Det är så lätt att vara en dålig hundägare.

Något som slagit mig senaste tiden är att det finns så många sätt som man kan vara en dålig hundägare på. Det räcker med att läsa på ett hundforum eller Facebook eller i någon blogg för att man snabbt ska inse att en bra hundägare, det är verkligen inte lätt att vara! Snacka om att ha ett mycket litet nålsöga att passera!

Faktum är att fast man kan sucka över när tävlingshetsen blir för stor i en hundsport, så känns det som om det går minst lika bra att ”tävla” i vem som är den duktigaste hundägaren över nätet. Det kontrolleras ju sällan via officiella prov men man kan ju skapa sina egna tävlingar genom att lägga ut frågor och jämföra sina resultat tills man blir nöjd med sin egen tolkning! Det kan man göra tex genom att helt enkelt mäta vem som…

…byter vatten i vattenskålarna flest gånger på en dag

…diskar matskålen oftast

…går längst promenader

…går ut flest gånger per dag

…aktiverar hunden flest timmar per dag

Mätbart och enkelt, lätt att se vem som vinner! Skulle man inte vara den som svarat ”bäst” kan man ju välja att ändra syn på vad som är optimalt, tex om man inte råkade gå längst promenader så kan man säga att överdriven motion är inte bra. Eller om någon gick ut oftare med hunden än man själv gör så kan man vända svaret till att hundar behöver vara passiva också. På så sätt kan man alltid känna sig duktigast!

rätt

Om ovanstående är grenar man kan vinna i när man jämför sina resultat mot vad andra svarat (seriöst, är det någon som på riktigt är nyfiken på hur ofta en människa som man inte känner byter vatten i vattenskålen? Det KAN inte vara därför man frågar eller !? ) så finns det ju också en massa saker som tydligt visar att någon annan är en dålig hundägare och då kan man ju luta sig tillbaka och känna sig lite bättre själv om man fått påpeka detta. Det är tex ett tydligt tecken på att X är en dålig hundägare om X…

…inte borstar tänderna på sin hund 2 gånger om dagen

…har sin hund lös / inte har sin hund lös (japp, denna är lite trixig, det kan vara både rätt och fel!)

…inte låter sin hund hälsa på andra hundar / låter sin hund hälsa på andra hundar (igen, inte lätt att svara rätt 😉 )

…inte har sele på hunden

…har fel slags sele på hunden

…inte står stilla vid varje luktfläck varje promenad så länge som hunden vill

…inte är insatt i berikning…

…utan bara sysslar med aktivering…

…låter valpen promenera mer än 5 minuter

…låter hunden äta torrfoder

…klipper ner en dubbelpälsad hund på sommaren

…tränar med klicker och shejpar beteenden

…inte tränar med klicker och shejpar beteenden

…inte aktiverar sin hund minst 4 timmar varje dag

…tränar för många grenar med sin hund

…bara tränar en enda gren med sin hund

…låter hunden sova i sängen

…låter inte hunden sova i sängen

Ja, ni fattar säkert poängen. Hur man än gör så gör man banne mig fel och är en dålig hundägare! (Nyligen insåg jag att jag är en dålig hundägare för jag har ett löpband till mina hundar, det är snäppet värre än att både missa en tandborstning OCH ha fel sele tror jag. Typ dödsstraff!)

Men det finns tack och lov ett enkelt sätt att råda bot på detta och bli en bättre hundägare. Ett sätt som mirakulöst förbättrar inte bara den egna hundens liv utan även ger en trevligare atmosfär i resten av hundvärlden: sluta jämför, sluta dra snabba slutsatser om andras val och liv utifrån vad du ser på nätet, stäng ner datorn och gå ut med den egna hunden och gör det du och hunden tycker är roligt (lös/kopplad/i sele eller utan, I don´t care!) istället för att tävla i antalet diskade skålar eller förfasas över vad andra hundägare gör. Det gör dig till en mycket bättre hundägare – i alla fall i mina ögon! 🙂

jagochzinvp-1

Anna Larsson

Att utbilda nyblivna hundägare eller finslipa tävlingsekipage tycker jag är mycket roligt och givande. Jag håller både kortare kurser och längre utbildningar inom många olika ämnen som rör hundar och hundträning. Träningen ska vara rolig och effektiv och ge hund och hundägare ett roligare liv tillsammans!

Reader Interactions

Comments

 1. Ha ha, huvudet på spiken Anna. Kan bara nicka instämmande och konstatera att jag förmodligen är en usel – för att inte säga – urusel – hundägare. 😉
  Trevlig helg!
  ps. Diskade nyss matskålarna i maskinen. För första gången på…hrm… väldigt länge!

  • Haha, ja just detta med att jämföra hur ofta man byter vatten och diskar skålarna får mig alltid att snegla bort mot mina egna hundar som ute glatt äter bajs och dricker ur alla äckliga pölar de kan hitta 🙂

 2. Så otroligt bra skrivet!
  Säger jag som efter nära 38 år med egen hund (dessförinnan 16 med ”familjehund”) har varit både absolut bästaste o uslaste usla ett rejält antal gånger 😉

 3. Då hör nog jag till en av de usla hundägarna också. Går inte längre några långpromenader eller diskar matskålar och tävlar inte eller ställer ut min hund. Skyller på att hon börjar bli gammal (nioårig schäfer). Inte heller ställer jag ut henne. Slarvar med tandborstningen men ger henne i stället råa morötter att gnaga på plus ett och annat märgben någon gång. Men i stället har vi annat roligt för oss. Hon får leta upp en del av sin mat ute på gräsmattan eller i skogen. Vi lägger spår med köttfärs eller märgben. Hon får leta apelsiner inne och vi busar på gräsmattan och har kul. Kanske jag inte är så usel i alla fall.

  • Ja jag tror man ska se mer på hur ens egen hund mår och hur man själv mår och göra det som passar utifrån det än att snegla på något slags ”så här måste alla ha det”.

 4. Bra skrivet har länge irriterat mig över alla inlägg ibland helt orimlig. Som en person skrev att hennes hund var hemma när hon jobbade på dagen men varje kväll var hon ute i flera timmar. Om det var så hade hon kanske inget annat hon behövde göra. Trött på att man på många sött ska bevisa för varandra hur duktig hundägare man är. Skriver man något på Facebook om ett problem man har tänker man jag är nog inte ensam om det här. Men nej ingen har det problemet deras hundar är så ordentliga och felfria. Varför inte hålla sig till sanningen vad vill man bevisa och till vem sig själv eller för andra på Facebook som man kanske inte ens känner.

 5. Tyvärr är det inte bara på nätet den här jämförelsehetsen förekommer utan även i verkliga livet . Jag som lever med en flock hundar ( 5 individer) får ofta höra att folk bakom min rygg förfasas över att mina hundar inte får leka med varandra. Men sanningen är att de inte får leka inomhus (bor i en lägenhet med fem stora hundar) utan lek, både med mig och med varandra, sker utomhus. Hemmet är precis som för mig – en plats för vila, avkoppling och mat.

  • Hos oss får Dolly sova i sängen när sambon gått upp eller är bortrest. Min familj tycker det är fel att ha hunden i sängen och uttrycker det tydligt. Då svarar jag att det passar mig. Försöker låta bli att lyssna på alla dessa ”råd ”

 6. Väldigt bra skrivet! Jag skaffade min första egna hund för ett år sedan och har under året emellanåt känt en underliggande känsla av att inte vara bra nog.. Det var först när en i någon av de hundgrupperna jag är med i och följer, äntligen delade med sig av ett sämre tillfälle, som jag insåg att jag undermedvetet påverkats av alla ”perfekta” ägare och hundar där ute. Hundar som aldrig sticker efter en kanin, alltid tittar rakt in i sin ägares ögon oberoende av vad som händer runt omkring och som ständigt är på de finaste utflykterna. Nu försöker jag påminna mig om att precis som att folk bara lägger upp bilder på det städade hörnet hemma, är det oftast bara bilden av när det går riktigt bra med hunden som man får se via internet, men det finns många fler tillfällen runt omkring.

 7. Klockrent!
  Har nyss blivit med stor hund ( Groendaler) efter 12år utan hund. ( hade dvärgtax förut) Blev utvald som hennes nya matte efter att ha passat henne och kompisen medan matte låg på sjukhus. Kompisen valde att flyttade hem men inte Dolly. Hon valde att bo kvar hos mig och sambon. Jag har mycket värk och har inte alltid ork att gå långpromenader, men då väljer jag att gå lite i skogen så hon får lite stimulans från skogen eller så får hon stimulans av att följa med till mataffären och vänta i förrumet där hon tittar på folk som kommer in eller går ut ur affären.
  De dagar jag är piggare, går vi lång promenad, tränar olika saker genom att antingen använda en tom lekplats eller ett utegym. Däremot borstar jag henne varje dag. Det är rogivande och bondande för oss båda.

 8. Så himla bra skrivet, delade detta inlägget på hundar ifokus. För tyvärr är det ju allt för vanligt att folk är otrevliga och tycker att man är världens sämsta hundägare om man skulle göra något som är ”fel”.

  • Härligt! Ja, det blir lätt att folk ska kontrollera vad alla andra gör, undras hur de hinner det och samtidigt hinner vara perfekta hundägare?

 9. Huvudet på spiken! Har noterat ytterligare en bästa-hundägaren-gren, en som verkligen sållar agnarna från vetet: nåde den som råkar lägga upp en fundering på nätet om en liten röd prick denne hittat någonstans på sin hund och inte redan kontaktat jourhavande veterinär kvällstid eller åkt in akut för diagnos.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *