Flynn 1:a pris och segrare i klass III

Nu har Team Flynn debuterat i lydnadsklass III. När jag anmälde mig visste jag att jag inte hade allt klart, tex hade vi bara ett första litet embryo till fjärren och många detaljer som inte kändes tävlingsmässiga. Men ska man alltid vänta tills allt känns klart, då riskerar i alla fall jag att skjuta upp starten i en evighet, för handen på hjärtat -när har man inte detaljer eller hela moment som man tycker behöver bli bättre..? Jag anmälde därför oss till fyra tävlingar i klass III med tanken på att få en bra utvärdering av hur långt vi kommit i träningen men också med hoppet om att vi på någon av dem borde kunna få till ett förstapris trots allt.

Igår var det så dags för debuten! Tävlingen var i ett ridhus i Mörtbol och arrangerades av Katrineholms BK. Domare var Mikael Ivanov från Södertälje vilket jag tyckte var kul då jag vet att han blev utexaminerad för något år sedan och alltså är up to date med bedömningen av sporten.

Min och Flynns uppladdning sista veckan var allt annat än vad jag hade planerat: jag körde några lätta övningar på måndagen tillsammans med Ullis, men sen slog influensan till och jag låg sängliggande fram till tävlingsdagen. Flynn tillbringade dagarna med att sova bredvid mig på soffan och bara gå ut och pinka på tomten, nog för att han är en cool hund men det var inte så jag tänkt att han skulle ha det innan sin första start för året. Själv var jag fortfarande tämligen seg och medtagen när tävlingsdagen kom men beslöt att vi åker och chansar! ”Det KAN gå!” är vad jag försöker få in som mantra liksom!

Tävlingen blev en jättebra test för oss! Ridhuset var delat i två maneger med en öppen läktare emellan dem. Det gjorde att det var mkt ljud mellan klasserna (klass I körde sina individuella program samtidigt som vi hade våra gruppmoment) och ljud och applåder från åskådare mm. Hur planen var iordningställd vad också en bra test; eliten hade gått på den planen tidigare och det var mkt sågspånsmarkeringar mm som verkligen lös mot underlaget. Sändandet till rutan ställde man upp vid elitens kon (inne i cirkeln) och skickade tex, och just rutan skulle visa sig vara skitsvår för nästan alla klass III-hundarna. Från hundens synvinkel så tycktes hoppet (som stod bakom och till vänster om rutan) och kanske även den andra spånmarkeringen dra mycket mer än konerna, för hund efter hund vek av och drog in mot mitten på planen i det momentet! Någon hund stack hela vägen till hoppet och andra sprang till rutan men vek av sista biten och hamnade långt till vänster utanför rutan. En utmaning att sätta upp hemma och öva på!

Flynn var helt underbar och jag själv var så nöjd med hur allt fungerade: jag var inte nervös, jag hade rätt fokus trots att jag fortfarande var darrig på benen och supersnorig och jag hade så kul och njöt av att tävla även under de momenten som strulade. Precis så som tävling ska kännas!

Betygen blev:
Sittande i grupp: 10
Platsliggande: 10
Fritt följ: 8
Sättande: 10
Inkallande med ställande: 9,5
Sändande till rutan: 5 (Flynn var en av de som sprang fel och jag fick trassla och dirigera om honom mkt! Men skitnöjd med att han kunde dirigeras om och så snart han var i rutan var han klockren på resten!)
Apportering över hinder: 9,5
Metallapport: 8
Vittringsapportering: 9,5
Fjärr: 5,5 (han kom galet långt fram i första skiftet, sen skötte han sig helt OK!)
Helhet: 9 ”Positiv glad hund, skötsam förare”

Summa: 264p 1:a pris och SEGER!!!! Wow!!! Vi fixade det på första försöket även i denna klass!!!

Nu har Flynn tävlat tre gånger i lydnad, alla gångerna med uppflyttning och seger. Vi är ju som sagt anmälda till fler tävlingar men jag har beslutat mig för att stryka de starterna och istället fokusera på att ta tag i alla de detaljer vi behöver förbättra + de nya momenten som tillkommer till eliten. Vi har kört så mkt helhet och tävlingsträning nu sista tiden att det ska bli kul att få pyssla med finlir och småsaker och nyinlärning igen!

 

 

Anna Larsson

Att utbilda nyblivna hundägare eller finslipa tävlingsekipage tycker jag är mycket roligt och givande. Jag håller både kortare kurser och längre utbildningar inom många olika ämnen som rör hundar och hundträning. Träningen ska vara rolig och effektiv och ge hund och hundägare ett roligare liv tillsammans!

Reader Interactions

Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *