Treveckors plan.

Tänkte sporra mig själv till att hålla igång träningen över december – januari genom att sätta treveckors-prioriteringar och filma ett pass med utgångsläget (dagens status), något pass mitt i och så när det gått tre veckor för att jämföra och utvärdera.

Med Zin är planen att fokusera på följande saker:

-sträckor i fria följet
-backande (med tanke på att hon så småningom ska gå lika bra bakåt som framåt i fotposition, hur långt vi hinner under tre veckor får vi se)
-fot på höger sida (position 5 i HTM)
-gripanden
-arbeta bort targeten i fjärren

Sträckor i fria följet. Jag har en idé om att denna lilla hund som har så snabba rörelser i sin mjuka lilla kropp ska få gå, gå, gå och öva det lääääänge och myyyycket helt utan att vi blandar in så mycket halter och vändningar på stället. Inbillar mig att när hon är stadig i att gå så kommer det andra bli plättlätt (haha, lär jag få äta upp DEN kommentaren eller!?) och blir det inte det så tar vi en kampanj på halter senare. Tror hon kan bli helt grym i fria följet men att det också är väldigt lätt att få henne att vara över allt och ingenstans om jag inte passar mig 🙂

Backandet är hon totalt ny på, jag experimenterade lite med att bara röra mig bakåt och hon fick belöning för nästan allt som var rörelse/tanke bakåt (även skuttanden). Tyckte under passet att det gick upp ett litet ljus för henne och hon hade ett par korta, korta bitar då hon trampade på fint. Jag brukar träna in backande framför mig först men ville testa något nytt och se om jag behandlar detta som vilken ”följ mig-övning” som helst, vd händer då? Dvs inte noja över teknik i början utan se om hon inte successivt kan hitta sitt backande på samma sätt som hon hittat/börjat hitta sin position framåt på vänster och höger sida. Funkar det inte, reviderar jag planen om ytterligare något pass!

Fot på höger sida har hon testat någon gång tidigare men väldigt lite. Vips idag så kändes det som att hon överförde kunskapen från vänstersidan till höger och själv valde en bra position. Ska träna vidare med sträckor och så småningom tempon.

Gripande. Fick jag inte filmat tyvärr. Zin har på alla sätt utom ett en underbar apportering: gripandet! Det har jag hittills bara struntat i (kört bara hela apporteringar) för att se om det skulle ge sig med mer rutin men hon är helt enkelt fumlig i gripandet. Så nu blir det fokus på bara den delen. Måste filma nästa gång så jag kan se de olika sätten hon griper på, nu han batteriet ta slut i kameran. Vill få fram samma klipp som Flynn har haft!

Fjärren. Måste ta tag i att arbeta bort targeten. Tänkte först gå via att minska den men har inte hittat något som känts som en bra minskning. Nu tänker jag istället ta några pass och backa bandet till att vara väldigt nära men köra utan target. Funkar det kanske jag växlar mellan nära utan target och på långt håll med target och sedan slås de ihop. Höll på att placera hunden ur bild när jag filmade, måste kolla det nästa gång.

Jag tänkte först bara filma för egen skull men så tänkte jag att det kan ju vara roligt att ha att jämföra med även i bloggen så här kommer några korta klipp som illustration till de olika sakerna vi jobbade med. Bjuder dessutom på extraordinärt snygga kläder på mig (pösig mjukisbyxor och utanpåstrupor!) för jag skulle ju inte lägga ut detta… Shit happens, piffiga träningsfilmer får ni gå till andra bloggar för att hitta 😉

Anna Larsson

Att utbilda nyblivna hundägare eller finslipa tävlingsekipage tycker jag är mycket roligt och givande. Jag håller både kortare kurser och längre utbildningar inom många olika ämnen som rör hundar och hundträning. Träningen ska vara rolig och effektiv och ge hund och hundägare ett roligare liv tillsammans!

Reader Interactions

Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *