Apportering med dirigering

Idag påbörjade jag träningen inför momentet apportering med dirigering. Där ska hunden skickas 10 meter rakt fram till en kon, ställas vid konen och sedan därifrån skickas på antingen vänster eller höger apport, vilka ligger 10 meter bakom och 5 meter ut åt sidorna från konen räknat. I mitten, rakt bakom konen, finns också en tredje apport utlagd men det är alltid vänster eller höger, aldrig mittenapporten, som hunden ska hämta (vilken det blir lottas).

Lite grunder han vi lägga till detta moment i höstas då jag körde tre pass med sändande till targets på vänster och höger sida om Flynn. Så här såg det tredje och sista träningspasset ut i november:

Idag testade jag vad Flynn mindes av den träningen: satte ut två targets som på filmen och ställde honom 10 meter framför med ryggen mot och skickade sedan på antingen vänster eller höger. Det kom han ihåg jättefint! Inte en enda miss.

Övermodig och fylld av experimentlusta så plockade jag sedan bort targeterna, bytte plats jag tränade på och la nu ut två apporter på tävlingsmässigt avstånd, ställde Flynn 10 meter framför med ryggen emot och skickade på ”vänster”. Han vände blixtsnabbt men sen hände något festligt, precis som han skulle kasta sig iväg så fick han syn på att det nu var apporten och inte targeten som låg där borta -och stannade stående i riktning mot den. Det såg ut som att ”vänster” var helt OK som signal för att få sticka till en target, men för att få dundra iväg till en apport har han ju sista tiden verkligen fått vänta på just ordet ”apport”! Jag tror det var vad som hände för när jag sa ”apport” var det ingen tvekan. Hepp, jag kanske har en hund som lyssnar bättre på ord än jag ibland trott! En bra miss alltså.

Jag fick denna fördröjning ytterligare någon gång men då löste han det genom att komma igång själv efter en stunds tvekan. Det häftiga var att han däremot inte hade en tendens till att gå på fel apport. Precis som när jag introducerade träningen med mina två targets så ville han även nu helst gå på höger (Flynns vänster dvs) så när jag ställde honom i mitten, kunde han stå med hela huvudet vridet demonstrativt mot högerapporten -men tog rätt på vänster varje gång jag skickade ditåt trots det! Det var ballt även om jag hoppas att preferensen på höger ska vägas upp successivt.

Jag testade att lägga ut en target (hade ingen kon med) på den plats där konen skulle stått, han fixade första gången att springa till targeten, bli ställd där och sen skickas vidare på vänster apport därifrån. MYCKET nöjd med det! Men sen såg jag att han började sikta på sidan av targeten (självklart med drag åt höger apport…) och jag insåg att träningspasset varit både långt och att vi gått mkt fort fram så där avbröt jag. Jobbet framöver: säkrare skick till platsen för konen och så tror jag att jag ska backa något pass och ha tre targets ute (för att träna att det finns något i mitten som man inte ska gå till) så han fått öva sig på det innan det finns tre apporter ute.

Som helhet är jag galet nöjd och glad över träningspasset! Full fart & smarta val av Flynn!

Anna Larsson

Att utbilda nyblivna hundägare eller finslipa tävlingsekipage tycker jag är mycket roligt och givande. Jag håller både kortare kurser och längre utbildningar inom många olika ämnen som rör hundar och hundträning. Träningen ska vara rolig och effektiv och ge hund och hundägare ett roligare liv tillsammans!

Reader Interactions

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *