Lydnadsfunderingar inför 2013

Så här när 2012 snart är till ända så har jag som alltid funderat mycket på mål & nya planer. Mål för hundarna har jag tämligen klara, i alla fall de stora dragen, men vad gäller resultatmål tänker jag låta dem stanna i den egna träningskalendern. Däremot tänkte jag skriva lite om vad jag själv tänkte ha som mål / nyårslöften vad gäller lydnadsträningen (mycket av detta kommer jag göra även i de andra grenarna men det är lydnaden jag valt att fokusera på i detta inlägg):

 • Filma tävlingarna! Jag har tyvärr varit usel med detta tidigare, och det är ju galet dumt att inte kunna använda en film för att analysera efteråt. En del har det fallit på att jag inte haft någon som kunnat/velat filma (jag erkänner att det är trist att se en tävling genom en kameralins) men ofta har jag själv backat ur med ett ”äh, jag lämnar kameran hemma” eller att jag inte kollat innan att batteriet varit laddat. MÅL: Filma ALLA lydnadstävlingar.
 • Mer tävlingsträning! Hittills har tävlingsträningen skett i väldigt blygsam skala. Det ska det bli ändring på!
 • Mer kedjning samt arbeta mer med momentrutiner. Nu i klass III och sen elit känns det viktigare att arbeta med de bitarna. Klass I & II kan man ta sig igenom på bara glad hund men sen behöver man rutin och förståelse!
 • Mer överträning! Utmana mer, experimentera mer, plocka ut delar från momenten och sätt dem i nya situationer.
 • Eget fokus! Arbeta vidare på att hitta rätt attityd både på träning & tävling, rätt tänk & rätt utstrålning. Hitta sätt för att arbeta mer konkret med detta.
 • Använda mer speglar och filmkamera i träningen! Inse att om man tränar själv behöver man mer stöd av sånna hjälpmedel för att verkligen se om kriterierna uppfylls eller ej.
 • Tydligt fokus på om det är detaljer eller helhet vi jobbar på! Gå vidare, sätt ihop och köra hela moment och kedjor utan att haka upp mig i smådetaljer när det är helheten vi jobbar på. Och omvänt -bryt ner ordentligt och arbeta separat med teknik etc.
 • Tävla mer! Jag vill alltid tävla så lite det går i klass I & II (tack Flynn som såg till att det målet gick så fint!) men nu känner jag att jag är väldigt ringrostig själv så ett mål är faktiskt att tävla mer!
 • Bibehålla fokus på min egen målbild! Viktigt att bibehålla fokus på min egen målbild för hur jag vill att Flynn ska gå, vilken attityd, engagemang och utstrålning som jag vill att han -eller rättare sagt vi- ska ha, och att prestationen aldrig, aldrig får gå ut över teamkänslan. Hitta ett sätt att arbeta mer konkret med detta.
 • Tillåta mig att njuta av när det går bra! Japp, detta är något jag ska arbeta med! Missförstå mig rätt, jag tycker det är galet kul när det känns rätt och när det går bra -men jag är såååå snabb med att tappa den känslan och vips börja tänka ”jaja, men det var ju inte så avancerat det vi gjorde, inte så mycket att skryta om precis” . Målet är att vara stolt över det vi uppnår -längre än bara under själva prisutdelningen! Här behöver jag också hitta konkreta sätt att jobba med det.

  Vad tänker ni andra jobba med 2013? Har ni några konkreta mål eller områden ni ska prioritera i träningen? Vore kul att höra!

Anna Larsson

Att utbilda nyblivna hundägare eller finslipa tävlingsekipage tycker jag är mycket roligt och givande. Jag håller både kortare kurser och längre utbildningar inom många olika ämnen som rör hundar och hundträning. Träningen ska vara rolig och effektiv och ge hund och hundägare ett roligare liv tillsammans!

Reader Interactions

Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *