Debut i lydnadsklass 2.

Igår debuterade Zin i lydnadsklass 2. Det var hennes andra lydnadstävling och med facit i hand kanske inte optimalt att starta i ett ridhus efter en vinter då vi knappt kunnat träna. Men å andra sidan, nu har vi tagit oss ut och startat, jag fick kvitto på vad hon behöver öva mer på och många saker gjorde hon riktigt fint utifrån förutsättningarna.

Platsliggningen är jag jättenöjd med, hon var stilla, lugn och fokuserad och låg med spetsade öron och såg på mig nästan hela tiden, vred på huvudet en gång och tittade bort en kort stund bara. Känns som en fin utveckling! Väldigt skönt att få en till lugn och bra platsliggningserfarenhet i tävlingsmiljö dessutom, alla hundarna låg och var lugna. Betyg: 10.

Fria följet var jag väldigt nöjd med hennes aktivitetsnivå i. Jag själv missade lite i hur jag gick men som helhet var jag mycket nöjd med momentet utifrån vad vi kan idag. Känns trevligt och glatt och lagom och jag tror det kan bli riktigt fint på sikt med mera träning. Betyg 8,5.

Läggande så missuppfattade hon mig i starten och blev efter så framföringen blev inte så fin men jag är nöjd med hur hon kom igång efter den missen. Betyg 8.

Inkallningen brukar vara ett paradnummer med Zin men något på läktaren (som hunden hade strax bakom ryggen när de lämnades i inkallningen) störde henne så hon startade men avbröt strax efter starten och såg ut som hon trott att det blev fel. Jag fick kalla in henne igen och då kom hon i bra fart & avslutade fint. Betyg 6.

Sändande till rutan var jag väldigt nöjd med att hon ställde om fokus så bra efter missen på inkallningen och att min rutin (bara gå och säga ”var är rutan” metern innan uppställningen) fungerade precis som hemma. Jag var sen med mitt kommando och hon stannade inte så bra som hon skulle behövt göra, baktassarna hamnade på kanten. Men nöjd trots det! Betyg: 6

Apporteringen var jag supernöjd med, ridhusdammet täckte apporten när hon sprang fram så gripandet blev tveksamt men det känns som en petitess. Jättenöjd med hennes avslut, när hon lämnat apporten hulkade hon ur sig en massa sand så att hålla helt stilla utan tugg med sand i munnen, det tycker jag är grymt bra. Betyg 8,5.

Hopp-sitt gjorde hon superfint, inget att säga om det. Betyg 10.

Fjärrdirigeringen var det något som störde ut henne totalt, om det var ljud utifrån eller att jag slarvat och inte tränat med TL och skylt bakom henne vet jag inte men hon gillade det inte. Vred sig och flyttade sig men kämpade sig igenom momentet. Betyg 0.

Helhet: betyg 6,5.

Summa: 147p 2:a pris och placering 6/12.

Nu tänker jag inte starta henne igen förrän vi har haft bättre träningsmöjligheter så hon får en bättre chans att lyckas nästa gång. Jag tror verkligen på henne som tävlingshund på sikt och det här året ska Zin få mera träningstid och jag ska lägga mer fokus på hennes utveckling, förra året fick hon mest hänga med på ett bananskal och har tränats rätt sporadiskt då mitt fokus låg på Fonzie och hans utveckling i heelworken. Nu ska det bli ändring så även den lilla damen får rätt förutsättningar för att visa vad hon har kapacitet till! Ser fram emot våren och bättre träningsmöjligheter så kommer detta att bli bra.

En liten film på några av de sakerna jag gillade från tävlingen igår:

Anna Larsson

Att utbilda nyblivna hundägare eller finslipa tävlingsekipage tycker jag är mycket roligt och givande. Jag håller både kortare kurser och längre utbildningar inom många olika ämnen som rör hundar och hundträning. Träningen ska vara rolig och effektiv och ge hund och hundägare ett roligare liv tillsammans!

Reader Interactions

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *