Att hålla igång en gammal hund.

För ett par dagar sedan var husets äldste, Arvid, hos veterinären för att förlänga sitt recept på Rimadyl (som han äter för sitt vänstra framben som tyvärr är rätt skruttigt efter en mindre lyckad amputation av ena tån + bogledsoperation som ung). Han fick en liten hälsokoll och det konstaterades att han var pigg & frisk ”med ett hjärta som en 5-åring” men som jag själv också noterat: att han fallit ur muskulärt ffa i bakdelen. Hemläxan blev att aktivera honom mer och träna balans, så nu har jag satt igång en massa roliga små övningar med honom för att hålla igång både huvudet och kroppen bättre.

För hur det än är. det blir lätt att man inte tränar på samma sätt med de som är gamla kontra de hundarna som man har något mål att sikta mot med! Men nu ska det bli bättring. Tänkte försöka filma lite av Arvids träning framöver för att ha lite annat än bara moment och tävlingshundar filmade, tänker att det kanske kan inspirera någon annan med gammal hund att lägga lite mera krut på dem.

Arvid har fått börja med (i sitt eget tempo och på den nivå han själv visar att han klarar av) att repetera gamla färdigheter: backa, backa en åtta mellan mina ben, böja in huvudet under magen, bakbenslyft, backa upp på saker mm. Dessa övningar har jag valt för att de både kräver bakdelskontroll, balans och koordination och de är utmanande även för huvudet.

1454720_792528597485985_674052335049312114_n

Med redskap har Arvid fått vara uppe på balansboll (sitt & ligg går fint, stå tycker han är sisådär men det blir bättre, vända om på boll är svårt men jag tror mer det sitter i huvudet än kroppen faktiskt), han har fått balansera frambenen eller bakbenen på pawpods och det festliga är att han var grymt säker på att backa upp på dem, bättre med det än att ställa framtassarna på dem faktiskt (då kom han på en massa annat att erbjuda). Jag har också precis skaffat en balansbräda (för människor) som han fått testa men den är lite för hal och jag ska se om jag kan klistra på någon matta på den. Arvid tycker den är äcklig så han har bara kommit till stadiet att han erbjuder snabba slag med framtassen på den + någon gång tryckt till med tassen men stå på den vill han inte än. Faktiskt bara bra, då har vi ett långsiktigt projekt som kommer hålla honom trött i huvudet!

Utöver det springer han som han vill på promenaderna men det är ju det man kan lura sig på: han har fortfarande som snart 12 år gammal och med ett uselt ben ett otroligt bra klipp i steget och är snabb fortfarande. Men jag kan se att han har lättare att springa i full fart än att göra saker som kräver balans och långsamma, kontrollerade rörelser (rör sig sämre i skritt numera tex) så fart och fläkt på en gammal hund behöver inte betyda att de har bra stabiliseringsmuskulatur.

Arvid tycker den nya träningen är grymt rolig och det ska bli spännande att utvärdera den efter en tid. Jag har gjort det enkelt och låter honom träna till sig det ena eller bägge av dagens måltider så övningarna är anpassade för att funka i köket och inte vara för svåra att sätta igång med.

Husets andra hundar har också fått träna mer balans och styrka, jag har spånat på olika idéer ihop med en träningskompis och så läser jag just nu boken Canine Cross Training: Building Balance, Strength and Endurance in Your Dog som har gett mig inspiration. Testar och utvärderar lite olika övningar och tänker bolla idéerna med min sjukgymnast senare. Riktigt roligt vinterprojekt och lilla Zin som varit ett under av smidighet men svår att sätta muskler på börjar vips muskla på sig riktigt bra!

canine-cross-training-building-balance-strength-and-endurance-in-your-dog

Anna Larsson

Att utbilda nyblivna hundägare eller finslipa tävlingsekipage tycker jag är mycket roligt och givande. Jag håller både kortare kurser och längre utbildningar inom många olika ämnen som rör hundar och hundträning. Träningen ska vara rolig och effektiv och ge hund och hundägare ett roligare liv tillsammans!

Reader Interactions

Comments

  1. Detta blir spännande att följa, sitter själv med en 9-årig pigg Golden som behöver fysträna på lite nya sätt

  2. Jag blev så inspirerad att jag genast beställde boken och laddade hem den från Amazon. Jag har en liten äldre herre som också behöver träna balans, även om den finns ju nu, men som sagt, de blir ju äldre. Rottisen behöver definitivt träna så det skall bli kul att testa och träna. Tack för tipset!

  3. Lycka till med träningen, hunden får ju mycket bättre livskvalite om den aktiveras och tränas på rätt sätt även som äldre 🙂 Söt är han också.

  4. Vilket fantastiskt inspirerande inlägg och precis vad jag sitter och sliter med! Tack för sparken i baken, nu ska den snart 12-åriga borderterriern med svaga höfter får bättre och mer regelbunden träning och de andra två kommer att åka med ”på köpet”! =)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *