Årsdebuten avklarad: en seger på många plan!

Idag var det dags för årets första rallylydnadstävling för mig & Fonzie. Att det inte blivit någon tidigare hängde ihop med att jag dels kände mig väldigt ”mätt” på den grenen när jag slutade träna i vintras, dels ville jag lägga tiden och fokuset på heelworken istället och dels har jag jobbat väldigt mycket och helt enkelt inte haft möjlighet att komma iväg på några tävlingar förrän nu.

Maj var en bitvis väldigt tung månad, jag kände mig trött, sliten, deppig och tappade ofta fokus och glädje i träningen. Det hela ställdes på sin spets på tävlingen i HTM 17-18/5 där jag i efterhand insåg att jag nog inte själv var i form för att tävla och där jag vips tappade mitt eget fokus och istället snöade in mig på att ta sista certet. När det inte gick och vi gjorde vår sämsta start hittills så var jag först helt överdrivet ledsen och långt ifrån den tävlingsförare som jag vill vara. Dessutom skulle jag hem och bara två dagar senare hålla föreläsning i tävlingspsykologi -något som jag prick hade floppat i! DET kändes tufft kan jag lova. Men det gick att vända den dåliga tävlingen till något nyttigt och jag använde den som ett exempel i föreläsningen på vad som lätt kan hända om man som förare fokuserar på resultat istället för på uppgifter och hur man kan gå vilse ibland och drabbas av prestationsångest som inte alls var meningen. Många av åhörarna kände igen sig!

Som tur var skulle jag få chans att revanschera mig redan nästa vecka. TRODDE jag. Men min stressade hjärna hade uppenbarligen gjort ett stort fel: jag åkte upp till HTM-tävlingen på Märsta-Sigtuna och skulle anmäla mig när jag upptäcker att jag inte stod med på deltagarlistan… vilket inte var så konstigt för jag hade inte anmält mig dit (som jag trodde) utan hade lyckats anmäla mig till en annan tävling (i Skarpnäck!) helgen innan! POFF, där gick åter igen luften ur mig: först en flopp på tävlingen och sen missade jag enda chansen att tävla igen under våren bara för att jag varit för stressad och klantat till anmälan.

Men när saker skiter sig, får man en tankeställare och tvingas tänka till. För min del blev det (när känslostormen väl lagt sig) ett uppvaknande. Jag tävlar ju för att ha ROLIGT, det ska inte bli på blodigt allvar och det ska inte bli pressande utan spännande, peppande och utvecklande DET är vad tävlandet ska vara!  Back to basic så att säga.

Målet för dagens debut var därför kort och gott: HA ROLIGT. Jag hade turen att samåka med precis rätt personer till tävlingen och kunde direkt säga: jag har ett enda mål idag; det ska kännas ROLIGT att tävla igen. Och det blev det! Jag var avspänd, trivdes, hade roligt med de personer jag träffade på tävlingen, Fonzie var på sitt allra bästa humör (jättesugen på att tävla men inte het och galen) och vi hade så mysigt och avslappnat innan start. Banan kändes som en riktigt rolig utmaning efter att inte ha kört rally sen i vintras, utmanande på rätt sätt = den skulle bli kul att ge sig på men jag kände inget ”nu måste du sätta 100p” och kände inte alls någon press eller förväntan.

När vi körde hade vi så roligt ihop! Fokus, samarbete, teamkänsla och trots att banan krävde att man som förare var fokuserad och memorerade sakerna rätt (mycket bra utmaningar i tempon mm!) så han jag NJUTA på banan. Jag var nöjd som tusan! Vi var tillbaka till precis så som det ska kännas när man tävlar, det var riktigt, riktigt ROLIGT igen!

Den känslan av att njuta när man tävlar är värd mer än några resultat i världen, men som ofta när det känns grymt bra så går det ju också bra resultatmässigt, det blir ju en bieffekt av att man är rätt & gör rätt så att säga. Vi fick sålunda 97p och vann mästarklassen. Nu ska vi bibehålla samma goda känsla under de kommande starterna, för när tävling är som idag, då är det helt enkelt sjukt kul!

bild(1)

”Du och jag matte!”

bild(2)

Anna Larsson

Att utbilda nyblivna hundägare eller finslipa tävlingsekipage tycker jag är mycket roligt och givande. Jag håller både kortare kurser och längre utbildningar inom många olika ämnen som rör hundar och hundträning. Träningen ska vara rolig och effektiv och ge hund och hundägare ett roligare liv tillsammans!

Reader Interactions

Comments

  1. Bra skrivet! Det där med att hitta rätt och vara rätt. Är så enkelt att se i efterhand. Men när man står där med resultat för sitt inre och det på det planet går åt skogen, så att säga. Då vill man bara lägga sig ner och gråta. Känner så väl igen mig, tyvärr måste jag säga. Men något att jobba på ich ta med som en erfarenhet.
    Tack för den texten!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *