Debut i klass 3 och nu är vi i elit!

Eftersom det dök upp ett par lydnadstävlingar inom nära och bra avstånd så kunde jag inte låta bli att anmäla Zin till klass 3. Mycket har känts riktigt bra när vi tränat men sen fanns det ett par moment som var svajiga och ojämna, men när tävlingshelgen väl kom så tänkte jag att vi får ju hur som helst aldrig en bättre test på vad som funkar och vad vi behöver jobba mer med än om vi startar. Sagt och gjort!

Först ut var en dubbeltävling (fm och em) på EHDK. Lite för tufft val av plats för Zin som tyckte det var stökigt med så många ekipage över allt (där har jag ett jobb kvar att göra, vi är i sånna miljöer för sällan och hon vill gärna hålla koll och styra upp det hela… hm…) och inte bara hon förresten, jag var nog inte på mitt bästa förar-jag heller för jag hade lock för ena örat och hörde halvtaskigt vilket stressade mig och fick mig att lätt bli irriterad över struntsaker. Skärpning på det!

Upplägget var jättebra med de individuella programmen först och gruppmomenten sist. LOVE IT! Det är så bra med det upplägget! Hundarna är tryggare och de som det redan skitit sig för kan välja att avstå. MYCKET bra!

Zin skötte sig bra under fria följet men jag var själv inte inne i min bubbla riktigt så min känsla av  momentet var sådär. Sättandet som strulat som tusan innan bommade vi (hon ställde sig istället), inkallningen som varit vårt andra svajiga moment var allt annat än bra. Men sen kommer ju rutan, vår paradgren! Trodde jag. Har aldrig sett Zin först dra fel (snett mot konen som markerade ställandet i inkallningen), trassla som tusan vid omdirrigering osv. Fick henne in i rutan och kunde köra momentet men jag tänkte att om detta blir en 5:a så är det skitbra.

Men sen spottade vi upp oss som tusan! Jag hade peppat henne lika gatt efter alla momenten oavsett hur de gått och hon kändes fin trots ett par missar. Hopp-apport var skitsnygg, metallen kunde hon gripit bättre men annars bra, vittringen var hon som en dröm! Och sen, momentet som det gått troll i: fjärren. Och lilla Znorpdjuret var helt bekväm, gjorde alla skiften direkt på första komandot och kändes superstabil. WOW!!! Jag kände mig som en världsvinnare bara över den fjärren kan jag lova!

Som vanligt tittar jag ingenting på betygen men jag kunde ju utifrån reglerna inse att vi skulle inte kunna klara ett 1:a pris med min bedömning. Velade därför om jag skulle avstå gruppmomenten men tänkte att JAG måste öva mig på att hantera dem lika bra på tävling som på träning så vi köra dem. Zin var skitfin!

Och betygen blev:

Sitt i grupp: 10
Platsliggning: 10
Fritt följ: 9 (! WOW!)
Sättande: 0
Inkallande m stå: 5
Sändande till rutan: 5
Hopp-apport: 10
Metallapport: 9
Vittring: 10 (!)
Fjärr: 9,5 (!!!!)
Helhet: 10 ”Härligt uppmuntrande förare!!!”

Summa 247p ett 2:a pris och placering 3 i klassen. Väldigt retligt med så lite kvar till ett 1:a pris men samtidigt väldigt nöjd med många av delarna.

Eftermiddagen borde jag skippat eftersom hon var trött, hon var grinig på att det var så mkt hundar men ibland är man ju inte smart utan jag tänket att om vi nu bara får till missarna från förmiddagen… Men nej, helt annan känsla i FF, samma miss på sättandet, jag tog ett DK På inkallningen och sen när rutan strulade igen så bröt jag, peppade Zin och gick av och lekte länge. Man ska inte vara girig med en orutinerad hund!

Efter en sån jobbig dag skulle jag i vanliga fall gett henne en total vilodag dagen efter, men nu hade vi liksom en eftermiddagstävling inbokad så nära som på Strängnäs BK… Beslöt mig för att åka men nu ha som plan att bryta fort om hon var trött. VARMT var det också.

Men shit, denna gång hade vi så jäkla bra känsla ihop på planen att det var prick vad jag vill ha! Inte direkt i fria följet, jag hade nog behövt värma henne lite mer innan, det blev som vårt ”uppvärmningsmoment”. I sättandet så tänkte jag att nu ska jag ge världens största DK (sakta in) och så skiter vi i om det blir jätteavdrag, vi ska bara bryta trenden att 0:a momentet. DEn planen följde jag och hon satt! Sen var inkallningen den bästa hon gjort även om det finns saker som kan bli bättre där. Och så rutan. REVANSCH!!! Det var som taget ur skolboken! Sen var jag jättenöjd med alla hennes apporteringar igen och starten på fjärren var bra men så fick vi ett dk på ett skifte och det tog tid men hon gjorde alla och kändes bra efter missen. Jag var supernöjd när jag gick av!

Betygen blev:

Sitt i grupp: 10
Platsliggning: 9 (uppsittet)
Fritt följ 7,5
Sättande: 6,5
Inkallande med stå: 8,5 (YES!!!)
Sändande till rutan: 10 (”Mycket snyggt”)
Hopp-apport: 9,5
Metallapport: 9,5
Vittring: 10 (! igen!)
Fjärr: 7
Helhet: 9

Summa: 277,5 poäng, 1:a pris och seger! YES!!! Vi är i elit!!!

Nu tänker jag inte tävla vidare i klass 3 utan vi kommer ta en period och bara träna istället och sen satsar vi på att starta i eliten när det känns lagom klart. Ska bli sjukt roligt!!!

13179357_1190451687632258_6737244460838715705_n

Anna Larsson

Att utbilda nyblivna hundägare eller finslipa tävlingsekipage tycker jag är mycket roligt och givande. Jag håller både kortare kurser och längre utbildningar inom många olika ämnen som rör hundar och hundträning. Träningen ska vara rolig och effektiv och ge hund och hundägare ett roligare liv tillsammans!

Reader Interactions

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *