Improvisationsteatern ger… Fonzie och Flynn vinner i Fagersta!

I helgen var vi på troligtvis den sista ”vanliga” tävlingen detta år: heelwork to Music i Fagersta. Flynn skulle få debutera i HTM 2 med två starter och Fonzie skulle få starta tre gånger i klass 3. Planen inför helgen var: FLYNN: att efter mer än 1,5 års totalt tävlingsuppehåll få testa och se hur han fungerade i en tävlingsmiljö och se om en ny karriär inom HTM kanske kunde passa. Och att få ha ROLIGT ihop med honom igen, jag har verkligen saknat att kunna tävla med honom oavsett gren. Jag hoppas självklart alltid på uppflyttningar och placeringar men efter att inte ha tävlat ihop på så länge så kändes det svårt att veta vilken nivå vårt samarbete skulle vara på så jag satte inga resultatmål för helgen. FONZIE: att vi skulle testa nya förlängda och förändrade programmet för första gången och att jag skulle öva mig på att göra många starter och att ladda om ifall något gick tokigt och framför allt: att jag skulle KÖRA KLART och göra hela programmet alla gångerna vad som än hände för att få öva mig på att gå vidare och rädda fortsättningen efter eventuella missar. Utvärdera tre starter och kunna lägga upp träningen utifrån det. Lördagen hade jag en start var med hundarna. Först ut var Flynn som skötte sig jättefint. Jag planerade lite dåligt var vi startade på planen så vårt intro med backandet fick lite fult avslut. Han gled ur en position (10) en gång men annars var jag väldigt nöjd med hur det gick och han var superfin i tävlingsmiljön, tror han saknat tävlandet precis som jag! Så här såg Flynns debut ut:

Det gav oss följande betyg: Precision och samarbete: 9,2 – 9 Innehåll: 8,8 – 8,4 Tolkning av musik: 9,1 – 7,9 Summa: 26,20 uppflyttning och SEGER! Bästa domarkommentaren: ”Assnyggt!!” 🙂

På eftermiddagen startade Fonzie i klass 3. Jag testade denna gång att inte träna innan utan gå lite i skogen och bara koppla av. Gick sådär 🙂 Han var lite galen men mest var det nog att vi inte är säkra i nya programmet än, det blev en del dåliga positioner och några riktigt rejäla missar MEN jag höll mig till min plan och försökte köra på och fullfölja så gott det gick. Bästa Ann-Sofie konstaterade att jag inte alls var som jag brukade utan såg osäker ut och gick in och hälsade på domarna ungefär som ”Eh, ursäkta att vi är här, ni får gärna ta en paus medan vi övar lite..” DET ska ändras! Så här såg den starten ut:

Det räckte inte till certpoäng utan vi hamnade på 23,05 och placerade oss som 5:a.
Precision och samarbete: 7,4 – 7,3
Innehåll: 7,9 – 7,6
Tolkning av musik: 8 – 7,9

Dag två var det åter igen Flynn som startade först. Jag hade valt att låta honom vara kvar i klass 2 eftersom jag inte tyckte programmet och antalet positioner skulle räcka i klass 3. Nu var det bara att gå ut och NJUTA ihop med Flynn och det var sjukt kul att tävla honom! Jag missade lite i hur jag rörde mig i stegförflyttningarna och så var jag för snabb vid signalen i ett byte men annars var det en ren fröjd att köra och vi fick så många fina kommentarer efteråt. Vet inte riktigt om känslan går att återskapa på film men i hallen var det magiskt. Bästa Flynn! Nu testade jag att lägga in en liten twist i introt och det blev coolt tycker jag.

Vi fick: Precision och samarbete: 9 – 8,9 Innehåll: 8 – 8,6 Tolkning av musik: 8,8 – 8,7 Summa: 26,00 uppflyttning och seger igen! Bästa Flynnpojken! Sedan var det dags att snabbt ställa om till att köra Fonzie då deras klasser saxades (varannan start var alltså i klass II och varannan i klass 3). Nu tyckte jag att han satte nya introt mycket bättre, hela programmet kändes bättre faktiskt, tyvärr så lyckades jag trampa på honom två gånger (syns i filmen att han vips hoppar ur position) och så missförstod han ett positionsbyte men det improviserade vi rätt snyggt ändå 🙂 Så här såg den starten ut:

Den starten gav oss: Precision och samarbete: 7,5 – 8 Innehåll: 7,7 – 8 Tolkning av musik: 8,5 – 8,7 Summa: 24,20 cert och placering 4. Sista starten på eftermiddagen kändes Fonz väldigt fin i uppvärmningen men om han var övertrött eller gasade upp sig ändå vet jag inte men inne på planen var det liksom bara för mig att garva och hänga med. Typ ”improvisationsteatern ger”! Å andra sidan såg jag att hund efter hund ljudade och strulade på eftermiddagen (mer ljud även på publikhundarna) så kanske alla helt enkelt var trötta? Jag hade hur som helst roligt på planen även om vår plan att avsluta lugnt och samlat bara var att revidera FORT. Så här såg den sista starten ut:

Sista starten tänkte jag skulle ge oss en bottennotering men något jag lärt mig är att hur man själv upplever ett program och hur det uppfattas av domarna, det kan verkligen skilja sig! Så vi fick faktiskt våra högsta poäng för denna helg med denna start: Precision och samarbete: 8,4 – 8,0 (då drogs det ändå -0,2 från bägge domarna för ljuden!) Innehåll: 8 – 8 Tolkning av musik: 8,5 – 8,5 Summa: 24,70 cert och SEGER!!! Det hade jag inte räknat med! Inte Krille heller som var färdig att säga ”Vi väntar inte till prisutdelningen för vi har så lång väg hem” Så, några av lärdomarna denna helg: jag ska följa min plan att köra vidare och lita till att vi kommer rätt igen i programmet om något går fel. Om Fonz är het ska jag inte dämpa, då blir jag oftast bara otydlig, Bättre att köra på och showa och så får det bli som det blir. Jag ska tänka POWER och HÄR KOMMER VI och KOLLA HUR JÄKLA BRA VI ÄR när jag går in och när jag kör, är jag säker ser även missarna bättre ut. Ska tänka på när jag spelade musik: om man fegar och spelar lågt är det stor risk att man intonerar fel och då blir det falskt! Men tar man i så låter det rätt och om man då spelar fel någonstans så hörs det MINDRE än om man fegar lite hela tiden! Precis samma i HTM! Under sista programmet han jag blixtsnabbt tänka något i stil med att ett liv är kort och ett hundliv är ännu kortare. Då måste man ibland bjuda på att hundens vilja att showa, att hitta på och att spexa till saker snarare än alltid strikt följa planen. Fonz hade ROLIGT och det är så sjukt mycket som vi styr i deras liv från födsel till död – då vore det ynkligt om jag inte kunde bjuda honom på att få bestämma över ett par byten och positioner och grisljud på planen ibland! Så, med hopp om lite prydligare program men med bibehållen livsglädje planerar vi nu framåt mot SM och EM!

IMG_4174 IMG_4193

Hundarnas respektive priser! Fonzie stoltserar i sitt nya sponsortäcke från Agria 🙂

IMG_4146
Jag i en sponsortröja från Evidensia!

Anna Larsson

Att utbilda nyblivna hundägare eller finslipa tävlingsekipage tycker jag är mycket roligt och givande. Jag håller både kortare kurser och längre utbildningar inom många olika ämnen som rör hundar och hundträning. Träningen ska vara rolig och effektiv och ge hund och hundägare ett roligare liv tillsammans!

Reader Interactions

Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *