Film från tävlingen med förklaring av momenten.

Nu finns det en film från tävlingen! De som läser min blogg som själva sysslar med rallylydnad förstår nog filmen, för andra besökare kan det kanske vara på plats med en förklaring av momenten. Så, nu kommer en liten ”rallylydnad for dummies” i detta inlägg!

Precis som i agilityn är det domaren som ritar banan och den varierar alltså från gång till gång. Skillnaden är att i rallyn så finns det sammanlagt 60 olika moment (som ska kunna utföras både i höger- och vänsterhandling) varav de allra flesta ska kunna utföras i både långsamt tempo, språng och normalt tempo. Till detta kommer också nio olika varianter av ”honnören” (ett moment där hunden ska stå, sitta eller ligga 1,5 minut bredvid föraren). Vilka moment som banan kommer att bestå av bestäms av domaren men reglerna styr hur många moment ur respektive klass som ska vara med. Du startar alltid vid skylten START, där ska hunden sitta vid din sida och sen kör du banan i så jämnt tempo som möjligt (inga stopp, inget gå tillbaka om det blir fel!) och utför de olika momenten och passerar till sist skylten MÅL. Du är dock under bedömning från att du klivit in på banan (banområdet är markerat) tills du klivit ut igen och får tex inte ta i hunden innan start eller mål.

Skyltarna (momenten) som banan bestod av denna gång var följande: START – Sitt, skicka över hinder – Sitt, gå ifrån, kalla in över hinder (görs i fart) – Sidbyte framför (hunden byter sida framför föraren under rörelse framåt) – Helt om höger – 270 vänster – Tre steg bakåt (sker direkt utan halt innan eller efter) – Helt om båda vänster (innebär att både förare och hund vänder helt om åt sitt vänster samtidigt och kommer att innebära att hunden efteråt är på motsatt sida av föraren mot innan skylten) – 270 höger – Sitt, sväng vänster, sitt (som vändningar på stället i lydnaden) – Åttans frestelser (du går en åtta mellan två koner, mellan dem ligger antingen leksaker och eller godisskålar utlagda som hunden ska ignorera. På filmen är det två bollar = Fonzie GILLAR bollar ;-)) – Sitt, sväng höger, 1 steg, sitt (som en ”högersväng med ett hjälpsteg”, dvs det ska INTE vara som en vändning på stället) – Stå framför backa (hunden dirigeras in framför dig, står stilla, kommenderas backa minst en hundlängd, du går upp till hunden och tar in den till sidan igen) – Snurr inåt under gång (hunden snurrar vid din sida inåt mot dig) – Sväng höger (som en mindre strikt höger om marsch) – Ställande under gång, gå runt (hunden kommenderas att stanna, föraren går ett varv runt den) – Sidbyte bakom (hunden byter sida bakom förarens rygg, ett blindbyte i agilityn 😉 under rörelse framåt) – Snurr utåt under gång (hunden snurrar vid din sida utåt ifrån dig – Långsamt tempo (som det låter ;-)) – Mål.

Så här såg det ut:

Detta var alltså mästarklass men det var en rätt lätt bana vågar jag nog påstå, den kan vara mycket klurigare både beroende på vilka moment domaren valt och hur han/hon valt att lägga upp själva banan.

Lydnadsmänniskan i mig ser lätt detaljer som kan bli bättre, men jag är väldigt glad över helheten, utstrålningen och många av Fonzies rörelser.

Anna Larsson

Att utbilda nyblivna hundägare eller finslipa tävlingsekipage tycker jag är mycket roligt och givande. Jag håller både kortare kurser och längre utbildningar inom många olika ämnen som rör hundar och hundträning. Träningen ska vara rolig och effektiv och ge hund och hundägare ett roligare liv tillsammans!

Reader Interactions

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *