Hundåret 2012 -en tillbakablick.

Dags för nyårskrönikan igen där jag summerar det egna hundåret 2012 i stort & smått!

JANUARI:

En januari då det faktiskt gick att träna vallning! Jag & Flynn åkte tillsammans med Britta & Nick och tog privatlektion för Peter Nilsson vilket var både trevligt & givande! Jag fick beröm för att jag gjort ett mycket bra jobb med hur jag grundtränat Flynn och mycket i de tips och tänk som Peter hade var sådant som jag redan varit inne på. Flynn fick många lovord och det är ju naturligtvis alltid roligt när även andra ser fina sidor hos ens hund 🙂

I januari var det också dags för Anneli att scanna alla sina tackor och jag och Flynn var med och hjälpte till. Roligt & lärorikt!

Flynn passar fåren i hanteringsfållan och trycker på när det behövs fyllas på i rännan.

Scanningen! Hur många lamm & när kommer varje tacka få, det är vad Anneli vill ha svar på.

Jag & Krille var också en helg i Fjugesta och tränade ihop med Thomas. Ffa vallning med fokus på längre & klurigare hämt och fråndrivningar, men jag & Flynn hann också med ett lydnadspass i ridhuset och Fonzie fick öva lite frestylerörelser.

I januari hade vi också en mysig grill- och vallningsträff med Sörmlands VK:

Även avslutningen på januari blir lite vallningsrelaterad genom kvällen med middag & bowling med Sörmlands VK. Trevligt! Men jag tror nästan alla som var med är bättre på att styra vallhundar än bowlingklot (jag är det definitivt insåg jag -och tur är väl det).

FEBRUARI:

Februari blev en lite upp- och ner-månad. Inleddes bra med att Flynn debuterade i lydnadsklass II med 1:a pris & seger, och följdes upp helgen efter med att han & Fonzie debuterade i rallylydnad (bägge med kvalificerande poäng, Fonzie placerad 2:a och Flynn 4:a). Men sen började allt strul med Fonzie: han hade under vintern rört sig skumt till och från. Jag tar honom till ortoped som röntgar och kollar men hittar inget -mer än att han har anaplasmos. Vi börjar medicinera mot det + sätter in smärtstillande och stryker de planerade tävlingarna. Roligare är det då att Race ögonspeglas och är UA!

Lite träning går att få till i slutet av månaden i Annelis paddock men innan dess -bara en massa is…

Är på föreläsning i tävlingspsykologi för Camilla Brundin på SLKK. Roar mig med ett litet experiment under föreläsningen = att växla mellan vilken gren jag tänker på under tiden jag lyssnar. Noterar plågsamt stor skillnad i hur det känns i kroppen. Vallning = motiverad, taggad, lycklig. Agility = frustrerad, irriterad, deppig. (Det sista hänger självklart ihop med Fonzies alla rivningar & nu sist hans sjukdom/skada -som vi fortfarande inte vet så mycket mer om…)

MARS:

Arvid fyller 9 år! Han är ju husets mesta mingelhund och den som vi tar med oss om bara en kan följa med. Här väntandes på att få rostbiff av Krilles mamma:

Fonzie fortfarande dålig så jag får åka till Fagersta med bara Flynn och tävla. Flynn tröstar mig genom att få maxpoäng och vinna på bägge starterna och vips har han sin första rallytitel.

Man kan ju inte bara samla rosetter säger Flynn, man måste jobba också, så vi hjälper till när Annelis alla får ska klippas. Flynn jobbar i hanteringen och gör så att klipparen Magnus inte behöver vänta på nästa kund:

Race parar den fina tiken Agdalavallarnas Fay och de gillar varandra direkt!

Flynn lyckas på något sätt skada sig i skogen (sprungit in i en pinne?)men efter några stygn och en tid i tratt är han fit for fight igen.Jag är våldsamt glad att pinnen inte gick in längre eller längre ner! Kunde varit riktigt farligt då.

Kärlek genom en tratt! Tratt bekymrar inte Flynn ett smack (bara hans matte).

Sista helgen är jag & Flynn med på kurs för bästa Jo Agnar Hansen. Hade önskat mycket bättre förutsättningar med djuren, nu känns det sisådär att gå kurs just därför. Frustrerad över både det + att jag underpresterar gör att det inte är den mest minnesvärda kursen men jag lär mig vad jag behöver jobba med och jag får bra tips. Flynn har fortfarande stygnen kvar men har fått OK från veterinären att vara med. Det går fint.

APRIL:

Mysteriet med Fonzies rörelsestörningar som kommer och går fortsätter. Jag tar honom först till ytterligare en ortoped som gör miljoner tester men inte kommer fram till något mer än innan.

Jag tar honom sen i frustration över alla frågetecken till Stefan på ReDog som är den förste att hitta samma ömmande punkt som jag själv tyckt att Fonzie har. Men klokare blir vi inte. Rehabplan läggs upp utifrån symtomen och Fonzie får OK att köra rallylydnad igen men jag tar däremot beslutet att pensionera honom från agilityn. Trist som fan men inte mycket att göra.

Jag & Flynn åker på en till kurs för Jo Agnar, nu på suveräna Lekeberga. Å, vilken skillnad! Flynn & jag lär oss massor och jag får sån kick av att träna den hunden!

Vi tävlar rallylydnad igen: Fonzie vinner bägge sina starter och får sin första titel. Flynn debuterar i fortsättningsklassen, gör två jättefina rundor, plockar meriterande poäng och kommer 2:a respektive 4:a. Bästa killarna!

MAJ:

Denna månad startar på absolut värsta sätt. Efter en cykeltur blir Flynn halt. Eftersom jag haft sån jäkla otur med tidigare hundar vågar jag inte chansa (trots att han blir ohalt väldigt fort) utan tar honom till veterinären. Där märker de att han reagerar i en tå och vi röntgar. Flynn visar sig ha fått artros i två tår. Jag blir så fruktansvärt ledsen att jag bara vill lägga av med allt, precis allt. Bitvis sätter skadan sordin på mer än halva träningsåret för rädslan att han en gång till ska visa hälta hänger över mig. Länge. Men jag träffar en jättebra sjukgymnast, jag bestämmer mig för att banne mig, detta ska han aldrig mer behöva känna av -säljer min kompletta agilitybana och köper istället ett löpband, en balansboll och en vibbplatta och kör ett stenhårt rehabprogram. Flynn blir ohalt på några dagar och bygger sen muskler som aldrig förr och är i toppkondition. (Bäst av allt -under hela sommarens hårda vallning är Flynn helt fräsch!)

Under en av alla våra skrittpromenader i kuperad terräng och i ris.

Roligare är det att se tillbaka på att vi i maj hann med tre rallylydnadsstarter. Första tävlingen: Flynn 100p och seger (och ny titel), Fonzie 99p och tvåa i samma klass!

Tävlingen därefter: Fonzie 100p seger och uppflyttad till avancerad klass! Flynn 97p i den avancerade klassen på sin debut! Tävlingen efter den är minnesvärd då jag under banvandringen insåg att jag helt missat ett par moment! Så det fick bli snabbinlärning på bägge grabbarna 10 minuter innan vi skulle tävla! Tack och lov för följsamma & grundade hundar, bägge fattade det och Flynn kom fyra i klassen och Fonzie: 100p på debuten i avancerad klass och seger! Direktuppflyttning till mästarklassen!

Race blir i maj pappa när Fays valpar föds:

JUNI:

Smyger så sakterliga igång vallträningen igen efter 1,5 månads vila. Hinner träna lite hos Anneli och så har vi en gemensam träningsdag i Sörmlands VK som är väldigt trevlig även om vi mitt i får söka skydd från ett åskväder.

Flynn väntar på sin tur.

En av mina hundars största hobby, simning:

Flynn & Fonzie tävlar rallylydnad i Karlstad, Flynn tar 90p 3:a och RLD A (uppflyttad till mästarklass) och Fonzie debuterar i mästarklassen med 87p.

Vi firar en jätterolig midsommar med att skippa sillen, nubben & midsommarstången och istället åker vi på fårjobb hos Ann-Charlotte Lindhe. En mycket rolig dag och Race & Flynn jobbar kalasfint med en massa nya kluriga utmaningar! ”Fin, klok och stark arbetshund!” säger Ann-Charlotte om Flynn och det ÄR han verkligen!

Juni avslutas med vallhundstävlingar! Flynn inleder storstilat med att plocka 91p och en 2:a plats på årets första start! (Dagen efter kör hans matte bort sig…) Vi åker sedan till Sandviken, en jäkligt kul tävling med extremt utslagsgivande öppen fålla där både förare och hund var tvungna att ha djurkänsla! Krille och Race vann på 86p och jag och Flynn (utan fålla…) 84p och trea! Härligt!!!

JULI

Juli inleds med tvådagars vallhundskurs på Udden för Jonas Gustafsson. Sen blir det olika roliga fårjobb:

Samlat stora flocken & hjälper till vid avmaskningen. Flynn & Ids jobbar fint ihop.

Flyttar får till Skansundet.

Vi är också ett par gånger och hjälper till med Kungens Får:

Tävlingsmässigt blir vi tyvärr bortlottade på ett par tävlingar. De två starterna jag & Flynn kom med på gick hyfsat, vi kom 5:a ena dagen och 7:a den andra -men där kommer Race trea istället!

AUGUSTI:

Är på Gotland en vecka och tävlar och arrangerar tävlingar också. Mycket jobb men roligt MEN tyvärr bjöd veckan även på en del tråkiga upptäckter om hur folk kan bete sig när tävlingsdjävulen får gå före vett och etik 🙁

Flynn & Race debuterar i IK II och gör fina rundor, i IK I placerar Flynn sig som 3:a på ena starten och vinner en av de andra! Race kniper en 4:e plats på ena IK I-tävlingen.

Dagens segrare i IK I och IK II skålar!

Tillbaka på fastlandet igen kan man ibland ha tur att ha sånna här träningstillfällen:

Lagom när man återhämtat sig från Gotland så arrangerar vi nya tävlingar, nu på Mörkö! JÄTTEROLIGT men väldigt intensivt kan man säga! Kvällen innan första tävlingsdagen rymmer nämligen alla Annelis lamm och vi får rycka ut och valla hem dem en lååång väg i mörkret:

På Mörkötävlingen kommer Krille och Race 2:a första dagen! Jag står kvar vid stolpen och kör Flynn så bägge rundorna på denna tävling, trots det vinner vi dag 2 på 89p!

SEPTEMBER:

Börjar känna mig trött & sliten och har svårt att fokusera rätt i träningen. Åker till Skåne och tränar ihop med Susanne & flera av Flynns släktingar, riktigt roligt men vi är inte i fas riktigt.

Både Race och Flynn startar på Unghundscupen men vi får inte till några riktiga resultat. Känns surt just då men en erfarenhet rikare är vi i alla fall!

Månaden avslutas med att vi arrangerar ännu en tävling, IK II hos Anneli. Nu ÄR Jag trött & sliten, rejält. Så pass att jag inte tycker det är roligt med allt jobb längre. Bryter med Flynn, har tappat känslan. Krille och Race däremot är i fin form och gör sin bästa IK II-start med en 4:e placering som resultat och tar sina första SM-poäng! Roligt!!!

OKTOBER

När jag beslutat mig för att ta tävlingsvila resten av året dröjer det inte länge innan både lusten kommer tillbaka -och Flynn går vips kalasfint igen! Men jag inser att vilan var rätt beslut och jag avstår därför från att åka på uttagningstävlingen till Nordic Nursery. Krille åker och Race är så duktig på de kluriga banorna! Många erfarenheter rikare blir de.Kommer med som reserver till NN.

Man måste leka också! Flynn med unge herr Ax.

Flynn hjälper till att flytta hem de av Brittas får som ska slaktas.

Bästa beskedet i oktober: Flynn ögonspeglas och får OK för avel!

NOVEMBER:

Race & Krille drar till Norge på Nordic Nursery. Svårt men roligt har de och lär sig mycket!

Flynn fyller tre år och firar det med att jobba & träna vallning så klart:

Räkan efter ett hårt pass på Mörkö.

Tyvärr fanns det under hösten inga rallytävlingar som jag kunde åka på med Fonzie men vi tränar i alla fall, här i Viksberg ihop med folk från Södertälje.

Flynn får testa viltspår för första gången. Kompisen Petra lägger ett spår som ungefär motsvarar anlagsklassen och Flynn spårar superfint och tycker det är roligt.

Skitsnyggt halsband som Flynn får i present från sitt fans Sanna!

DECEMBER:

En månad som mest går åt till att ladda batterierna. Lite inomhusträning & småfix men mest -längtan efter nyår och sen fort VÅR igen!

Fonzie otroligt nöjd med att ha fått den överlägset största julklappen!

GOD JUL & GOTT NYTT ÅR!!!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Anna Larsson

Att utbilda nyblivna hundägare eller finslipa tävlingsekipage tycker jag är mycket roligt och givande. Jag håller både kortare kurser och längre utbildningar inom många olika ämnen som rör hundar och hundträning. Träningen ska vara rolig och effektiv och ge hund och hundägare ett roligare liv tillsammans!

Reader Interactions

Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *