Gentester -funderingar.

I måndags var jag iväg med Zin och tog blodprov för att skicka iväg till Optigen i USA och testa henne för CEA (Collie Eye Anomaly) som är en avvikelse i ögats utveckling, och IGS (Imerslund-Gräsbeck syndrom) som är en mutation som hos drabbade hundar gör att de inte kan ta upp vitamin B-12. CEA har vi kunnat gentesta för ett tag nu medan testen för IGS är relativt ny (även kunskapen om sjukdomen är rätt ny). Jag räknar med att det kan ta ett par veckor innan jag har svar men går det fortare är det ju trevligt! Minns inte exakt hur lång tid det tog att få svar när vi testade Flynn & Race.

Vad man vet har IGS recessiv nedärvning, båda föräldrarna måste bära anlaget för att avkomman ska bli sjuk. Parar man en fri hund med en bärare kommer alltså valparna INTE att själva ha sjukdomen men en del av dem kommer att vara anlagsbärare och en del av dem kommer att vara fria. Tanken är alltså att kända anlagsbärare enbart ska paras med fria hundar för att inte riskera att få fram en som är affected = själv utvecklar sjukdomen. Hur utbrett anlaget för IGS är idag är nog svårt att säga, behövs fler testade hundar innan man kan räkna på det skulle jag tro. Blir något att hålla koll på framöver.

IGS har jag ingen aning om ifall det finns en risk för att Zin skulle vara anlagsbärare för, jag har inte hört om någon nära släkting som haft sjukdomen men det kan ju självklart finnas bärare som man inte vet om helt enkelt för att de aldrig haft oturen att paras med en annan okänd bärare men som genom att paras med en fri hund ändå kan ha skickat anlagen vidare. Tre halvsyskon till Zin (samma pappa = vår egen Race men en annan mamma) är gentestade och fria från IGS (dvs bär inte på genen). Det är ungefär så mycket som jag vet idag.

CEA har också recessiv nedärvning, dvs både föräldrarna måste även här bära på anlaget för att avkomman ska kunna bli sjuk. CEA är en sjukdom vi både vetat om längre och som det finns fler hundar som testats för (resultat går att se på Svaks hemsida, där listas testresultat från CEA). Det är INTE rimligt att enbart använda fria hundar i avel då det är ett mycket större problem att få en för snäv avelsbas! Däremot behöver man hålla koll på vilka hundar som paras med varandra för att undvika att producera valpar som själva utvecklar sjukdomen (även om CEA tack och lov oftast visar sig som CRD och oftast inte påverkar hundens syn). Så här blir den förväntade fördelningen rent matematiskt utifrån vilka hundar som paras (Normal = bär inte på anlag, Carrier = bär på anlag men är själv frisk, Affected = bär på dubbla anlag och är själv att klassas som ”påverkad” även om symtomen kan vara av sådan art att de inte ens syns vid en ögonspegling i vuxen ålder) Kopierar från Optigens hemsida:

Expected Results of Breeding Strategies for Inherited Recessive Diseases
Parent 1
Genotype
Parent 2     Genotype
Normal Carrier Affected
Normal All = Normal 1/2 = Normal
1/2 = Carriers
All = Carriers
Carrier 1/2 = Normal
1/2 = Carriers
1/4 = Normal
1/2 = Carriers
1/4 = Affected
1/2 = Carriers
1/2 = Affected
Affected All = Carriers 1/2 = Carriers
1/2 = Affected
All = Affected

Vad gäller CEA skulle Zin rent teoretiskt kunna vara vilket som av de tre varianterna normal, carrier och affected. Zin kommer från en kombination där både mamman och pappan visade sig vara carrier. Bägge var ögonspeglade fria men vid parningen tyvärr inte gentestade (Race är senare testad och bekräftad carrier och kommer framåt bara att paras med gentestade normal = då kan ingen valp själv få sjukdomen). Zin själv är ögonspeglad fri både som valp och som vuxen vilket talar emot att hon skulle vara affected men visst, helt säker kan man inte vara förrän vi fått svaret på gentesten. Hon har statistiskt störst sannolikhet att vara carrier (anlagsbärare) men har jag tur så kan hon vara normal  (bär inte på anlaget).

Vad betyder då de olika eventuella svaren? Tja, skulle hon vara normal har jag självklart lättaste läget = ingen valp kan få sjukdomen oavsett vad hon paras med. En sak mindre att grubbla på! Skulle hon vara carrier så måste hanen vara normal, men nu finns så pass många testade hanar att jag hoppas någon av de fria faller mig i smaken vad gäller vallegenskaper, härstamning, mentalitet och övriga hälsoaspekter. Skulle hon vara affected så är det tack och hej vad gäller avel men då är hon fortfarande en grymt begåvad vallhund och jag skulle inte byta ut henne mot en aldrig så genetiskt fri men mindre begåvad individ! Blir det inte avel är det inte hela världen, då lägger vi tiden fullt ut på att träna och tävla och bli bäst helt enkelt 😉

Anna Larsson

Att utbilda nyblivna hundägare eller finslipa tävlingsekipage tycker jag är mycket roligt och givande. Jag håller både kortare kurser och längre utbildningar inom många olika ämnen som rör hundar och hundträning. Träningen ska vara rolig och effektiv och ge hund och hundägare ett roligare liv tillsammans!

Reader Interactions

Comments

 1. om pappan är normal och mamman är carrier dem fick valpar 2 hanar och 3 tikar va kommer valparna blir ?
  mvh
  Sara

  • Det ser du ovan: en normal som paras med en carrier ger hälften normala, hälften carriers. Ingen kan själv utveckla sjukdomen men hälften av valparna blir anlagsbärare.

   Paras normal med normal blir alla valparna normala.

   Paras bärare (carrier) med carrier ger det 1/4-del normala, hälften carrier och 1/4-del affected (har själv sjukdomen).

   Paras carrier med affected blir hälften carrier, hälften affected.

   Paras affected med affected blir alla affected.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *