Uppgiftsmål: trevligare tävlingar! Pay it forward!

”Tänk på att du är en del av någon annans upplevelse.” Det citatet har jag redan bloggat om en gång, det var 2012 och jag hade haft några riktigt tråkiga tävlingsupplevelser (inte alls riktade mot mig personligen ska sägas) och fastnade då för det citatet som bland annat pryder Gotlandsfärjan. Nu tänkte jag blogga utifrån det citatet igen, men denna gång med en en helt annan vinkel, nämligen hur kan jag som tävlande hjälpa till att skapa en trevligare tävlingsatmosfär. Alltid svårare att inte få det att låta banalt när man ska skriva positivt men jag testar.

positive-feedback

Uppgiftsmål: trevligare tävlingar!

Inspirerad av tänket kring uppgiftsmål för föraren och hur bra detta att ha konkreta uppgifter att fokusera på hjälpt mig att hantera tävlingsnerverna mer konstruktivt, så började jag igår kväll att fundera kring om man inte borde kunna ta det ett steg längre och sätta uppgiftsmål för hur man som tävlingsförare skulle kunna bidra till att skapa trevligare tävlingar? På köpet borde det kunna vara en del i den egna mentalträningen och det borde faktiskt också kunna bidra till att ha roligare på tävlingarna oavsett resultaten (tänk som gårdagens citat: ”hundens dagsform och prestationsnivå ska inte styra över hur jag känner mig!”). Och för den som nu suckar och tänker ”jäkla larv, jag tävlar för att jag vill vinna, för att jag har höga ambitioner, när jag tävlar fokuserar jag på min prestation -ville jag bara ha trevligt behövde jag inte tävla!” så tror jag faktiskt att de allra flesta av oss lyckas bättre och kommer längre om vi har avspänt och roligt längs vägen. Men det är stoff till ett annat blogginlägg en annan gång…

Här kommer utan inbördes ordning förslag på olika väldigt enkla UPPGIFTSMÅL att utföra innan, under, eller efter en tävling. Uppgift: välj ut ett lämpligt antal av dem som du tycker passar (kanske mest effektfullt för den egna utvecklingen att välja sådant som man spontant känner att nja, det där brukar jag inte göra/känner jag skulle vara rätt olikt mig själv!?) och sätt som mål att du ska genomföra dem på låt säga de tre närmast kommande tävlingarna du ska på. Efter det, byt till nya uppgiftsmål! Kanske kan vi om vi sätter konkreta uppgifter att genomföra successivt få små goda handlingar att sprida sig så fler snappar upp dem istället för att snappa upp tråkigheterna och apa efter dem? Antar du utmaningen!? En del av uppgifterna är allmängiltiga, andra berör mer enskilda sporter. Pay it forward!

-Ta ögonkontakt och le mot så många du kan under tävlingsdagen

-Säg HEJ till dina medtävlare när ni samlas

-Tacka parkeringsvakterna för deras hjälp och byt några ord med dem, de har ofta ett av de tristaste jobben på tävlingsdagen

-Tipsa i god tid om toapappret håller på att ta slut (och erbjud dig att ta med en ny rulle?)

-Var det en god köttbullsmacka, snabb service eller ovanligt gott kaffe -berätta det för kökspersonalen

-Ta emot beröm du eller din hund får på ett trevligt sätt, tacka och förklara att du blir glad av att få höra det

-Hitta tre personer du inte känner på tävlingen som du uppmärksammar positivt utan att det har med deras tävlingsresultat att göra, börja leta efter bra saker andra gör utöver deras prestationer

-Låt någon annan gå före i kön

-Lämna plats vid banvandringen

-Prata en stund med någon som du inte träffat tidigare och som du spontant inte tror har så mycket gemensamt med dig (kanske inte tävlar utan bara är med som supporter, någon som är mycket yngre/äldre än du är, någon du inte spontant skulle starta ett samtal med)

-Låna ut hundgodis eller bajspåsar eller vatten till någon som glömt det och erbjud det utan att de frågat (när du ser att de saknar det dvs)

-Säg något positivt om klubbstugan, området eller planerna

-Ta i hand och tacka tävlingsledare och domare etc vid prisutdelningen (och le)

-Erbjud dig att hålla någons hund när denne behöver gå banvandring eller springa på toa akut

-Berätta för djurägaren hur trevligt det var att få tävla på så fina får

-Beröm sekretariatet för att de orkar med alla frågor och allt spring och ändå är snabba med resultaten

-Tacka för de priser du får. Om du prompt inte vill ta emot priset, tacka ändå på ett sånt sätt att arrangören känner sig bra bemött och visa att du förstår att de lagt ner tid och pengar på prisbordet men att du själv gärna skänker det vidare till någon annan

-Såg du någon vars hund gjorde något galet men där föraren bibehöll en trevlig attityd och stöttade sin hund på bästa sätt? Berätta det för den föraren!

-Leta upp den förare som i ditt tycke belönar sin hund bäst efter målgång och passa på (när hund och förare är klara!) att berätta hur trevligt det såg ut

-Skapa en positiv stämning genom att säga att banan ser rolig, spännande, utmanande etc ut innan någon hinner börja prata om att det blir svårt. Peppa din medtävlande!

-Berätta en rolig historia där du bjuder på dig själv. Något tokigt som hänt men som blev en god historia.

-Om du inte kan starta, avanmäl dig i god tid och skicka med en liten hälsning (jag brukar skriva något i stil med ”Hoppas ni får en fin tävlingsdag, ser fram emot att få tävla hos er en annan gång” det kostar inget och ofta får jag ett trevligt litet svar tillbaka)

-Var det svårt idag? Berätta för arrangören hur bra det var att få reda på vad ni måste träna vidare på!

-Såg du ett ekipage som gjorde något du gillade trots att resten av rundan blev galen? Sök upp den föraren och påtala det fina du såg! Kanske var det utstrålningen, kanske var det koncentrationen hos föraren, kanske var det en del i ett moment du gillade.

-Tänk på att tidsplaner som spricker kan vara trist för dig som tävlande, men jag lovar att de är tusen gånger mer stressande för arrangörerna. Försök att låta bli att klaga och kanske istället fråga om de behöver hjälp någonstans? Kan du dessutom få andra att gilla läget istället för att klaga är du GULD värd!

-Erbjud dig att hoppa in som funktionär ett tag, kanske springa emellan med protokoll, vara hinderfixare, lösa av inroparen om denne behöver en paus, etc.

-Visa hänsyn, placera din hund så den kan koppla av och inte stör andra. Det är bara nyttigt att gå en bit mellan bilen/tältet och tävlingsbanan. Det kostar inget att hjälpa någon annan som har en utagerande eller lättstörd hund genom att ta större avstånd när man möts även om den egna hunden inte bryr sig.

-Invänta prisutdelningen. Kan du inte det, var extra noga med att vara trevlig mot sekretariatet om du vill få ut ditt resultat (eller be någon annan som stannar kvar att ta ditt protokoll), berätta att tävlingen varit trevlig så ger det ett helt annat intryck än folk som bara dundrar iväg fortast möjligt.

-Skriv ett tack för fint arrangerad tävling efteråt och posta det på klubbens hemsida/Facebooksida eller i någon grupp som följs av de som tävlar i den grenen.

-Var ute i god tid så du säkert hinner fram, om inte RING längs vägen så arrangören vet om du är på väg eller ej och kan planera för det.

-Missade någon domargenomgången? Berätta vad som sades och om det var något utöver det vanliga att tänka på men försäkra dig först om att du själv förstod informationen rätt

Japp, det var några saker jag spånat på hitills. FYLL PÅ och ge mig fler tips helst på sådant som är konkreta uppgifter som går lätt att göra och som sprider god stämning!

Vill också passa på att citera lite ur en väldigt bra text om vett och etikett som tävlande hämtat från ISDS, handlar om vallhundstävlingar men är applicerbart på all slags tävling:

  1. A sheep dog trial is there basically to provide a shop window for good dogs, if your dog is not up to standard then go home and work on it….you are there to show your dog’s ability and to beat the course not the people.
  2. To criticise the trial and its organisation etc. is to jeopardise the future of trialling. Without these people there would be no trialling….help don’t criticise!!!
  3. The whole experience of sheepdog trialling should be enjoyed by everyone…..old , young, novice and experienced…..share your knowledge and friendship.
  4. Don’t show your ignorance or unprofessionalism by being rude and aggressive….be polite and friendly and above all be sportsmanlike.

Anna Larsson

Att utbilda nyblivna hundägare eller finslipa tävlingsekipage tycker jag är mycket roligt och givande. Jag håller både kortare kurser och längre utbildningar inom många olika ämnen som rör hundar och hundträning. Träningen ska vara rolig och effektiv och ge hund och hundägare ett roligare liv tillsammans!

Reader Interactions

Comments

 1. Bra inlägg! Jag brukar oftast vara ensam när jag är ute och tävlar och småpratar gärna. Brukar säga grattis om jag går för bi någon som det gått bra för, kommentera om jag ser någon vars hund är lite extra glad eller nått som jag blir imponerad av. Etc. men ibland känns det som folk tycker man e lite konstig och verkar bli paffa över att nån dom inte känner säger nått. Men efter ditt inlägg så känner jag att jag vill fortsätta vara glad och social och ge komplimanger till främlingar ändå. 🙂

 2. Underbart blogginlägg! Jag håller jättemed – det är de små detaljerna som bildar den stora helheten, och att ge någon ”okänd” en komplimang, eller le mot någon man inte känner och få ett leende tillbaka, är faktiskt otroligt värmande och roligt! Såna små detaljer bidrar till mer kärlek och omtanke i vår stora, stora agilityfamilj, helt enkelt! <3

 3. Det er så fint skrevet! Må jeg dele henvisningen til din blog? Jeg vil gerne være med til at fremme denne positive væremåde i Danmark.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *