Funderingar & förhoppningar inför 2015.

Årets sista dag, i morgon är det 2015 och som alltid känns ett nytt år som en ny start, massor av tid och dagar som bara väntar på att fyllas med olika aktiviteter. (Sen går det tokfort och allt är som vanligt igen efter någon vecka, men det är en annan sak) Som vanligt kring nyår så brukar jag försöka fundera lite på hur året som gått har varit, vad jag lärt mig under året som jag vill ta med mig in i nästa år, vilka saker han jag inte med eller vad skedde som jag inte vill ska ske under 2015 osv. En sak som slår mig är att man kan planera och sätta mål tills man blir blå, livet kan lätt ändra dem ändå! 🙂

flynnos

Men vad jag hoppas kunna göra under 2015 är bland annat detta:

-fortsätta att utveckla mig & hundarna inom heelwork & freestyle. Känner att det här är sporter där det finns otroliga utvecklingsmöjligheter med roliga utmaningar för mig både som hundtränare och som tävlingsförare och efter att ha sett de bästa på OEC så kan jag bara säga: det finns banne mig ingen gräns för hur svårt och hur bra det går att göra detta! Det var hundträning som verkligen gav mig kickar.

galen

-fortsätta att utveckla mig & hundarna i tävlingslydnaden. Jag hoppas jag 2015 kan tävla mer lydnad, det har blivit alldeles för lite av den varan senaste åren efter att Flynns spondylos satte käppar i hjulet (och motivationen ärligt talat sjönk som en sten). Framför allt hoppas jag att den grenen ska kännas kul, spännande och lockande igen så som jag kände för den under tiden jag tränade upp Flynn. Tyvärr har jag nog tappat en del sug inte bara på grund av skadad hund, utan till viss del även pga att jag sett för mycket gnällighet på nätet just kring tävlingslydnaden. Gäller att minnas att nätet är inte alltid representativt för verkligheten 🙂 och att ingen utomstående ska få påverka min syn på en sport, mina ideal eller vad som motiverar mig att träna och tävla i grenen. Lättare sagt än gjort stundtals men det gäller att ta sig själv i örat och påminna sig om det!

zinöra

-få till bättre träningsmöjligheter i vallningen så våra fina hundar får den chans de förtjänar att utvecklas och bli så bra som jag är övertygad om att de kan vara. Det har under 2014 blivit alldeles för sällan och rätt ofta alldeles för dåliga förutsättningar för att jag ska känna att det är rättvist och rimligt att sätta upp höga utvecklings och tävlingsmål. Det är det som frustrerat mig mest under 2014.

529298_564981400179293_2032071730_n

-Ha riktigt sjukt ROLIGT och att hitta det som känns mest spännande, utvecklande och utmanande att göra med varje enskild hund utifrån deras förutsättningar. Jag insåg under 2014 allt mer att jag verkligen drivs av att ha roligt och att det ska kännas kul när jag tränar & tävlar, annars kan det kvitta. Några av årets absolut största kickar var att starta på OEC i heelwork och att starta på SM i heelwork. Bägge de tävlingarna hade en spänning, festkänsla och gav mig sånna kickar att jag absolut vill uppleva det igen! Inte för meriterna men för att det var så jäkla HÄFTIGT! Jag har tidigare sagt att jag nog är mer av en mångsysslare och mer tänker ”jag vill köra många grenar och hellre samla flera championattitlar än satsa mot ett mästerskap” men efter dessa två starter får jag omvärdera en del. Jag vill fortfarande köra många grenar (för det är så mycket som är så sjukt KUL!) MEN jag vill absolut få chansen att starta på liknande mästerskap igen! Absolut bland det roligaste jag gjort i tävlingsväg med hund! Om det blir samma gren och samma hund eller när det blir, får tiden utvisa, men ATT jag ska tävla på ett riktigt stort mästerskap igen, det SKA jag absolut göra! Många gånger 😉

574665_616205191723580_1921906983_n

Några andra, utifrån sett kanske mycket blygsammare tävlingar, som igår i kategorin ”årets känslomässiga kickar” var dessa: Flynns debut i HTM 2. Att efter så lång tid och så mycket förtvivlan få stå på en tävlingsbana igen, oavsett gren, med denna för mig väldigt specielle pojke, det var känslomässigt galet stort för mig. Att det syntes insåg jag när jag gick av och jag mötte folk i publiken som hade tårar i ögonen. Känslor. utan dem är hundträningen intet!

10622703_897248030285960_4548890903426702831_n

Ett annat favoritminne från 2014 var Zins debut i lydnadsklass I. Jag tyckte inte hon var riktigt redo, regnet stod som spön i backen och allt var en rätt ruggig tillställning ute i obygden, men lilla Znorpan sätter svansen och nosen i vädret och bara showar och överpresterar helt galet, det var bara att hänga med i svängarna. Så jäkla roligt! Det får mig att tänka på att det verkligen inte behöver vara nivån man tävlar på som avgör hur roligt framgången känns, det är mer detta om man på tävlingsdagen lyckas vara ett team med sin hund och presterar det bästa man som team kan just då utifrån var man är i sin utveckling. Jag var rent larvigt nöjd med min lilla mallapa. långt över vad meriten ”1:a pris i lydnadsklass I” säger något om 🙂

30006_396210287969_6878846_n

Jag har slutat att skriva ut några resultatmål i bloggen då jag inte tycker att det hjälpt mig och då jag, även om jag har konkreta resultatmål som jag vill uppnå i mina olika grenar, inte ser de målen som de viktiga eller de som jag främst siktar på. Istället har jag senaste åren gått över allt mer till att sätta mål för hur jag vill att hunden ska kunna utföra olika moment etc, men än mer ligger mitt fokus på hur hunden och jag ska uppleva tävlandet både den enskilda tävlingsdagen och på lång sikt. Vi fortsätter och gör det vi gör, på den nivån vi vill vara på, så länge som tränandet och tävlandet känns så roligt som jag vill att det ska göra helt enkelt. Jag vet att det finns en del som rynkar lite på näsan när man säger att ”ha roligt” är det främsta målet, men ju mer jag fokuserat på just det, desto lättare har meriterna kommit som en bieffekt av att vi har kul. På samma sätt resonerar jag kring vilka grenar och på vilken nivå i dessa grenar som jag väljer att tävla -vi gör det som känns mest lockande och utmanande och spännande för stunden. Om ett år eller tio år kanske det innebär att vi gör något helt annat, men tills dess kommer det som ger mig mest kickar få styra mina val, inte vad någon utomstående anser vore rätt val.

fun1

GOTT NYTT ÅR -gå ut och HA ROLIGT 2015, livet går tusan så galet fort att det gäller att inte slösa bort det genom att anpassa sig efter någon annans mall!

10419512_836894786321285_7709654560846973304_n

Älskade Fonzie: TACK för allt du tagit mig med på och allt du lärt mig under 2014, jag hoppas vi ska ha lika galet kul under 2015.

 

Anna Larsson

Att utbilda nyblivna hundägare eller finslipa tävlingsekipage tycker jag är mycket roligt och givande. Jag håller både kortare kurser och längre utbildningar inom många olika ämnen som rör hundar och hundträning. Träningen ska vara rolig och effektiv och ge hund och hundägare ett roligare liv tillsammans!

Reader Interactions

Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *