Lagsilver och 4:e placering på NM!

Då var årets sista mästerskap och tillika årets sista tävling över. Nordiska mästerskapen i freestyle och heelwork to music avgjordes helgen 3-4/12 på Stockholms Hundmässa. Jag och Flynn hade åter igen nöjet att få vara med och representera Sverige i landslaget vilket är fantastiskt roligt! Det är verkligen en extra krydda att få tävla i lag och att få tävla på stora mästerskap!

NM inleddes på fredagen med veterinärbesiktning av alla hundarna, träning för lagen, genomgång för lagledarna, lottning och lite avslutande mingel. Det var väldigt skönt att ha klarat av veterinärbesiktningen på fredagen och sedan på lördagsmorgon kunna gå rakt igenom och direkt in till hallen eftersom tävlingarna startar tidigt på morgonen och man får hänga på låset när de slår upp dörrarna vid 07 på morgonen. Jag och Flynn fick startnummer 8 av de 13 startande i HTM.

Det här året gick mässan i kärlekens tecken så det var mkt rött och mkt hjärtan över allt. Tyckte den utsmyckningen blev en cool inramning till de olika programmen, långt snyggare än 2014 års gigantiska prinsesstårta kan jag säga 🙂 Lite roligt med alla utplacerade leksakshundar och mjukishjärtan, det är störningar man kanske inte så ofta får på sin tävlingsplan!

På fredagen så byggdes alla de olika stånden upp under tiden vi var där så i pausen passade vi på att gå runt och titta lite. Här har Flynn och Moster hittat två extra lagmedlemmar om det skulle behövas någon extra reserv! 😉

Lördagen inleddes med HTM-kvalet och tillika lagtävlingen. Jag gjorde ungefär samma uppladdning som på OEC med att mest fokusera på Flynn men lite granna såg jag av de andra den här gången. Flynn kändes fin innan och jag var taggad. Genomförandet kändes bra men jag tror jag överkompenserade för att Flynn kändes lite galen och vips så blev det ett missförstånd. Min vanan trogen har jag inte kollat igenom filmerna än så om det var lika trassligt som jag kände det ska jag inte svära på, vi är rätt bra på att snabbt lösa eventuella missar.


Älskar den här pojkens attityd! Här fångad in action i sin kanske snabbaste snurr någonsin för att fort byta ifrån vårt snabba backande i position 1 till att slänga sig in i position 9. Flynn gör inget halvdant! 🙂

Kvalet gav oss 25,47 sammanlagt från de tre domarna (Heather Smith GB, Sonja Ordell Johannessen DK och Margareta Löfgren SE) och det placerade oss på en fjärdeplats och vidare till finalen! YES! Mitt mål att gå till final i alla tre mästerskapen var därmed uppnått, grymt häftigt!

Tillsammans med resterande lagkompisars resultat så visade det sig också att Sverige åter igen tagit lagmedalj, denna gång SILVER! Grym statistik på HTM-laget: SILVER på VM, GULD på EM och SILVER på NM! Vann lagtävlingen denna gång gjorde Danmark och Finland tog bronset. Vi svenskar fick med oss tre ekipage vidare till finalen, grymt bra!


Silverlaget vid lagtävlingens prisutdelning.

I freestylen var våra svenska freestylelagkompisar helt grymma under kvaldagen, alla gick vidare till final och laget tog GULD!!! Så jäkla ballt! Dessutom två svenskar i topp efter kvaldagen, spännande värre!

Lördagen avrundades med officiell middag och sen till hotellet och sova och ladda inför finaldagen.

Flynn och jag hade dragit startnummer 5 av de sju ekipage som skulle starta i finalen, kändes bra. Jag var fokuserad och Flynn kändes jättefin innan start. Så var det strax vår tur och vi ställer oss och väntar i ”hjärtat” som leder ut på planen. Jag gick igenom alla mina rutiner (kollar skosnörena, tar av träningsvästen, tar loss pistolen i hölstret, kollar att jag håller kavajen rätt) och så var det bara lite, lite väntan medan speakern pratade innan vi skulle gå in… Då upptäcker jag att jag inte kan få upp pistolen! Sliter och drar men något har hänt med hölstret så den åker längre ner än vanligt och fastnar. MY GOD! Jag tänker att jag kan säkert på något sätt få upp den till starten (då jag håller den i handen) men sen ska jag ju få upp den FORT som satan mitt i programmet och kärvade den så här när jag står stilla och lugnt, hur ska det då gå i rörelse… ”Äh vad fan, jag tar i allt jag har och antingen slits den upp eller så får vi fejka det” tänker jag och går in på planen. The show must go on!


På väg in på arenan i finalen! Det är så jäkla häftig känsla! Fast just denna gång liiite störd av pistol-haveriet minuten innan kan jag erkänna 🙂 Men det lovade jag mig själv att ingen i publiken eller domarna skulle få märka.

Sen satt allt som ett smäck! Eller, ok jag har inte kollat på filmerna så hur det såg ut utifrån vet jag inte, men känslan jag hade under och efter finalen är att det nog var vårt bästa program vi gjort. En helt underbar känsla att avsluta året med alldeles oavsett vad det skulle leda till placeringsmässigt. Jag kunde inte vara mer nöjd med Flynn, vilken final efter ett år fyllt av tävlingar och han går in igen och bara levererar och har skitkul på planen! Det är en obeskrivbart härlig känsla att tävla ihop med den hunden.

Anhelee fotade oss så här kommer några bilder:


Programmet är slut, fotat sekunden innan man reser sig upp och bara jublar för att det har känts så jäkla fräckt att än en gång få tävla ihop med världens bästa kompis!

Finalen dömdes av Heather Smith GB, Sonja Ordell Johannessen DK och Linnea Vejde SE. Vi fick ihop 25,87 i finalen men lyckades inte klättra i resultatlistan utan stod kvar på samma placering och blev alltså fyra individuellt. Helt sjukt bra men just där och då när resultaten ropas upp önskar man ju alltid att man kommit på pallen kan jag lätt erkänna! Men så snart det hela runt själva prisutdelningen lagt sig så övergår jag till att minnas den grymma känslan på planen och den känslan var GULD GULD GULD 🙂

Vann gjorde mycket välförtjänt Leena & Prima från Finland, vilket var det utländska ekipage som jag blev mest glad åt att få se. Jag såg dem nämligen på NM i Stockholm för 4 år sedan när de vann och då satt jag i publiken och tänkte WOW, kan heelwork se ut så där, då vill jag också lära mig den sporten! Deras program då är faktiskt den enskilt största inspirationskällan som gjorde att jag senare började med HTM, så att se dem igen och nu ha en chans att gratta och berätta hur bra jag tycker de är och vad de betytt som inspiration kändes superkul!

Freestylen blev helt galet häftigt med GULD till Lizette & Gaston och SILVER till Frida & Itchi!!! Så under NM blev det sammanlagt två guld och två silver till Sverige vilket placerade Sverige i topp i den sammanlagda medaljstriden 🙂


Hela svenska truppen på prisutdelningen.

Nu är detta års mästerskap över och jag kan bara konstatera att det varit ett otroligt framgångsrikt år för svensk freestyle när jag summerar vad landslaget lyckats med:

VM i Moskva:
HTM: SILVER till laget, 2 svenskar i final:4:a, 8:a
FS: 2 svenskar i final: 5:a, 8:a

OEC i Krieglach:
HTM: GULD till laget, GULD individuellt, 3 svenskar i final: 1:a, 5:a, 7:a
FS: SILVER till laget, 2 svenskar i final: 6:a, 10:a

NM i Stockholm:
HTM: SILVER till laget, 3 svenskar i final: 4:a, 5:a, 7:a
FS: GULD till laget, GULD och SILVER individuellt, 4 svenskar i final: 1:a, 2:a, 5:a, 6:a.

Känns otroligt roligt att ha fått vara med på den resan och att jag och Flynn kunnat bidra till detta!

Nu är det snart slut på det här året men eftersom SM och AFEC hålls i januari så har jag inte bestämt mig än för om jag ska summera tävlingsåret 2016 vid årsskiftet eller först efter de tävlingarna. Får fundera lite.

Anna Larsson

Att utbilda nyblivna hundägare eller finslipa tävlingsekipage tycker jag är mycket roligt och givande. Jag håller både kortare kurser och längre utbildningar inom många olika ämnen som rör hundar och hundträning. Träningen ska vara rolig och effektiv och ge hund och hundägare ett roligare liv tillsammans!

Reader Interactions

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *