liv tillsammans!

Reader Interactions

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *