Tillbaka till rätt fokus!

Idag firade vi första maj med att åka till Häverö BK och tävla i mästarklass i rallylydnad. Strålande solsken, stora fina planer, en mycket trevlig stämning och hjälpsamma funktionärer och bra service i köket = en mycket trevlig tävling.

Innan vi åkte tog jag och rannsakade mig själv varför det gick så tokigt senaste gången vi tävlade (februari) då jag både svängde åt fel håll, hetsade genom momenten och slarvade en massa (och vi inte ens blev godkända). Insåg att svaret på frågan låg i att jag frångått min egen vana att aldrig tänka på resultaten sista dagarna innan tävling och verkligen inte under tävlingsdagen! Det har jag klarat finfint i tävlingslydnaden, jag ger istället mig själv uppgifter jag ska sköta hela tävlingsdagen och utvärderar prestationen utifrån hur bra jag skötte dessa oavsett vad domaren sedan tyckte om vårt framförande. Ärligt så har det fungerat suveränt att jobba så för mig, senaste lydnadstävlingen var mentalt en ren njutning att få genomföra! MEN i rallyn -som jag tycker ”borde vara så mycket lättare!”- har jag gått på niten att tänka på resultatet både innan och under tävlingen! DET blev efter min rannsakan dagens uppgift: att sköta tävlandet i rallyn på samma sätt som i lydnaden med fokus på MINA uppgifter och utvärdering utifrån hur JAG skött dem, oavsett vad vi sedan skulle prestera.

När jag bytte fokus och koncentrerade mig på mina uppgifter och mina rutiner så vips var jag avspänd, hade roligt, njöt av att få chansen att tävla igen och fokuserade på rätt saker under uppvärmningen och på banan -och vips var min heta, galna Fonzie en behaglig, fokuserad och alldeles lagom hund att köra! Vi skötte oss strålande och när det väl blev prisutdelning visade det sig att vi hade gjort en helt felfri runda, så med 100p stod Team Fonz som ensam segrare i mästarklassen! Härligt!

Största segern är alltid över dig själv -över dina tävlingsnerver, över din för höga ambition (att bli för spänd/taggad för att prestera optimalt), över dina fördomar eller över dina tidigare ovanor på tävlingsdagen. Övervinner du dem, då är det viktigare än vad dina mottävlande presterat, men chansen finns att du även samtidigt presterat så bra att du hamnar på pallen! Bara ut och kör!

 

 

Anna Larsson

Att utbilda nyblivna hundägare eller finslipa tävlingsekipage tycker jag är mycket roligt och givande. Jag håller både kortare kurser och längre utbildningar inom många olika ämnen som rör hundar och hundträning. Träningen ska vara rolig och effektiv och ge hund och hundägare ett roligare liv tillsammans!

Reader Interactions

Comments

  1. Grattis igen! Klick till dig för rätt fokus och rätt kriterier och POFF för champagnen som kommer att flöda! 🙂

  2. Grattis ännu en gång & kloka ord!! Duktig coach f dina hundar, ärlig förare, kloka & genomförda planer & en riktigt duktig författare.!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *