Apportering med dirigering

Idag har vi tränat vidare på apportering med dirigering. Planen var att lägga ut två apporter på rätt avstånd, ställa Flynn vid konen (utan att skicka honom dit) och skicka på höger och vänster apport. Om det gick bra tänkte jag lägga till en tredje apport och redan nu lära honom att ignorera mittenapporten.

Jag hade tyvärr glömt min klicker insåg jag när jag riggat upp filmkameran så genom träningen använder jag bara verbal markör, om någon undrar varför.

Så här såg första passet ut med bara två apporter ute (de var mkt svåra för honom att se mot underlaget så det blev bra träning på att ta riktningen snarare än kunna ta hjälp av synen!):

Det kändes bra så jag gick vidare till att lägga ut en tredje apport. Jag valde att ta en som han inte tränat med innan och la den rakt bakom honom någon meter bakom där han skulle stå. Jag ville att han skulle se mig lägga ut alla apporterna, ffa mitten, för att redan nu öva sig på att det ändå är mina tecken och rätt vinkel ut mot apporterna som gäller.

På första försöket snodde han runt och siktade på mitten. Där använder jag min felsignal. Ska man använda felsignaler, ska hunden vara helt bekväm med dem, dvs de ska avbryta och komma igen BÄTTRE nästa gång. Tappar hunden i engagemang och attityd så skippa felsignalen! Flynn fick under träningen bara höra det ordet vid den första repetitionen, hade jag behövt säga det igen hade det varit tecken på att jag lagt upp träningen för svårt. Så här såg första testen ut:

När det gick så bra att introducera mittenapporten testade jag om det skulle bli någon skillnad om jag la en av de apporterna han precis hämtat bakom honom (dreglig och fin och tidigare belönat föremål alltså):

Efter det avslutade jag. Mycket nöjd med träningspasset som helhet. Planen nu är att ha mittenapporten synlig rakt bakom honom nära först och sedan allt längre ut tills den är på rätt avstånd.

Jag körde en test på hopp med metallapporten också, Flynn behöver få bättre gripande och jag avslutade slarvigt men som test av otränat moment som fått vila länge är jag mycket nöjd!

Anna Larsson

Att utbilda nyblivna hundägare eller finslipa tävlingsekipage tycker jag är mycket roligt och givande. Jag håller både kortare kurser och längre utbildningar inom många olika ämnen som rör hundar och hundträning. Träningen ska vara rolig och effektiv och ge hund och hundägare ett roligare liv tillsammans!

Reader Interactions

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *