Fyra dagars kursande i Norge!

Den här veckan har jag varit i Finnskogen i Norge och hållit kurs i fyra dagar, var för andra året i rad inhyrd som instruktör på Clicker Camp och det var ett trevligt återseende! Drog på söndag kväll och kom hem igen sent torsdag kväll. Denna gång skulle jag hålla i tävlingslydnad och i rallylydnad och en av kvällarna höll jag dessutom en föreläsning med temat Bli en bättre tävlingsförare.

De första två dagarna var vikta för tävlingslydnad och deltagarna jobbade med allt ifrån detaljer i moment till att öva sig i att skapa planer för att få så effektiva träningspass som möjligt, tävlingsträning för både förare och hund etc. En härlig blandning av hundar på kursen; malle, cocker, terv, spinone, staffe och vorsteh och i nivå från nybörjare till klass 3/elit. Roligt! Deltagarna fick känna på att jag vill ha FART och ENGAGEMANG och en och annan förare hade nog liite träningsvärk själva efteråt 🙂 Men ska hunden ta i och engagera sig så ska föraren också göra det! Många skratt blev det och härlig stämning i gruppen med folk som bjöd på sig själva.

Efter det hade jag två dagar med rallylydnad för ekipage i elitklassen (mästarklass), de fick jobba både med detaljer, nyinlärning och problemlösningar men mest med olika udda utmaningar i form av tex parallellrally (två förare som kör samtidigt och ska synka sig så bra de kan till varandra), stafettrally och en bana med speciella moment och störningar 🙂 Vi hade väldigt roligt! Så härligt att se folk och hundar lyckas med utmaningar de först inte trodde skulle gå! Jag gillar verkligen när man går utanför boxen och inte bara nöter vanliga moment och vanliga banor. Även här hade vi en härlig samling hundar: rottis, labbe, cocker, jaktgolden, springer spaniel, lagotto och sheltie. Ser fram emot att se flera av dem igen på kurs och så hoppas jag att de kommer över och tävlar i Sverige med så småningom!

Här några bilder som Christina Sepulveda tagit och som jag fått låna! Var tvungen att visa lite av vädret 😉 (På lunchrasten tog jag en het dusch för att tina upp! Så kallt i juli!?)

19370587349_8d77fc5816_z

Instruktörer jobbar i alla väder!  🙂

19532016246_18b7746d55_z 19370188968_b91649893c_z

19357145379_ea8b92bafb_z

Tappra kursdeltagare! Halva tiden med regnkläder på och halva tiden med tjocka mössor! Vi höll värmen uppe genom att träna hårt & skratta MYCKET! 🙂

Några lite gladare bilder:

19386273079_cdecc1898c_z

19384902750_ec2668d3fe_z

(I Norge ingår skicka genom tunnel i rallyn, roligt!)

19384891308_6100616fb1_z

18952047083_27f6712085_z
Några av de som var med.

18951271893_2c03379c62_z

En flygande Lykke!

18950027404_520ba6c9e8_z

Cockern Fant funderar på vad i all världen vi har kryddat rallybanan med!?

Vill du se filmer & fler bilder från rallyn så har Christina Berman skrivit ett fint blogginlägg här: https://christinaslykke.wordpress.com/2015/07/10/finnskogen-2015/

Det enda trista under de här dagarna var vädret (Fint första dagen, sedan mycket regn och kallt!) och KNOTTEN! Helt sjukt mycket knott var det och det ifrån morgon till kväll! Jag ser ut som om jag har ungdomsfinnar efter alla knottbett i ansiktet och jag har kliat sönder mig både i skallen och på kroppen trots att jag försökte gömma mig så gott det gick under en massa kläder. TAPPRA deltagare som jobbade så fint bland allt knott!

Störst tapperhetsmedalj under veckan ger jag dock till alla de som kom och lyssnade på min föreläsning ena kvällen, för den hölls utomhus i ett stort partytält och knotten visste inte till sig av lycka att serveras så många goda människor att mumsa på! Jag hade knott i ögonen, i näsan, i munnen! Trots detta var folk superengagerade, glada, entusiastiska och hängde verkligen med under de ca 75 minuter som föreläsningen tog, det var ett gott betyg för mig att jag lyckades med det! Älskar när föreläsningarna väcker tankar och idéer hos åhörarna och man nästa dag får höra ”jag funderade på det där du sa igår och…”. Det är sjukt kul att föreläsa! (Tackar förresten deltagarna i Fotrallyt för att de gav mig inspirationen till öppningen på föreläsningen och att jag utifrån frågan ”vad har DU gjort de senaste 88 timmarna..?” fick igång folk på rätt sätt bland knotten!)

Kvällarna i övrigt tillbringade jag med att prata hund (och mycket annat, inte minst tankar kring prestation inom alla möjliga slags områden, både inom hundvärlden och långt utanför den) och byta idéer och tankar med många duktiga, roliga hundtränare. Alltid intressant att lyssna på och prata med folk som tränar hund men inom helt andra områden än man själv gör -som jaktträning och militära tjänstehundar tex. Vi borde i hundvärlden bli ännu bättre på att gå utanför de egna leden och se mer vad vi kan lära av varandra och vad vi kan plocka för idéer ifrån andra grenar och annan träning!

Kom hem sent på torsdagen. Fredagen var jag mer död än levande efter en mycket intensiv vecka och jag undrade mer än en gång om jag verkligen skulle åka och tävla dagen därpå som jag planerat. Zin hade precis gått in i höglöpet under tiden jag varit borta och Flynn var fullkomligt vimsig. Att då tänka att ”jajemensan, vi går upp 04:00 och åker i nästan 3 timmar för att ställa upp med två otränade hundar varav den ena höglöper och den andra är totalt vimsig på grund av den andre” kändes inte helt vettigt! Men jag är ju envis… och hade ju precis föreläst om tävlingspsykologi och att vända svårigheter till styrkor och att utmana sig själv att göra det som inte är bekvämt… så jag åkte! Mer om det i nästa blogginlägg 😉

Anna Larsson

Att utbilda nyblivna hundägare eller finslipa tävlingsekipage tycker jag är mycket roligt och givande. Jag håller både kortare kurser och längre utbildningar inom många olika ämnen som rör hundar och hundträning. Träningen ska vara rolig och effektiv och ge hund och hundägare ett roligare liv tillsammans!