Att flyga med hund.

Tänkte skriva lite om de erfarenheter jag fått av att flyga med hund nu efter våra landslagsresor till Moskva respektive Krieglach eftersom jag tror fler precis som jag själv tycker att det känns lite lätt läskigt att tänka sig att flyga med hund! Detta är utifrån mina erfarenheter, kolla alltid allting extra noga när du själv ska resa hur det funkar just dit du ska och med just det flygbolaget!

Planera i god tid!

Först och främst: var ute i god tid när du bokar! Beroende på var man ska flyga och med vilket bolag (och vilken storlek på hundbur man har…) så varierar det mycket hur lätt det är att få en hundplats. Både till Moskva och till Wien blev det så att vi fick resa en eller ett par dagar innan vi hade behövt åka pga av att det var svårt att få med sig hunden, så var ute i god tid när du beställer din resa och kolla en gång extra att de verkligen fått med bokningen av hundburen och fattat vilka mått den har (har du som jag en stor hundbur kan det finnas flighter som inte tar den). Är man för sent ute med att boka kan det bli som för mig och Flynn: man missar att ta emot ett EM-guld bara för att det fanns för få avgångar på flyget hem 😉

m6

Se till att buren är godkänd och har rätt mått! OK, jag kan säga att jag svurit mycket över den gigantiska buren som Flynn har och jag har sett hundar resa i burar som uppenbarligen inte uppfyller måtten utan att det kontrollerats, MEN chansa inte. Vi såg i Moskva två deltagare som varit med på världsutställningen och försökte resa hem med två hundar i en bur -det får man INTE. (Man får bara resa med en hund per bur oavsett storlek på buren) De höll på att inte få komma med innan det kunde lösas med att ena hunden fick åka som handbagage (tur för dem att hunden var liten nog). Chansa inte med regler och tro inte att vi i Sverige kommer vara noggrannast på att kolla dem, att få stopp för att resa ut vore ju trist men att få problem med att resa hem är ju en katastrof! Så kolla noga upp att buren du tänker använda är OK och har rätt mått för att vara på den säkra sidan! Och som sagt: kolla att måttet på din bur är OK för det flygbolaget och den flighten du tänker resa med eftersom det som sagt varierar vad de tar för maxmått på burarna.

Här tänker jag inte ta upp allt kring att man självklart måste kolla upp vad som gäller för ut och inresa mellan Sverige och det landet man ska till vad gäller vaccinationer, avmaskning, andra behandlingar (fästingar, parasiter etc) etc men kolla noga både en och två gånger att du verkligen har alla papper i ordning! Du kan starta med att besöka Jordbruksverkets hemsida och där leta dig vidare till information om vad som gäller beroende på hur och var du ska resa med din hund. Ta alltid risken för smitta på allvar!

m8

Träna på att gilla buren:

Flynn är ju van vid att åka en massa i bilbur och att pausa i bur på tävlingar men jag la ändå lite träningstid på att han skulle uppskatta just flygburen, han fick äta sin mat där, vi gjorde träningspass där han fick belöningar för att frivilligt springa in och lägga sig i buren och stanna kvar där osv. Till första resan hade vi inte köpt hjul till buren utan vi fick dra den på lastvagn (INTE lätt med en så stor och tung bur!), det kan också vara värt att träna på innan: att hunden blir lyft i buren och att buren dras på en kärra. Till vår andra resa hade vi skaffat hjul till buren så ska jag flyga med någon annan av hundarna kommer jag kanske öva lite på att de får åka i rullande bur också för att skapa en trevlig minnesbild av det.

Miljöträna på flygplatsen?

Jag tror personligen att har man en hund som är van vid att resa, som gillar sin bur och kopplar av i den då är själva flygningen inte vidare jobbig för hunden. Flynn har varje gång kommit ut och sett ut som han legat och sovit, avslappnad och lugn och glad. Är hunden osäker med främmande människor eller rädd för ljud eller miljöer kan säkert i och urlastningen vara jobbig men en hund som är trygg i det tror jag inte påverkas vidare mycket om inget extremt händer.

Däremot kan nog själva miljön på flygplatsen vara överväldigande för många hundar: det är extremt mycket intryck, trångt, fullt med folk, nya slags ljud och man är där under en ganska lång tid. Det går faktiskt utmärkt att passa på att öva hunden vid detta innan den ska flyga: vi har lite oplanerat gjort det då jag varit bortrest med jobbet och när Krille hämtat upp mig på Arlanda så har han då och då haft med sig en av hundarna in när han mött mig. Flynn har alltid tyckt det är väldigt spännande: mycket folk och som bonus dyker förr eller senare hans matte upp!

m5

Checka in hunden:

När man ska flyga med hund så har vi fått rekommenderat att vara på flygplatsen minst två timmar före avgång för att betala buren (den betalas på plats efter att vikt med hund och bur kollats, hör med ditt flygbolag hur och var!) och fixa allt inför resan, sedan lämnar man in hunden ungefär en timme innan avgång men då ska alltså betalning och incheckning redan vara klart. Det har varit lite olika hur buren och hunden kollats: någon gång har de kört buren genom en stor scanner, någon gång har den scannats för hand. Flynn fick på resan hem från Wien gå ensam utan halsband igenom en metalldetektor också som koll innan vi satt in honom i buren och lämnade över till de som lastar. Jag kan säga att all personal jag träffat på kring hanteringen har varit väldigt trevliga!

När vi lämnat in Flynn så har det varit lagom dags att själva gå igenom säkerhetskontrollen och sen leta rätt på flyget och vänta på att få gå ombord. Jag har inför varje resa frågat om de kan kolla att buren lastats när det varit vår tur att gå ombord, även här har personalen varit mycket hjälpsamma och ringt och kollat och gett besked innan vi stigit på planet. Enda gången jag missade det var resan hem från Wien, men då fick vi ändå veta att Flynn kom med då kaptenen ursäktade att de var lite försenade ”för vi håller på och lastar en hund i en JÄTTESTOR bur” haha, vi skrattade gott 🙂

När man kommit fram så får man leta reda på var specialbagaget ska ankomma för det är dit hundburen tas. Sedan återstår att (beroende på varifrån man reser och vart man ska kan det vara olika kontroller som krävs) ta sig till tullen och få OK att passera och så är det hela klart.

m3

Avslutar med en bild på Flynn när han precis sluppit ut ur buren efter att ha landat i Moskva mitt i natten. Pigg, glad och förväntansfull efter sitt livs första flygresa! Värre än så var det inte men nog var jag skitnervös innan jag sett att allt gått bra! 🙂

Anna Larsson

Att utbilda nyblivna hundägare eller finslipa tävlingsekipage tycker jag är mycket roligt och givande. Jag håller både kortare kurser och längre utbildningar inom många olika ämnen som rör hundar och hundträning. Träningen ska vara rolig och effektiv och ge hund och hundägare ett roligare liv tillsammans!

Reader Interactions

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *