Att arrangera en freestyletävling.

Japp, då har man gjort en annan slags debut -som tävlingsledare och arrangör för en freestyletävling! Jag och Carola spånade i våras på om vi inte i samarbete med Södertälje LKK borde kunna arrangera en utomhustävling i freestyle. Sagt och gjort! Vi valde att starta mjukt med en liten tävling med bara klass 2 och 3 i freestyle respektive heelwork. Att vi valde de klasserna fanns det en logisk förklaring till: de är sällan så stora (medan klass 1 på vissa tävlingar växt något otroligt) och viktigast: folk är då redan lite intrimmade och tävlingsvana, vilket är fördel när man är ny som arrangör! Är BÅDE arrangören OCH de tävlande gröna är det större risk för trassel resonerade vi.

Jag har tidigare genom åren varit med och arrangerat agilitytävlingar, lydnadstävlingar och under de senare åren mest vallhundstävlingar så jag tänkte att mycket av den erfarenheten borde ju komma till pass.

Vad skiljer då? Tja, om vi ser till vallningen så har man där oftast numera fler anmälda än man kan ta emot, så hoppar någon av så finns det där en hel hög med förväntansfulla reserver som står redo att hugga en plats -även på själva tävlingsdagen! Det har man inte i freestyle. Vilket gör jobbet med startlistor och tidsscheman mycket struligare för en grön arrangör. Blev till att mecka och flytta och ändra starttider en del. Jag fattar inte riktigt att så många anmäler och sen stryker sig? Har noterat det tidigare när jag tävlat att det ofta blivit mkt mindre klasser än det först stått så det tycks som ett genomgående fenomen, även att folk stryker sig så sent att man inte hunnit ändra i startlistorna. Inte riktigt vad jag är van vid från mina andra sporter 🙂 Där är det mer att man hänger på låset om att få komma med! Kanske det ändras om sporterna växer.

En annan sak som skiljer är självklart detta med musiken, att få till det tekniska bra, inte minst som vi skulle vara utomhus. Jag är så tacksam över att vi hade jättebra väder och faktum är att ljudet blev grymt bra (min egen bergsprängare ihopkopplad med Krilles gamla förstärkare och högtalare), måste säga att ljudkvalitén var riktigt, riktigt bra, skönt! Det var nog stressmomentet nr ett kan jag känna innan vi hittade den lösningen.

Sponsorpriser fick vi från Agria och så tog klubben fram klubbrosetter + att vi tog in rosetter från Freestyleklubben. Lite andra sponsorpriser blev det också, typ jag brukar samla ihop vinster och lägga undan och skänka till någon klubbtävling så Flynn och Zin är delsponsorer kan vi säga 😉

Kvällen innan tävlingen var jag, Carola och Krille ute och mätte upp och planerade var tävlingsringen skulle vara, var löptiksringen skulle ligga, märkte ut dessa, krattade undan nyklippta gräset och satte upp plastband, domartält och tält för musiken, plockade i ordning priserna och fixade inför anmälan/musikinlämning etc. Vi hade tur som ett par tokar för precis när vi var klara på planen och gick in i klubbstugan för att börja fördela priserna så startade världens åskoväder. Det smällde något otroligt och spöregnade! Kom verkligen in prick i sista stund! Men det ovädret var välkommet för det rensade upp den kvava luften så nästa dag var det svalt och skönt igen!

planen

Vi satte ut bänkar kring planerna också, trevligt och så styr man praktiskt var folk placerar sig 🙂

planen2

Bild från prisfixandet:

priser

På tävlingsdagen flöt faktiskt allt på fint! Stort TACK till våra eminenta domare Ann-Sofie Zetterljung och Ulrika Persson som bidrog till en trevlig och enkel debut för oss arrangörer! Tack också till Kerstin Eklund som var tävlingsledare i HTM 3 så jag hade en chans att starta! Jag var tävlingsledare för resterande klasser.

Köket fick beröm för god mat och tävlingen i stort fick beröm från både domare och tävlande och det kändes ju väldigt roligt! Trevlig och fin stämning.

En kul sak var att Länstidningen kom förbi och gjorde reportage om tävlingen och eftersom jag både är från Södertälje, tävlar för Södertälje (fast för BK) och var en av arrangörerna så intervjuade de mig + filmade mitt och Flynns program efter tävlingen. Det klipptes sedan ihop till ett lättsamt och trevligt reportage som går att läsa här + se filmen. Missa inte i slutet av filmen när Flynn får attackera mikrofonen! 😉 http://lt.se/nyheter/sodertalje/1.3940090-lt-play-dansar-med-hundar Kanske gör det att någon ny får upp ögonen för heelwork, vore väldigt roligt om det blev så!

intervju

Det kändes lite skumt att växla från arrangörsrollen till tävlingsförarrollen mitt i tävlingen, men även det egna tävlandet gick bra. Lite mer ofokuserade Flynn utomhus tycker jag, typ han tog det som en träning och utan den där lilla extra laddningen vi brukar ha ihop på tävling, eller om det var jag som inte var lika laddad. Tror inte det direkt märktes utåt men vad man känner själv är ju en annan sak! Vi satte programmet bra, någon liten miss som jag tror typ bara jag såg + att vi kan få ännu lite bättre finish på det hela (när kan man inte det?) men som helhet är jag åter igen grymt nöjd. Och vi belönades med vårt absolut högst resultat någonsin! Wow! Grymt roligt!!!

Flynn fick:

Precision och samarbete: 9,5 – 8,8
Innehåll: 9,7 – 9,7
Tolkning av musik: 9,9 – 9,6
Summa: 28,60!

prispall

Jag och Flynn 1:a, Carola och Lilo 2:a och Yvette och Moyra 3:a i HTM3.

Nu ska vår ansökan om visum äntligen vara beviljad så nu återstår ”bara” att se att de skickar passen rätt och hur snabbt de kommer. Börjar så smått våga tro att vi faktiskt KAN komma iväg till Moskva efter allt strul!

Anna Larsson

Att utbilda nyblivna hundägare eller finslipa tävlingsekipage tycker jag är mycket roligt och givande. Jag håller både kortare kurser och längre utbildningar inom många olika ämnen som rör hundar och hundträning. Träningen ska vara rolig och effektiv och ge hund och hundägare ett roligare liv tillsammans!

Reader Interactions

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *