Prova något nytt -prova heelwork!

Ett av mina mål sedan jag började tävla i heelwork to music har varit att inte bara själv vidareutvecklas inom sporten, utan att även få fler personer att få upp ögonen för heelwork, få dem nyfikna nog att testa på med egen hund och förhoppningsvis bli sugna på att även börja tävla så småningom! Jag tror nämligen att sporten passar väldigt bra för en stor mängd förare och hundar och ju fler vi blir som tränar och tävlar desto roligare!

_dsc9898-1

De senaste året har antalet startande i klass 1 ökat rejält vilket jag tycker är fantastiskt roligt. Fortsätter sedan alla ekipage och tränar och tävlar vidare upp i klasserna kommer vi se en riktigt fin utveckling på sporten inom de närmsta åren är jag övertygad om. Men det finns absolut plats för fler! Den här texten är ett försök att få dig som kanske inte kommit i kontakt med heelwork innan att bli nyfiken nog att vilja lära dig mer om sporten, och dig som redan provat på lite men inte ännu inte debuterat att få en liten knuff i baken att ge dig ut på tävlingsbanorna.

_dsc9798-1

Men vad ÄR heelwork då?

Heeelwork to music är en gren inom freestyle och kan enklast beskrivas som ”fotgående till musik”. Det är ju vad själva uttrycket ”heelwork to music” betyder om vi översätter det rakt av, men inom det begreppet ryms långt mer än att bara ”gå fot”. I heelworken bygger du upp ett valfritt program som beroende på klass kan vara från 45 sekunder till 4 minuter långt, du väljer själv vilken musik du vill tävla till (och tro mig, det finns nästan inte någon musikgenre som jag inte hört på tävling!) och det är också helt valfritt om du vill bygga upp programmet kring en historia eller ett tema.

_dsc9892-1

Vad som däremot inte är helt fritt är grunden eller skelettet som du bygger programmet på: programmen ska utgå ifrån de olika heelworkpositionerna som finns (mer om dessa senare) och minst 75% av tiden som programmet tar, ska hunden befinna sig i någon av positionerna. Resterande tid använder du till att förflytta hunden mellan positionerna på olika finurliga sätt och kanske krydda det hela med ett freestyletrick eller två men det väsentliga i programmet är alltså positionsarbetet.

Vilka är positionerna?

I heelworken finns det tio olika positioner. För enkelhetens skull brukar de anges med siffror. Position 1 är en vanlig fotposition (hunden på förarens vänstra sida), position 2 är hunden på tvären framför föraren med höger skuldra vid förarens högra ben, position 3 har hunden höger skuldra mot föraren högra ben (vänd tvärt emot föraren), position 4 är hunden på tvären bakom föraren med höger skuldra vid förarens vänstra ben. Dvs i position 1-4 startar hunden på förarens vänstra sida och flyttas sedan ett varv medsols runt föraren. I position 5-8 blir det tvärt om: hunden startar på förarens högra sida och flyttas ett varv runt föraren motsols. De två sista positionerna är mellan förarens ben: i position 9 är hunden mellan förarens ben, vänd åt samma håll som föraren, och i position 10 är hunden vänd åt motsatt håll mot föraren.

_dsc9830-1

Drömmen är en hund som är lika nära och lika rak i alla positioner och som kan röra sig både framåt, bakåt och åt sidorna i positionerna, men det går finfint att bygga upp ett program utifrån att hunden bara kan några av positionerna och så visar man de riktningar hunden kan bäst helt enkelt! När man sedan vill tävla vidare uppåt i klasserna så lägger man successivt till fler svårigheter allt eftersom förare och hund utvecklas men att starta i klass 1 kan man göra tämligen snabbt och utan att hunden behöver kunna så mycket. Sedan ökar kraven ju högre man siktar.

sm2

Men vad är grejen med heelwork då?

Ett enkelt svar hade för mig varit: du får vara kreativ och påhittig, du får träna både detaljer och bygga upp en helhet, du kan anpassa ditt program utifrån din hunds och dina förutsättningar, du får chansen att uppträda inför publik och inte minst: du har möjligheten att kombinera två av de bästa sakerna i världen: hundträning och musik! Vad mer kan man önska sig liksom!?

bakom2

Ett annat stort plus med sporten är att den rymmer många kreativa och trevliga människor och stämningen på tävlingarna brukar vara väldigt gemytlig. Man hjälps åt och man tipsar varandra och inspireras av varandra helt enkelt! Dessutom är det en rolig sport då spridningen på raser på hundarna är väldigt stor.

cowboy1

Själv gillar jag dessutom att man aldrig blir ”klar” med sporten! Det går alltid att hitta på nya program, träna in nya övergångar mellan positionerna, finslipa det hunden kan och vidareutvecklas själv som förare. Dessutom kan den som vill och som gillar utmaningar relativt lätt ge sig utomlands och tävla vilket absolut är en extra krydda och en spännande erfarenhet. Många länder arrangerar förutom vanliga tävlingar även öppna mästerskap och för dig som vill satsa riktigt långt finns självklart landslaget att sträva mot.

Så, har du och din hund inte redan provat på heewlork to music så bara gör det! Ett bra sätt att komma igång är tex att anmäla er till den introduktionskurs som jag ska hålla i Katrineholm i december, se mer info här: http://gladjeklick.se/index.php/bokning/kurser/kurser/sodermanland/camilla-thoerner/305-heelwork-to-music-introduktionskurs

Och avslutningsvis ett tips för den som vill se grymt bra heelwork (och freestyle!): kom till Stockholm Hundmässa i december och titta på NM i heelwork to music och freestyle eller kom till My Dog och titta på SM i samma grenar! Du kommer garanterat att bli inspirerad!

Anna Larsson

Att utbilda nyblivna hundägare eller finslipa tävlingsekipage tycker jag är mycket roligt och givande. Jag håller både kortare kurser och längre utbildningar inom många olika ämnen som rör hundar och hundträning. Träningen ska vara rolig och effektiv och ge hund och hundägare ett roligare liv tillsammans!

Reader Interactions

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *