Att ta tag i surdegar… projekt fjärr.

När jag startade Zins träning på fjärren tyckte jag att det skulle bli skitkul att testa något nytt, dvs hon skulle bli den första egna hunden med frambensfjärr. Hon har haft lätt att få till rörelserna, hon är visserligen snabb som en vessla men hon är så smidig att jag tänkte att detta kan väl inte bli så svårt… Sen tappade jag lite motivationen när tiden inte riktigt fanns att träna och fokus låg på att träna och tävla Fonzie istället. Vips blev det dagar, veckor utan lydnadsträning… och då är det svårt att komma igång igen tycker jag!

Nåväl, NU hade jag bestämt mig för att ta tag i lydnaden igen. Zin har massor av bra saker i lydnaden, hon har en fräck attityd, hon har fina inkallningar, fina apporteringar, fint sändande till rutan och bra start på dirigeringsapportering tex. Vi har ett något överentusiastiskt fritt följ men jag kan se bra bitar där och hon känns över lag mycket duktigare än den lilla och rätt ostrukturerade träningen kan ta credit för. MEN jag har inte kommit framåt i fjärren ens om jag ursäktar den dålig träningsmängden. Inte så att hon inte gillar moment, nej då, det är ballt att få göra skiften tycker Zin, men jag får inte struktur i det. Först tänkte jag att jag hade dålig stimuluskontroll och att jag borde belöna väntan mer. Tänka mer HÅLLA position än INTA position ett tag. Men så idag insåg jag att även om hon möter mina kriterier för framtassarna så måste det ju vara någon styrsel på bakkärran med! Som det är nu kan framtassarna vara stila och raka och bakdelen kan ändå se ut som en orm typ…

Lite av det jag menar går att se på den här filmen (kolla vinkeln på bakbenet vissa gånger)

Zin är den absolut smidigaste hund jag haft. Hon har en jäkla bra koll på sina tassar, hon är mjuk som en katt i kroppen och hon är väldigt bra byggd. Röntgad med A-höfter och både veterinär och sjukgymnast har gått igenom henne och berömt hennes fysik. Men jag kan se att en del av problemen i fjärren nog inte bara handlar om för lite och dålig träning, utan att just denna lilla kattlika varelse kan vara stilla MEN vinkla kroppen på de mest fantasifulla sätt. Hon har en grym kondition, uthålligaste hunden vi haft, men hon har precis som sin far när han var ung, en muskulatur som är mjuk och långsträckt snarare än kort och tjock (Race fick hanhundsmuskler väldigt sent, han är fortfarande otroligt mjuk och rörlig men idag med starka, tydliga och mycket bra muskler) och jag ser att ska hon ligga still länge eller ska hon göra riktigt kraftfulla skiften utan att det ser ”sladdigt” ut då kommer hon behöva muskla sig mer! Annars tror jag att det i dagsläget skulle bli att jag kommer få hålla inne med belöningar för skiften som är ”rätt fram, men med spretande/utvinklade bakben” tex.

Eftersom jag inte vill fortsätta och repetera något som känns som ett fel, har jag efter att ha analyserat dagens träning (som var ett stort framsteg vad gällde sträcka tiden för kommandot & lugn i att hålla skiftena + utan hjälpen av plankan MEN där bakdelen till och från såg ut som i filmen ovan dvs hon kan lägga sig inte som en Sfinx utan mer platta ut bakdelen som en groda -ja, med lika snabba & lätta skiften ändå…) bestämt mig för att här ska det nu bli en projektinsats att träna styrka och bygga muskulatur på Zin innan vi återupptar fjärren eller sträcker tiden i andra övningar där hon ska vara tightare i kroppen. Eftersom jag vet att oktober & november kommer att vigas mest åt Fonzies tävlande så tänker jag nu som första tidsplan träna bara moment som inte påverkas av detta + lägga upp en träningsplan för att stärka henne och utvärdera i december och då starta upp fjärrträningen igen. Jag HAR tänkt tidigare att jag borde komplettera hennes grymma smidighet & uthållighet med mera fokus på att bygga grövre muskler men skjutit upp det. Som allt man skjuter upp kommer det en dag och biter en tillräckligt hårt i baken för att man ska tvingas ta tag i det, den dagen var idag!

Så, inte bara matte ska styrketräna mer, det ska Zin också!

Anna Larsson

Att utbilda nyblivna hundägare eller finslipa tävlingsekipage tycker jag är mycket roligt och givande. Jag håller både kortare kurser och längre utbildningar inom många olika ämnen som rör hundar och hundträning. Träningen ska vara rolig och effektiv och ge hund och hundägare ett roligare liv tillsammans!

Reader Interactions

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *