Zin har debuterat i lydnad.

Igår var det debut för Zin i lydnadsklass I på Hölö-Mörkö BK. Jag velade in i det sista med om jag skulle anmäla henne eller ej (när anmälningstiden gick ut hade hon fortfarande inte lärt sig ställande under gång tex) men suget att tävla tog överhanden och så länge som jag trodde att hon skulle uppleva tävlingen som en trevlig erfarenhet så skulle ju resultatet inte spela någon roll. Så jag slängde in en anmälan! Såg framför mig att vi skulle ha en mysig lagom varm sommarkväll i Hölö med lite officiell träning mitt i myset så att säga. HA, det blev spöregn och mörkt och kallt och typiskt svenskt sommarväder snarare! Men hunden är ju vattentålig tack och lov och jag insåg att det var faktiskt även mina gympadojor (helt otroligt!) så det gick fint. God stämning bland de få tävlande, vi stod och garvade ihop åt den mysiga sommarkvällen gömda under våra paraplyn. Värst var det nog för tävlingsledare och skrivare/domare, de såg ut som dränkta katter efter ett tag.

Hölö-Mörkö BK har jag tävlat rally på tidigare. En liten klubb som arrangerat fina tävlingar. Så även denna kväll, jag var mycket glad i deras upplägg. Det var bara klass I och II och tvåorna startade först med sina individuella program och efter det sin platsliggning. Sen var det klass I och samma sak där: individuella programmen först och sen platsliggning och tandvisning sist. Det borde fler klubbar satsa på! Mycket lugnare och trevligare för alla! Diskuterade om man inte dessutom kunde redan i klass I, II och III kasta om ordningen på momenten ibland (man kan ju förvarna om det i PM:et så ingen blir chockad) så får man redan där öva sig på att det inte är så statiskt. Bra för de som vill sikta långt att ta in det tänket tidigt och om man vet att man bara vill tävla klass I så är det väl roligare om även den klassen kan ske i lite olika ordning ibland? Jag hade gillat det skarpt! (Och för att förtydliga: NEJ det är INTE bara i elit som man FÅR kasta om ordningen, det får man göra i alla klasser, ordningsföljden i reglerna är inte något man måste följa!)

Zin kändes precis som jag ville ha henne: hon var glad, lagom taggad, lika dryg och ”kolla på MIG!” på tävlingen som på träning. Jag upplevde att hon verkligen hade ROLIGT inne på tävlingsbanan och att det inte på något sätt blev svårare eller konstigare än ett vanligt träningspass för henne. Prick den känslan som jag ville att hon skulle få på sin första tävling! Jag var väldigt nöjd med att jag skötte alla mina uppgifter, upplägget var så att det gick väldigt fort mellan momenten och inget väntande eller ”är du klar” och det passade mig fint. Fullt fokus på att köra hunden på det sättet jag planerat och vi hade riktigt roligt! Tittade inte på några betyg men allt hon gjorde kändes väldigt trevligt: glatt, lite överentusiastiskt men ändå koncentrerat och jättefin stadga. Hon var helt enkelt supermallig inne på planen!

När alla var klara var det dags för platsliggning och efter den tandvisning. Platsliggningen var den enda gången jag inte kände att hon fokuserade, hon låg mesta tiden och glodde på hunden bredvid (en dalmatiner) och såg ut att undra vad är det där för något? Men hon låg lugnt. Jag vill dock att hon ska tänka mer uppgift i platsliggningen, hon är första hunden jag har som tar det som en paus. Ska klura lite på det.

Tandvisningen hade jag övat med att folk kommer fram och sträcker sig över henne och kollar tänderna (lärt henne att trycka upp nosen mot deras hand) men nu kom domaren (en stor karl) fram, sa hej och sätter sig på huk rakt framför hunden, det hade jag aldrig övat på och aldrig ens tänkt att någon skulle göra. Zin tog det som en invit att glida fram på rumpan och sätta sig så hon kunde nästan krypa upp i domarens knä… Social ja, korrekt utfört moment nej 🙂 Hon fick en 8:a men det är ju ett fel man kan leva med när momentet aldrig återkommer 🙂

Betygen blev som följande:

Platsliggning: 10
Tandvisning: 8
Linförighet: 9
Läggande: 9,5
Inkallande: 10
Ställande: 10 (så jäkla nöjd med det!!!)
Aportering: 10
Hopp över hinder: 10
Helhetsintryck: 10

Summa: 193p 1:a pris och seger! Duktiga lilla Znorpan!

zindebut

Nu tror jag inte vi tävlar någon mer etta utan tränar vidare och så kanske vi startar klass II i höst.

 

Anna Larsson

Att utbilda nyblivna hundägare eller finslipa tävlingsekipage tycker jag är mycket roligt och givande. Jag håller både kortare kurser och längre utbildningar inom många olika ämnen som rör hundar och hundträning. Träningen ska vara rolig och effektiv och ge hund och hundägare ett roligare liv tillsammans!

Reader Interactions

Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *