Tävlingsträningskurs!

Nu i helgen höll jag kurs i tävlingsträning för ett ambitiöst och duktigt gäng hundar & förare. Tävlingsträning är inget som bara behövs för de ekipage som kommit långt, utan tvärt om är det något man kan påbörja direkt med sin valp eller unghund och man har då en jättefin chans att lägga goda grunder till att skapa rätt känsla inför allt som verkar tävlingslikt (domare, tävlingsledare, kommendering, att kedja moment etc). På kursen var det också ett spann från unghundar som bara kommit en bit i sin träning (inte färdiga moment) till hundar som tävlat i klass I, II och III.

Fina am-staffen Boston med matte Linda!

Jag inledde med teori kring vad som skiljer träning och tävling, hur man kan jobba med olika rutiner (förberedelser, uppvärmning, momentrutiner, förflyttningar mellan momenten, in- och utmarscher etc) och tog upp vanliga fallgropar som det gäller att undvika när man börjar tävlingsträna för att träningen inte ska få precis motsatt effekt. Vidare pratade jag om vikten av att fokusera på helheter och attityd snarare än detaljer i tävlingsträningen och hur man kan träna in tävlingsmässiga belöningar.Senare under kursen pratade jag om både fram- och baklängeskedjning och en massa tips på hur man faktiskt kan tävlingsträna klokt även då man tränar ensam!

Efter det tittade vi först på hundarna en och en i en valfri tävlingsliknande övning, men senare under kursen delades eleverna in i två grupper med tre ekipage i varje, där ett ekipage i taget tränade och de andra kunde agera tävlingsledare, domare, arrangera störningar och självklart fokusera på att studera ekipaget för att kunna ge bra feedback efter övningarna.

Under kursens två dagar han vi bland annat med att jobba med inmarscher, träna på att bli kommenderad, öva på tävlingsmässiga förflyttningar mellan momenten, prova på att både bak- och framlängeskedja flera moment och se vilka skillnader både förarna och hundarna upplevde, träna in tävlingsmässiga belöningssignaler, jobba med gruppmomenten, störningsträning etc.

Blir du sugen på att gå en liknande kurs så arrangerar jag en sådan den 31/3-1/4! Mer information samt anmälan HÄR !

Anna Larsson

Att utbilda nyblivna hundägare eller finslipa tävlingsekipage tycker jag är mycket roligt och givande. Jag håller både kortare kurser och längre utbildningar inom många olika ämnen som rör hundar och hundträning. Träningen ska vara rolig och effektiv och ge hund och hundägare ett roligare liv tillsammans!

Reader Interactions

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *